Termometras apie jus atskleis labai svarbių dalykų

Mūsų kūno temperatūra – vienas geriausiai sveikatos būklę apibūdinančių rodiklių. Tačiau medikai pastebi, kad temperatūrą matuojamės per retai – tik tuomet, kai jau įtariame, kad temperatūra pakilusi. Tačiau kai kada jos svyravimus pajaučiame ne visuomet.

Iš tiesų temperatūrą reikėtų matuotis pajutus bet kokį diskomfortą – net ir nugaros skausmą.<br>123rf nuotr.
Iš tiesų temperatūrą reikėtų matuotis pajutus bet kokį diskomfortą – net ir nugaros skausmą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 8:18 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:40 AM

Matuotis reikėtų dažniau

Iš tiesų temperatūrą reikėtų matuotis pajutus bet kokį diskomfortą – net ir nugaros skausmą.

Pakilusi temperatūra nebūtinai visuomet atskleidžia sveikatos sutrikimo rimtumą, todėl, kad vieni virusai sukelia mažą temperatūrą, tačiau dėl jos jaučiamasi labai blogai. Tuo tarpu, dėl kitų virusų kūno temperatūra gali pakilti ir iki 38 laipsnių, tačiau bendra savijauta nebus tokia prasta.

Dėmesį reikėtų atkreipti ir į nuolat svyruojančią ar ilgai besilaikančią nedidelę temperatūrą, kurios dažnai net nepajaučiame.

Būtent todėl medikai rekomenduoja periodiškai pasimatuoti kūno temperatūrą, kadangi nedaug svyruojanti ar labai menkai pakilusi ar nukritusi temperatūra gali reikšti rimtus sveikatos sutrikimus, dėl kurių būtina kreiptis į medikus.

Temperatūros svyravimai taip pat reikšmingi

Be abejonės, į kūno temperatūros pokyčius daugiau dėmesio verta kreipti dabar, šaltuoju sezonu, kai daugelis kenčia nuo peršalimų ar gripo.

Šie du susirgimai dažniausiai iššaukia temperatūrą. Gripo atveju – iki 40 laipsnių, peršalimo – mažesnę – vos 37 laipsnių.

Jei temperatūra vis dėlto mažesnė nei įprasta, tai gali reikšti skydliaukės veiklos sutrikimus.

Svarbu matuoti tinkamai

Tiesa, reikia nepamiršti, kad termometro rodmenys nuo to, kokiu metu, kokiomis sąlygomis ir kaip matuojate temperatūrą, gali skirtis.

Temperatūrą reikia matuotis tuomet, kai esate kurį laiką pabuvę kambaryje, nedaryti to vos grįžus iš lauko ar karšto dušo.

Temperatūros negalima matuotis po liežuviu vos išgėrus karštos arbatos ar kavos. Jei temperatūrą matuojate tokiu būdu, prieš matavimą po liežuviu reikėtų kurį laiką ir nekalbėti bei pabūti sučiaupta burna. Nepamirškite, kad po liežuviu temperatūra visuomet būna aukštesnė nei pažastyje.

Taip pat svarbu atminti, kad termometro instrukcijoje rašoma, kokia yra galima jo rodmenų paklaida. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį matuojantis temperatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.