Lengvi ir pigūs būdai padės greitai išsigelbėti nuo vienos varginančios problemos

Atšalus orams ir vis labiau plintant virusams bei peršalimo ligoms, daugelis žmonių ima skūstis sloga arba užsikimšusia nosimi. Nors, atrodo, kad tai ne itin rimtas susirgimas, jis gali smarkiai paveikti bendrą savijautą, pradedant sunkumu kvėpuoti ir baigiant skonio nejautimu, rašė dailyhealthpost.com.

Atšalus orams ir vis labiau plintant virusams bei peršalimo ligoms, daugelis žmonių ima skūstis sloga arba užsikimšusia nosimi.<br>123rf nuotr.
Atšalus orams ir vis labiau plintant virusams bei peršalimo ligoms, daugelis žmonių ima skūstis sloga arba užsikimšusia nosimi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-17 06:54, atnaujinta 2017-04-12 02:12

Pagrindinės nosies užsikimšimo priežastys yra gana įprastos: alergijos, peršalimas, sinusitas, rinitas, įvairūs ore esantys dirgikliai, sausas patalpos oras, susilpnėjusi imuninė sistema ar anomalijos, dėl kurių susiaurėja nosies kanalai. Įvairūs nosies lašai tokiu atveju gali suteikti trumpalaikę pagalbą, tačiau neretai panaudojus vaistus nosis ir vėl greitai užsikemša, be to, organizmas pripranta prie medikamentų tad jų poveikis palaipsniui mažėja.

Todėl geriausia išbandyti natūralias, kone kiekvieno namuose esančias priemones, kurios ne tik padės išgydyti užsikimšusią nosį, bet ir nesukels nemalonių šalutinių poveikių.

1. Gerkite karštą arbatą

Karšta arbata greičiausiai yra vienas pigiausių ir greičiausių būdų gydyti tokius peršalimo simptomus kaip skaudanti gerklė ar užsikimšusi nosis. Geriant šį karštą gėrimą pasigamina pakankamai garų, kurie patenka į sinusus ir suskystina ten susikaupusius skreplius.

Tam, kad sulauktumėte geriausio poveikio, gerkite vaistažolių arbatas, pavyzdžiui, medetkų, čiobrelių ar šalavijų. Šios žolelės taip pat padės kovoti su gerklės skausmu ar kosuliu.

2. Kvėpuokite garais

Turbūt daugeliui yra žinomas šis metodas, padedantis atlaisvinti kvėpavimo takus. Jam reikės karšto, gausiai garuojančio vandens ir rankšluosčio. Neretai tai galima daryti virš puodo, kuriame verdamos bulvės su lupena.

Palenkite galvą virš puodo ar indo, kuriame yra karštas vanduo, uždenkite rankšluosčiu taip, kad nesusidarytų per daug tarpų, pro kuriuos galėtų išeiti garai ir jas kvėpuokite. Netrukus pastebėsite kaip karščio ir drėgmės kombinacija padeda kovoti su užsikimšusia nosimi. Tik būkite ypač atsargūs ir nenusideginkite – verdančio vandens garai yra ypač karšti ir gali nesunkiai nuplikyti odą.

Vietoje verdamų bulvių, į karštą vandenį taip pat galite įlašinti eukalipto aliejaus. Eukaliptas turi puikių priešuždegiminių bei gydomųjų savybių, taigi šie garai ne tik padės lengviau kvėpuoti, bet ir paskatins sveikimą.

3. Pasigaminkite imbiero šaknies ir apelsino žievelių arbatą

Imbieras nuo seno yra žinomas dėl savo gydomųjų bei kraujotaką skatinančių savybių, tuo tarpu apelsinų žievelės padeda atsikratyti skreplių bei turi antiseptinių savybių. Kartu šios dvi priemonės turi ypatingų gydomųjų galių, kurios gali padėti greičiau pasveikti.

Pasigaminti arbatai jums prireiks poros centimetrų imbiero šaknies ir arbatinio šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės. Viską susmulkinkite ir užpilkite stikline verdančio vandens. Palaukite apie 5-10 minučių, kol arbata pritrauks ir gerkite karštą.

4. Gerkite daug vandens

Palaikydami teisingą skysčių pusiausvyrą organizme užtikrinsite optimaliausią organų veiklą. Pajautę, kad ėmė kimštis nosis, padidinkite per dieną išgeriamų skysčių kiekį. Taip suskystinsite skreplius bei sumažinsite nosies kanaluose esantį spaudimą.

5. Naudokite jūros druskos purškalą

Jūros druskos purškalas nosiai yra puikus būdas išvalyti šnervėms, nuraminti sudirgusiems ir sausiems sinusams bei pašalinti mikrobus. Purškale esanti druska dezinfekuos nosies kanalus, pagreitins sveikimą.

6. Pasinaudokite karštu rankšluosčiu

Norėdami greito palengvėjimo, pabandykite karštame vandenyje sušlapinti rankšluostį, jį išgręžti ir sulankstytą užsidėti ant nosies, skruostų ir apatinės kaktos srities. Šiluma ir drėgmę padės suskystinti sinusuose užsilaikiusius skreplius bei sumažins nemalonų spaudimą.

Šis metodas taip pat gali padėti kovoti su galvos skausmu. Tačiau svarbu nepamiršti rankšluosčio vėl sušlapinti karštu vandeniu iš karto po to, kai šis atšąla.

7. Pakelkite galvą

Nosies kanalai paprastai ištuštėja bėgdami atgal, o ne pro šnerves. Todėl svarbu kiek kilstelėti galvą, tai palengvins skreplių nutekėjimą ir leis džiaugtis normaliu kvėpavimu. Jeigu miegate, po galva pasikiškite antrą pagalvę. Tai padės lengviau kvėpuoti bei sumažins knarkimą. Tik nepamirškite šios pagalvės padėti į vietą po to, kai pasveiksite – kas naktį miegant pakėlus galvą gali išsivystyti rimtų kaklo ar nugaros problemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.