Nekaltas pilvo pūtimas gali būti pragaištingas – štai ką turite žinoti

Ant lietuvio stalo dažnai patiekiamos pupelės, žirniai – iššūkis jautriam skrandžiui. Netgi tradiciniai tarkuotų bulvių patiekalai tinka ne kiekvienam. Vaišinantis riaugėjimas, dujų susikaupimas rodo ne tik nesaikingą valgymą, bet ir tam tikrus virškinimo sutrikimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-02 18:22, atnaujinta 2017-04-10 23:14

Vidurių pūtimas ir riaugėjimas nėra vien nemandagumo, bet ir prastos mitybos ženklas.

Šie požymiai gali būti ir įspėjimas apie gresiančias rimtas ligas. Dėl vidurių pūtimo žmonėms tenka kantriai gydytis ligoninėje, o pasveikus keisti savo mitybos įpročius.

Dujos įtempia žarnų sieneles

Medikai pilvo pūtimą vadina meteorizmu. Dėl kokių priežasčių dujos kaupiasi skrandyje ir žarnyne?

Yra daug šio negalavimo priežasčių. Įsivaizduokime, kad žmogaus organizmas veikia kaip biochemijos laboratorija.

Joje vyksta daug sudėtingų procesų, pavyzdžiui, angliavandenių, riebalų, baltymų skaidymas.

Virškinant maistą žarnyne išsiskiria tam tikras kiekis dujų: azoto, anglies dvideginio, deguonies. Toks procesas yra fiziologiškai natūralus.

Dėl šių dujų sveikas žmogus nejaučia ypatingo nepatogumo, jų susikaupia maždaug apie 200 mililitrų. Bekvapės dujos pasišalina kartu su išmatomis.

Liguisti pojūčiai pradeda žmogų varginti tada, kai dujų pasigamina gerokai daugiau.

Taip atsitinka tuomet, kai kramtydamas gumą, čiulpdamas saldainį ar valgydamas žmogus prisiryja oro.

Virškinamas maistas gali lėčiau slinkti žarnomis. Kaupdamosios žarnose dujos pradeda tempti jų sieneles, todėl raižo pilvą.

Kai kuriems žmonėms kartu su tempimo ar sotumo jausmu, atsiranda ir pykinimas, šleikštulys. Dujoms pasišalinus, negalavimai praeina.

Tačiau būna atvejų, kai skrandyje susikaupusios dujos kyla stemple aukštyn ir sukelia riaugėjimą. Atsiriaugėjus žmogui palengvėja.

Gali būti apnuodijamas visas organizmas

Kada vidurių pūtimas yra laikinas virškinimo sutrikimas, kuris savaime išnyksta, o kada tai – liga, kurią būtina gydyti?

Daugelis žmonių ilgainiui pripranta prie vidurių pūtimo ir nemalonių pojūčių. Jie patenka į medikų rankas tik tuomet, kai šie negalavimai tampa lėtiniais.

Tam tikrais atvejais susikaupusios žarnyne dujos gali būti ir rimtos ligos, tarkim, lėtinio storosios žarnos uždegimo pradžia.

Vidurių pūtimas gali išsivystyti ir dėl įvairių kasos veiklos sutrikimų. Ši liauka gamina daug svarbių fermentų. Kai jų organizme pritrūksta, blogiau skaidomi riebalai, angliavandeniai.

Pilvo pūtimu skundžiasi ir tie, kurie serga kepenų ciroze. Šios ligos priežastis dažniausiai būna piktnaudžiavimas alkoholiu.

Iš pradžių ligonis net neįtaria, kad apmiršta dalis kepenų ląstelių. Sutrinkus virškinimui, nemaloniai pučia vidurius, maudžia viršutinę pilvo dalį.

Vėliau mažėja apetitas, ligonis liesėja, netenka darbingumo. Pilvo ertmėje gali pradėti kauptis skystis. Pažeistos kepenys nebesugeba nukenksminti virškinimo trakte susikaupusių žalingų medžiagų.

Kokių maisto produktų reikėtų vengti, norint išvengti pilvo pūtimo?

Netinka ankštinės daržovės. Nuo seno liaudies medicinoje žinoma, kad prisivalgius žirnių, pupelių, lęšių, raugintų kopūstų, rūgščių obuolių gali varginti viduriuose susikaupusios dujos

Pilvo pūtimą skatina taip pat džiovinti vaisiai, konservuotos, marinuotos daržovės.

Reikėtų mažiau valgyti saldumynų, tarkuotų bulvių patiekalų, nes juose gausu krakmolo.

Netinka gira, alus, gaivinamieji gėrimai, kuriems gaminti naudojami angliarūgštė, saldikliai ar konservantai.

Geriau rinktis natūralų mineralinį vandenį, kuriame yra mažas kiekis ištirpusių druskų.

Venkite aštrių patiekalų, piktantiškų prieskonių. Mat jie dirgina skrandžio gleivinę, todėl pasigamina didesnis kiekis druskos rūgšties.

Ne visi žmonės gali gerti ir šviežią pieną, dėl kurio taip pat pučia ir maudžia pilvą. Ypač tie, kurių organizme trūksta pieno cukrų skaidančio fermento. Sveikiau rinktis jogurtą, kefyrą ar rūgpienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.