Neatsargus poelgis vilnietės vos neapakino: taip nutikti gali visiems

Vilnietė Toma Bliumkinaitė (27 m.) grįžusi namo ketino imtis buities darbų, tačiau netrukus vakarą baigė ligoninėje. Jei ne žaibiška moters reakcija ir per 4 minutes atvykęs taksi automobilis, ji galėjo prarasti regėjimą. Priežastis – skystas kanalizacijos vamzdžių valiklis. Ši cheminė priemonė turėjo greitai ir efektyviai atlaisvinti virtuvės plautuvės nutekamąjį vamzdį, tačiau netyčia pateko ir į akį.

T.Bliumkinaitės regėjimą išgelbėjo greita jos ir medikų reakcija.<br>T.Bauro nuotr.
T.Bliumkinaitės regėjimą išgelbėjo greita jos ir medikų reakcija.<br>T.Bauro nuotr.
Vilnietė gydytoja oftalmologė Olga Čereškienė<br>T.Bauro nuotr.
Vilnietė gydytoja oftalmologė Olga Čereškienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

2017-03-12 14:17, atnaujinta 2017-04-08 03:29

Incidentas virtuvėje baigėsi ligoninėje

Barmene dirbanti vilnietė buityje – ne naujokė.

Grįžusi iš darbo moteris išsėmė iš plautuvės susikaupusį vandenį ir įpylė ką tik iš parduotuvės atsinešto kanalizacijos vamzdžių valiklio.

Ji atsiminė, kad anksčiau reikėdavo laukti visą naktį, kol šis chemikalas suveiks. Tačiau šiuolaikiški, patobulintos sudėties chemikalai kanalizacijos kamščius dabar suardo vos per kelias valandas.

Tai perskaičiusi ant pakuotės Toma šliūkštelėjo kelis šimtus mililitrų valiklio į plautuvės nutekamąją angą ir ramiai išėjo pasivaikščioti su šunimi.

„Grįžau prieš vidurnaktį ir pamačiau, kad chemikalai paviršiuje, o plautuvė vis dar užsikišusi, tad pasiėmiau guminę kanalizacinę pompą ir pamaniau – papumpuosiu.

Staiga plautuvės angoje buvusio skysčio pliūpsnis šoktelėjo ir pataikė man į akį“, – detaliai švarinimosi vakarą prisiminė T.Bliumkinaitė. Ir jo turbūt niekada nepamirš.

Tomai tiesiai į akį pataikęs skystis sukėlė didelį skausmą. Moteris pajuto nenumaldomą deginimą ir nieko nelaukdama puolė į vonios kambarį prie praustuvės.

Šaltu vandeniu ji pradėjo plauti akį, tačiau iškart pamatė, kad nieko nebus, – reikia kuo skubiau ieškoti pagalbos pas medikus, mat net negalėjo atsimerkti. Tai išgąsdino Tomą, bet ji nesutriko, o jau po kelių minučių išsikvietė taksi.

„Automobilis atvyko per 4 minutes, ir aš susiėmusi už akies išskubėjau pro duris.

Paprašiau vairuotojo, kad mane kuo greičiau nugabentų į sostinės Lazdynų rajone esančią Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Ši vieta man atėjo į galvą pirmiausia.

Dar buvau pasiėmusi vandeniu suvilgytų vatos gabalėlių, juos mašinoje laikiau ant akies, kurios vis dar negalėjau atmerkti. Vairuotojas suprato, kad negimdau, tačiau man negerai, tad stengėsi važiuoti kuo greičiau“, – dar pašmaikštaudama apie nemalonų nakties įvykį pasakojo Toma.

Sostinės centre gyvenanti moteris neilgai trukus pasiekė Lazdynų rajoną.

Įbėgusi į ligoninės priimamąjį Toma ją pasitikusiai darbuotojai pasakė, kas nutiko. Išgirdusi: „O, Dieve“, suprato, kad netrukus sulauks pagalbos.

Medicinos slaugytoja nusivedė Tomą į procedūrų kabinetą ir jame ji praleido daugiau nei dvi valandas. Beveik visą laiką T.Bliumkinaitei su pertraukomis buvo plaunama akis.

„Po kurio laiko jau šiek tiek galėjau atmerkti akį, tačiau ją labai degino, graužė, ji buvo raudona. Buvo toks jausmas, tarsi nemažas akmuo būtų įkritęs į akį ir su juo esu priversta mirksėti.

Slaugytoja palikdavo mane keliolikai minučių, o grįžusi vėl skalaudavo akį.

Vis papasakodavo nutikimų, su kokiais joms tenka susidurti, dažniausiai – valyti akis statybose be apsaugos priemonių dirbusiems vyrams.

Ji vis kartojo, kad mano akiai reikės gydymo, yra tikimybė komplikacijų, dėl kurių galima ir apakti“, – tai Tomą kiek išgąsdino, tačiau po kiekvieno plovimo ji jautėsi vis geriau.

Galiausiai Tomai palengvėjo – ji galėjo pati atsimerkti, akį vis mažiau skaudėjo. Prieš paleisdamos moterį namo slaugytojos patarė tik išaušus rytui kreiptis į gydytoją oftalmologą, mat akis yra apdeginta.

Pamainomis dirbančiai Tomai kitą dieną kaip tik į darbą nereikėjo, tačiau pasitikrinti ji neskubėjo.

Ji jautė, kad akies būklė vos ne kas valandą vis gerėja, – atsikėlė traiškanota akimi, tačiau ji jau neberaudonavo, pamažu dingo skausmas.

„Estetinis akies vaizdas nebegąsdino, tad dar po dienos išėjau į darbą. Dieną reikia mažiau makiažo, mano darbe prietema, tad surizikavau. Tačiau į dienos pabaigą akies vokas ėmė sunkėti, akis pradėjo ašaroti, raudonuoti. Pastebėjau, kad akyje pradėjo rinktis pūliai.

Tada jau paprašiau, kad būtų leista darbą baigti anksčiau“, – smulkiai paaiškino T.Bliumkinaitė.

Pakeliui į namus Toma užsuko į vaistinę.

Išgirdusi moters bėdą vaistininkė rekomendavo specialių akį raminančių vaistų, tačiau taip pat patarė kuo skubiau apsilankyti pas gydytoją.

Tomos akis nuo vaistų greitai sveiko. Galiausiai nemalonūs pojūčiai baigėsi, tad pas oftalmologą apsilankyti moteris prisiruošė tik praėjus porai savaičių po nelaimės.

Nudegimą gali sukelti ir į akį papurkšti kvepalai

Vilnietė gydytoja oftalmologė Olga Čereškienė (nuotr.) tikino, kad T.Bliumkinaitė – laimės kūdikis, jai labai pasisekė. Tomos akyje neliko jokios žymės, kad į ją buvo patekę cheminės priemonės. Akis nebuvo pažeista giliau ir nekilo komplikacijų dėl to, kad moteris greitai sureagavo, laiku atvyko pas medikus ir jai buvo suteikta pagalba. Tačiau dažnai chemikalai akį pažeidžia smarkiai.

– Kokios cheminės medžiagos, patekusios į akis, kelia didžiausią pavojų?

– Dažniausiai žmonės nusidegina akis rūgštimis ir šarmais. „Kurmio“ sudėtyje yra natrio hidroksido, tai yra natrio šarmas. Pavyzdžiui, pasitaiko, kad vyrams į akis patenka sieros rūgšties, kai be specialių apsauginių akinių jie išardo automobilio akumuliatorių. Dažnai pas medikus papuola žmonės, kuriems į akis būna patekusių ašarinių dujų.

– Kas tuomet vyksta akyse?

– Akis ginasi nuo bet kokio dirgiklio. Kai į ją patenka cheminės medžiagos, ji parausta – išsiplečia kraujagyslės, ima ašaroti, bijo šviesos. Vokai patinsta, darosi sunku arba visai neįmanoma atsimerkti.

Cheminė medžiaga, patekusi į akis, sukelia nekrozę – akies audiniai numiršta. Kaip stipriai cheminė medžiaga pakenkia akims, priklauso nuo to, kokio ji stiprumo ir kaip greitai iš akies pašalinta.

– Kaip reikia elgtis, jei į akis patenka cheminių medžiagų?

– Jei tai atsitinka namuose, reikia iškart kuo skubiau išplauti šaltu tekančiu vandeniu ir nedelsiant važiuoti pas gydytojus. Jie išvalys iki galo ir skirs akį raminančių vaistų. Taip pat gali prireikti ir antibiotikų, kad neprasidėtų antrinė infekcija ir akis nepradėtų pūliuoti.

Svarbiausia yra kuo greičiau ir kuo švariau pašalinti iš akies chemikalus. Nereikėtų imtis saviveiklos ir pačiam pasirinkti vaistus ar laukti, kol praeis. Juo labiau kad visose ligoninėse yra budintys gydytojai.

– Kokių gali būti komplikacijų?

– Cheminės medžiagos sukelia akies nudegimus, jie gali būti trijų laipsnių: pirmo, antro ir trečio.

Šarmai yra labiau linkę skverbtis į akį, todėl tokie nudegimai yra itin pavojingi. Net neatsargiai į akį papurkšti kvepalai gali sukelti pirmo laipsnio akies nudegimą.

Jei būna pakenkta skaidriajai akies daliai – ragenai, ant jos gali susidaryti randų, ji gali netekti skaidrumo. Nelygu, kaip giliai medžiaga prasiskverbė. Jei pažeidžiamas tik išorinis paviršius, nudegimas gali praeiti be pėdsakų. O jei cheminė medžiaga prasiskverbia giliau į akį – žmogui gresia ir apakti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.