Patvirtintos trys mirtys dėl užteršto karšto vandens – tikrins kitus namus

Trijuose Vilniaus daugiabučiuose Lazdynų, Žirmūnų ir Šiaurės miestelio mikrorajonuose, kuriuose nustatyta ar įtariama vandens sistemų tarša Legionella bakterijomis, buvo vykdomi terminiai šokai. Tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centras portalą lrytas.lt informavo, kad viskas nevyko taip sklandžiai, kaip tikėtasi.

Vanduo,vandens čiaupas,vandens kranas,virtuvė<br>Vladas Ščiavinskas
Vanduo,vandens čiaupas,vandens kranas,virtuvė<br>Vladas Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

2017-03-13 13:50, atnaujinta 2017-04-08 01:55

„NVSC turima informacija termošokas buvo atliktas, tačiau daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriai pranešė, jog dėl ribotų techninių galimybių nepavyko pasiekti reikiamos termofikacinio vandens temperatūros.

Ši problema Vilniaus miesto savivaldybėje bus sprendžiama šiandien, kadangi susiklosčiusi situacija reikalauja ir papildomų institucijų įsikišimo“, – pirmadienio rytą teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Ji taip pat patvirtino informaciją dėl trečios mirties, tačiau situacija šiuo atveju vertintina nevienareikšmiškai.

„Taip pat patvirtiname, kad Ladygos g. 3 gyvenamojo namo gyventoja iš tiesų mirė, o viena iš nustatytų diagnozių buvo legionierių liga. Visgi, tai nebuvo pagrindinė mirties priežastis, kadangi be šios ligos moteris turėjo ir daugiau sveikatos problemų“, – kalbėjo R.Lingienė.

Operacijos vadovas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Raimondas Vaidginas patvirtino, kad 3 žmonės mirę, tačiau nuo Legionierių ligos, sukeltos legionelių, mirė tik viena moteris.

Ekstremalioji padėtis neatšaukiama.

„Dviejuose iš trijų namų termošokas pavyko, patvirtina. Architektų gatvėje termošokas vėluoja, turėtų būti baigtas ryt ryte.

Atlikus visus tris termošokus, atsakingos įmonės pateiks ataskaitas, kuriose bus tiksliai nurodytas procedūrų veiksmingumas. Kol kas turima informacija yra preliminari, o tikslių ataskaitų turėtume sulaukti rytoj“, – kalbėjo R.Vaidginas.

NVSC vykusiame pasitarime dalyvavo Ekstremaliųjų situacijų ir Užkrečiamųjų ligų centrai, kurie pasiūlė tokį tolimesnį veiksmų planą: atlikus termošokus, ištirti vandenį pirmą, dešimtą dieną po procedūros ir paskui juos kartoti tris mėnesius kas dvi savaites.

„Jeigu per šį laikotarpį nebus bakterijų skaičiaus augimo, bus galima teigti kad karšto vandens sistemos yra tvarkingos. Tai pastatų administratorius privers palaikyti tinkamą temperatūrą“, – įsitikinęs R.Vaidginas.

Taip pat buvo nuspręsta, kad operacijos vadovas turėtų pateikti siūlymą dėl visų Vilniaus daugiabučių gyvenamųjų namų vandens patikrinimo. Šis siūlymas Ekstremaliųjų situacijų komisijai bus pateiktas šį vakarą arba rytoj.

Ar bus taikomos kokios nors išimtys kol kas dar nėra žinoma. Pasak R.Vaidgino, akredituotose laboratorijose kol kas buvo atlikta virš tūkstančio daugiabučių namų karšto vandens savikontrolės tyrimų. Jie atskleidė, kad net 12,5 proc. ištirtų objektų karšto vandens sistemose buvo aptiktos legionelės, tačiau tokie reguliariai atliekami tyrimai leidžia užtikrinti ir tam tikrą prevenciją.

„Panašu, kad vieni namai yra prižiūrimi geriau, kiti prasčiau. Kol kas buvo ištirtas virš tūkstančio pastatų šiltas vanduo. Tyrimai parodė, kad net virš šimto objektų karšto vandens sistemose yra šių bakterijų, tačiau panikuoti nereikėtų, nes savikontrolės tyrimai užtikrina ir profilaktinius termošokus.

Taip pat nederėtų bijoti, kad bakterijos iš vieno namo pereis į kitą. Tai yra neįmanoma, kadangi kiekvienas namas turi savą karšto vandens sistemą“, – gyventojus ramino R.Vaidginas.

Namų, kuriuose buvo nustatyta vandens tarša, galimai legioneliozes simptomus pajutę gyventojai turi teisę kreiptis į šeimos gydytojus, kurie skirs šlapimo tyrimą legionelių antikūnams nustatyti. Šie tyrimai yra kompensuojami valstybės, tačiau gali būti skiriami tik simptomus pajutusiems žmonėms.

Dėl Tuskulėnų g. 5 name mirusios moters pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Primename, kad legionierių ligos simptomai gali priminti gripo simptomus. Tai plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Pirmieji simptomai gali priminti gripą: pasireiškia karščiavimas, silpnumas, vystosi kosulys, gali pasireikšti viduriavimas.

Liga yra gydoma naujausios kartos antibiotikais, o ja susirgti rizikuoja silpną imuninę sistemą turintys asmenys.

Legionelės plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina.

Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių. Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose, pažymi visuomenės sveikatos specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.