Į pavojų patenka daug lietuvių – gresia smegenų, nervų, širdies ir sąnarių pažeidimai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai įspėja, kad atšilus orui jau pabudo erkės, kurios platina pavojingas ligas. Lietuvoje erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu (EE) ir Laimo liga (LL) asmenys serga net kelis kartus dažniau nei kitose Europos valstybėse.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai įspėja, kad atšilus orams jau pabudo erkės, kurios platina pavojingas ligas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai įspėja, kad atšilus orams jau pabudo erkės, kurios platina pavojingas ligas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2017, 1:58 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 5:11 AM

Kasmet Lietuvoje erkių platinamomis ligomis suserga apie 3 tūkst. asmenų. Praėjusiais metais EE sirgo – 633 asmenys, o LL – 2915. Palyginti su 2015 m. sergamumo EE rodikliai išaugo 91 proc., o LL – 31 proc. 2015-2016 m.

Jei nuo LL gali apsaugoti tik budrumas, veiksmingiausia profilaktikos priemonė nuo EE yra skiepai. Taip pat labai patikimas apsisaugojimo nuo erkių įkandimo būdas – tinkami drabužiai ir repelentai (erkes atbaidančios medžiagos).

Taip pat ULAC specialistai informuoja, jog artėjant Pasaulinei imunizacijos savaitei, kuri prasidės balandžio 24 d. klausimus apie erkių platinamas ir kitas skiepais valdomas užkrečiamąsias ligas jau galima užduoti telefonu +370 638 53979. Konsultacijos vyks darbo dienomis.

„Šiandien vakcinomis galime kontroliuoti net 28 ligas, todėl kviečiame visuomenę domėtis vakcinacija ir aktyviai užduoti klausimus specialistams apie skiepais valdomas užkrečiamąsias ligas“, – ragino ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Kokie erkinio encefalito ir Laimo ligos požymiai?

Erkinis encefalitas. Liga pasireiškia sunkiu galvos smegenų ar jų dangalų uždegimu, o jo simptomai neretai būna panašūs į gripo – liga prasideda staiga, pakyla aukšta temperatūra, gali skaudėti galvą, sąnarius, pečius, kai kuriais atvejais gali pradėti krėsti šaltis, pykinti, viduriuoti. Inkubacinis periodas (nuo erkės įkandimo iki pirmųjų simptomų atsiradimo) gali trukti iki 30 dienų. Įsisiurbus erkei, virusas iš pradžių patenka į kraujotaką ir limfotaką – tada atsiranda požymių, panašių į gripą. Negalavimai paprastai vargina tik apie savaitę, o tada jie išnyksta. Tiems, kurių organizmo gynyba sušlubuoja, prasideda antroji ligos fazė – smegenų dangalų ar netgi smegenų uždegimas, kuris ypač pavojingas ar net mirtinas (kasmet Lietuvoje miršta 1–3 asmenys).

Laimo liga – ne virusinė, nuo jos nėra skiepų. Persirgus neįgyjamas imunitetas, tad Laimo liga galima susirgti ne vieną kartą. Dėl šios priežasties erkių saugotis reikėtų ne mažiau nei anksčiau.

Inkubacinis periodas paprastai trunka nuo 8 iki 30 dienų.

Ligos simptomai. Būdingiausias požymis – po 7–14 dienų atsirandanti odoje (erkės įsisiurbimo vietoje) viena ar net kelios raudonos arba elipsės formos ryškiais kraštais dėmės. Jų vietoje oda gali būti jautri, ją palietus jaučiama šiluma. Per kelias dienas paraudimas gali išplisti iki 5 cm diametro ir daugiau. Vėliau šis paraudimas gali pranykti, bet liga progresuoja toliau. Gali prasidėti kiti požymiai: galvos skausmai, ankstyvas nuovargis, nerimas. Vėlesnėse ligos stadijose – gali pasireikšti nervų sistemos pažeidimų, sąnarių, raumenų, akių, širdies pažeidimų.

Negydoma Laimo liga gali tapti lėtine, vis labiau pažeisdama smegenis, nervus, širdį, sąnarius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.