Vilnietės atostogos tapo didžiule tragedija – pasimokyti turi visi

Pasivažinėjimas, kainavęs 40 tūkstančių eurų, – tiek buvo išleista už Tenerifėje nukentėjusios vilnietės Nijolės Poškutės (75 m.) gydymą. Kai elektrinis motoroleris sužalojo Ispanijai priklausančioje saloje atostogaujančią moterį, ji manė, kad atsipirks mėlynėmis. Tačiau netikėtai lietuvės gyvybei iškilo mirtinas pavojus.

Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas J.Stasinas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas J.Stasinas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kadangi kurorte N.Poškutė sunkiai vaikščiojo, jos duktė nutarė išsinuomoti skuterį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Danutė Jonušienė, („Lietuvos rytas“)

2017-04-15 15:34, atnaujinta 2017-04-21 15:33

Gydymas privačioje Tenerifės ligoninėje, keli kraujo perpylimai, kojos operacija, dirbtinė koma, vėliau skrydis privačiu vokiečių lėktuvu iš Tenerifės į Vilnių – šie įvykiai jau atrodo kaip tolima praeitis.

Tačiau iki šiol moterį keliskart per savaitę lanko kineziterapeutė. Nijolė nepraranda vilties, kad ateityje dar galės keliauti.

Tuo nori tikėti ir jos duktė Daina Poškutė (50 m.), pernai lapkritį kartu su motina atostogavusi Tenerifėje. Tai buvo penktoji motinos ir dukters viešnagė šioje saloje.

Kadangi kurorte moteris sunkiai vaikščiojo, jos duktė Daina nutarė išsinuomoti skuterį. Tai – elektrinė triratė priemonė, galinti važiuoti tik šaligatviu, jame nėra net saugos diržų.

Grįžtant atgal į viešbutį netikėtai kelyje pasimaišė turistai, ir lietuvės vairuojamas elektrinis motoroleris bloškėsi į kairę pusę ir apvirto.

Vairuotoja atsipirko išgąsčiu, o jos motinai koją buvo prislėgęs skuterio motoras. Atskubėję į pagalbą turistai padėjo atsikelti. Nijolė vėl užlipo ant elektrinio motorolerio ir kartu su dukra sėkmingai pasiekė viešbutį.

Tą vakarą nukentėjusioms lietuvėms atrodė, kad nieko rimta neatsitiko.

Tačiau kitą rytą Nijolė negalėjo atsikelti iš lovos. Pasitarusi su gide Daina iškvietė greitosios pagalbos medikus. Jie jos motiną nugabeno į ligoninę.

Nukentėjusiajai koja vis labiau tino. Ant jos susidaręs gumbas didėjo, medikai nutarė jį pašalinti, tačiau buvo prasti kraujo rodikliai.

Kadangi Nijolei anksčiau buvo protezuoti du širdies vožtuvai, taip pat įsiūtas širdies stimuliatorius, gydytojai delsė operuoti. Kol medikams pavyko sureguliuoti kraujo rodiklius, praėjo dar trys keturios paros.

2016 metų gruodžio 5-ąją vilnietei buvo atlikta kojos operacija, artėjo gruodžio 9-oji, kai grupė poilsiautojų iš Lietuvos turėjo grįžti namo, tačiau negalėjo būti jokių kalbų, kad su jais kartu galėtų vykti ir Nijolė.

Moterį netikėtai užklupo dusulio priepuolis, ji atsidūrė reanimacijoje. Jos dukteriai ispanų medikai negalėjo paaiškinti, kodėl nusilpo plaučiai. Jie įtarė, kad taip galėjo atsitikti dėl širdies nepakankamumo, kuris vilnietei buvo nustatytas daugiau nei prieš dešimtmetį.

Lietuvė buvo gydoma reanimacijos skyriuje – kai iškilo pavojus jos gyvybei, medikai sukėlė dirbtinę komą, kuri truko 12 parų.

Atsibudusi iš komos lietuvė buvo perkelta į palatą. Pablogėjus būklei, ji vėl atsidūrė reanimacijoje. Šalia jos visą laiką budėjo duktė Daina, kurios kelionės organizatoriai nepaliko likimo valiai.

Kai baigėsi jos poilsis viešbutyje, kurį buvo išsipirkusi kartu su kelione, Daina išsinuomojo apartamentus, o nuomą už 10 dienų mokėjo „Lietuvos draudimas“.

N.Poškutės būklė privertė jos dukterį susimąstyti, ką toliau daryti.

„Galbūt mama ir būtų amžiams pasilikusi Tenerifėje, nes ligoninė nebuvo pasiruošusi gydyti sunkius pacientus“, – sakė Daina.

Dėl motinos gydymo ji tarėsi su įmonės „SOS International“ medike, kuri atstovavo bendrovės „Lietuvos draudimas“ interesams. Paaiškėjo, kad, norint nukentėjusiąją pervežti į Lietuvą, reikia gauti Tenerifės ligoninės gydytojų sutikimą.

Kadangi vilnietei buvo nustatytas žemas hemoglobino rodiklis, jie nesutiko išleisti pacientės. Daina prašė ispanų medikų perpilti jos motinai donoro kraujo. Per dvi dienas jai tokia procedūra buvo atlikta triskart.

Pagaliau ispanų medikai leido skraidinti lietuvę į Vilnių.

2016-ųjų gruodžio 22-ąją buvo susitarta, kad moterį skraidins šešiavietis privatus vokiečių lėktuvas. Buvo ketinama skristi per Vokietiją. Tačiau nė vienas oro uostas nenorėjo priimti sunkios ligonės, todėl buvo derinamas maršrutas per Prancūziją.

Kai išaušo skrydžio diena, aplinkybės taip susiklostė, kad lėktuvas vis tiek turėjo nutūpti Vokietijoje.

Gruodžio 23-iąją pasiekus Tulūzą (Prancūzija), kur reikėjo papildyti degalų atsargas, paaiškėjo, kad Vilniuje prastos orų sąlygos, todėl mažas lėktuvas negali nutūpti.

Buvo nutarta skristi į Niurnbergą (Vokietija). Čia garbaus amžiaus vilnietė parą praleido ligoninėje, o jos duktė – viešbutyje.

Gruodžio 24-ąją jos kelionė baigėsi, kai lėktuvas nusileido Vilniaus oro uoste. Čia nukentėjusios turistės laukė greitosios pagalbos automobilis.

Nijolė buvo paguldyta į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas ir čia praleido dvi savaites. Jos būklė šiek tiek pagerėjo, bet moteris dar nepajėgė vaikščioti.

Buvo pasiūlyta pervežti nukentėjusiąją į slaugos ligoninę, tačiau su tokiu pasiūlymu nesutiko jos dukra.

Vėliau N.Poškutė buvo perkelta į Kardiologinės reabilitacijos skyrių. Čia viskas klostėsi neblogai, bet dviejų savaičių buvo per mažai.

Gydymas buvo tęsiamas, bet Ligonių kasa daugiau negalėjo skirti nemokamos reabilitacijos, todėl vilnietės duktė mokėjo už šias paslaugas.

Į namus N.Poškutė grįžo tiktai 2017-ųjų sausio 27-ąją. Lūžis įvyko dukrai pasamdžius kineziterapeutę, kuri ateina dukart per savaitę.

„Tokia mama, kokia buvo iki kelionės į Tenerifę, nebus, ji beveik nieko neprisimena, tik paskutinę reabilitacijos savaitę. Ji daug kliedėjo. Iš ispanų medikų negavau aiškaus atsakymo, kas jai atsitiko“, – pasakojo Daina.

Tačiau ir po šios nelaimės garbingo amžiaus vilnietės kelionių aistra neaprimo. Tenerifė ir toliau liko jos mėgstamiausia poilsio vieta.

Čia vyraujantis klimatas padėdavo sustiprėti Nijolės plaučiams. Moteris svajoja ir šiemet rudenį vėl vykti į Tenerifę, kur įsikrovusi energijos lengviau ištvers lietuvišką žiemą.

Iki šios nelaimės Daina su motina ilsėdavosi užsienyje bent du ar tris kartus per metus.

„Kelionių sumanytoja – mano mama, o aš esu tik finansuotoja. Kol būdavau darbe, ji surasdavo internete kokią nors kelionę ir suplanuodavo, kada aš turiu pasiimti atostogas“, – pasakojo Daina apie mamos aistrą keliauti.

Buvusi ansamblio „Lietuva“ šokėja N.Poškutė svajojo tapti choreografe, bet patikrinus sveikatą paaiškėjo, kad ji turi įgimtą širdies ydą. Tausodama širdį moteris atsisakė svajonės šokti, tapo bibliotekininke.

Tačiau širdies liga jai nebuvo kliūtis keliauti. Ruošdamasi į kurortą Nijolė atskirame lagaminėlyje veždavosi didelę atsargą vaistų.

„Jei nebūtume apsidraudusios, mums būtų reikėję dėl motinos gydymo parduoti butą. Mes su mama esame įpratusios viską drausti – butą, automobilį, kelionės bagažą, net bilietus ir pasus“, – sakė Daina.

Ji apgailestavo tik dėl vieno – prieš kelionę į Tenerifę negalėjo apdrausti motinos nuo nelaimingų atsitikimų, nes toks draudimas taikomas tik jaunesniems nei 75 metų asmenims.

Daina stebėjosi, kad ištikus nelaimei privati Tenerifės ligoninė nepaėmė jos motinos Europos sveikatos draudimo kortelės, kuri garantuoja būtinąją pagalbą ir kurią išduoda Valstybinė ligonių kasa Lietuvoje.

Kartais grįžta ir lydimi medikų

Jonas Stasinas

„Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas

„Pernai net 1100 „Lietuvos draudimo“ klientų pranešė mums apie įvairius sveikatos sutrikimus, traumas ar ligas keliaujant užsienyje, o jiems kompensuotos sveikatos sutrikdymo išlaidos siekė beveik milijoną eurų. Maždaug pusė klientų nemalonumų kelionėse patyrė Europos Sąjungos šalyse, kita pusė – visame pasaulyje, bet dominuoja tokios populiarios atostogų kryptys kaip Turkija, Egiptas, taip pat kelionės JAV. Didžioji įvykių dalis – tokios įprastos ligos kaip peršalimas, negalavimai dėl maisto.

Europoje vidutinė žala siekia 380 eurų, jei prireikia gydymo ligoninėje, suma šokteli vidutiniškai iki 7100 eurų, tačiau išskirtiniais atvejais, tokiais kaip moters trauma, patirta Tenerifėje, visos pagalbos suteikimo išlaidos išauga iki 30 tūkstančių eurų ir daugiau.

Brangiausiai gydymas kainuoja JAV: čia vidutinė žala siekia 4500 eurų, pernai turėjome įvykį, kurio kaina buvo net 50 tūkstančių eurų (dėl traumos, kurios metu lūžo kaulai, prireikė operacinio gydymo). Apskritai pernai didžiausia apmokėta suma dėl ligos kelionės metu siekė net 83 tūkst. 700 eurų, kai klientas, keliaudamas Meksikoje, patyrė infarktą.

Kasmet „Lietuvos draudimas“ kartu su partneriais organizuoja keletą sudėtingų pergabenimų specialiu oro transportu – tuomet, kai ligonio būklė yra sudėtinga ir jis negali keliauti net prižiūrimas medikų. Jei susirgęs klientas yra Europoje, netoli nuo Lietuvos, kai būklė sunki, jis vežamas į tėvynę specialiu automobiliu su budinčia medikų brigada.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.