5 dalykai, kurių niekas nepasako apie jūsų cholesterolį

Žmogus, pasaulyje pragyvenęs bent porą dešimtmečių, tikrai sužino kelis pagrindinius faktus apie cholesterolį: reikia reguliariai tikrintis jo kiekį kraujyje, o didelis cholesterolio kiekis reiškia didesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kitaip tariant, supranta, kad cholesterolis – rimtas reikalas.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2017, 9:51 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 4:23 PM

Štai per Velykas cholesterolis tampa dar aktualesnis. Ilgą laiką raginta atsisakyti kiaušinių trynių dėl juose glūdinčio cholesterolio. Tačiau pastaruoju metu kalbama, kad vis dėl to, jis nėra toks kenksmingas kaip manyta iki šiol. Tiesa, rekomendacijų suvalgyti tris kiaušinius per savaitę ir nepadaginti, siūloma laikytis.

O štai keli dalykai, kurių apie cholesterolį, ko gero, nežinote.

1. Cholesterolis yra būtinas gerai sveikatai

„Cholesterolis svarbus ląstelių funkcionavimui“, – teigia Openheimerio aterosklerozės tyrimų, prevencijos ir gydymo centro direktorius dr. Predimanas K. Shahas.

Cholesterolis turi įtakos kiekvienai kūno ląstelei, todėl visiškai išvengti jo neįmanoma. Žinoma, mūsų organizmas jam reikalingą gerąjį cholesterolį pasigamina iš su maistu gaunamų riebalų.

2. Ne visi, kurių didelė cholesterolio koncentracija, susirgs širdies ligomis

„Genetikai padeda nustatyti, ar cholesterolis bus linkęs kauptis arterijose“, – teigia P.K.Shahas.

Cholesterolis yra tik vienas iš daugelio rizikos veiksnių, galinčių lemti širdies ir kraujagyslių ligas. Gydytojai supranta, kaip individualus cholesterolio kiekis, įvairios lėtinės ligos ir kitos organizmo savybės gali turėti įtakos susirgimams, todėl būtų pats metas aptarti tai su šeimos gydytoju.

3. Cholesterolis natūraliai padidėja su amžiumi, ypač moterims

Menopauzė reiškia kiek daugiau nei karščio bangas ir padidėjusį prakaitavimą naktimis.

„Vyrai dažniau turi didesnę cholesterolio koncentraciją kraujyje nei moterys, tačiau sulaukus 60 viskas ima keistis“, – tikina Mayo klinikos kardiologas dr. Stephenas Kopecky. Pasak jo, 70–80 metų moterų cholesterolio koncentracija jau didesnė nei to paties amžiaus vyrų.

Manoma, kad taip gali būti dėl sumažėjusios estrogeno gamybos.

4. Maistas be cholesterolio gali padidinti cholesterolio koncentraciją

Medikai teigia, kad stebėdami pacientus padarė išvadą, jog transriebalai, sotieji ir pieno riebalai prisideda prie cholesterolio koncentracijos didėjimo.

5. Jums nereikia badauti prieš patikrinant cholesterolio lygį kraujyje

Įprastai prieš atliekant tyrimą dėl cholesterolio koncentracijos – lipidogramą – pacientų prašoma nevalgyti.

Kasdien su maistu gaunama apie 90 g riebalų ir apie 700 mg cholesterolio. Riebalai virškinami plonojoje žarnoje, veikiant tulžies rūgštims. Susidariusius glicerolius ir riebalų rūgštis absorbuoja žarnyno gleivinės ląstelės, kuriose vėl vyksta trigliceridų resintezė. Po resintezės trigliceridai, cholesterolis, fosfolipidai ir apoliproteinai suformuoja dalelę, vadinamą chilomikronu, kurią 90% sudaro trigliceridai. Keliaudami iš limfos į kraują ir toliau į kepenis chilomikronai netenka trigliceridų. Chilomikronų apykaita labai greita, gyvavimo puslaikis yra trumpesnis nei 1 valanda. Po nakties badavimo kraujo plazmoje jų neturi būti. Todėl visus lipidų tyrimus reikia atlikti 8-12 val. nevalgius, 3 dienas nevartojus alkoholio. Tokį paaiškinimą pateikia specialistai.

Tačiau, pasak didelės apimties tyrimo, publikuoto žurnale „Cirkuliacija“, nevalgius prieš kraujo tyrimą dėl cholesterolio koncentracijos, jo rezultatai negali atskleisti tikrosios širdies būklės, mat įprastai mes valgome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.