Apie šią ligą nežino net 90 proc. sergančiųjų, o jos progresavimas gali būti mirtinas

Pasaulyje vis daugėja antro tipo diabeto atvejų. Nuo 1980 m. iki 2014 m. ši diagnozė padidėjo net keturis kartus. Taip pat dažnėja ir priešdiabetine būkle sergantys žmonės, kurių net 90 proc. nė neįtaria apie juos ištikusią grėsmę, rašė prevention.com.

Slenkantys plaukai, odos problemos ir kiti požymiai byloja apie rimtą ir progresuojantį sveikatos sutrikimą.<br>123rf nuotr.
Slenkantys plaukai, odos problemos ir kiti požymiai byloja apie rimtą ir progresuojantį sveikatos sutrikimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2017, 8:18 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 2:09 AM

Jos simptomus yra būtina žinoti, nes tai efektyviausias būdas kovoti su gresiančia liga. Pagrindinis priešdiabetinės būklės požymis – padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau ne tiek, kad būtų galima diagnozuoti diabetą.

Jeigu cukraus kiekis kraujyje yra lygus 5.7-5.9 arba mažiau, tai reiškia, kad esate sveikas. Jeigu kiekis patenka tarp 5.7 ir 6.4, tai reiškia, kad esate priešdiabetinės būklės, o 6.4 ir daugiau – sergate diabetu.

Laimei, nuo šios ligos gali apsaugoti atidus organizme vykstančių pokyčių stebėjimas.

1. Blizgūs, šerpetojantys odos plotai

Jeigu esate priešdiabetinės būklės, didelė tikimybė, kad pastebėsite raudonus, rusvus ar gelsvus plotus odos. Pažeistoje vietoje oda gali atrodyti blizgi, šerpetojanti, ją gali niežtėti, o kartais tose vietose gali išryškėti ir kraujagyslės. Priešingą problemą signalizuoja tamsūs, „velvetinį“ pojūtį turintys odos plotai, kurie gali reikšti, jog kraujyje yra per daug insulino.

2. Podagra

Podagra yra artrito forma, kurios metu šlapimo rūgštis ima kauptis organizme ir sąnariuose, sausgyslėse ir kauluose suformuoja skausmingus kristalus. Šiuo metu visame pasaulyje daugėja ja sergančių asmenų, o mokslininkai tiki, kad podagra sergantys asmenys yra labiau linkę sirgti ir diabetu.

3. Plaukų slinkimas

Daugybė skirtingų veiksnių gali lemti plaukų retėjimą, tarp jų ir genetika, vaistai ir stresas. Tačiau tai taip pat susiję su atsparumu insulinui, kuris yra pagrindinis priešdiabetinės būklės ir diabeto simptomas. Atsparumas insulinui reiškia, kad organizmui sunkiai sekasi kraujyje esantį cukrų perkelti į ląsteles, todėl jo kiekis kraujyje smarkiai išauga.

4. Sustorėjusi oda

Jeigu pastebite, kad oda atrodo pernelyg įsitempusi ar net vaškinė, kadangi didelis cukraus kiekis kraujyje pažeidžia kraujagysles. Taigi kyla problemų jomis pernešti reikalingas medžiagas. Be to gali blogai gyti žaizdos.

5. Stiprus nuovargis

Nors retkarčiais yra normalu jaustis kiek pavargusiu, yra neįprasta, jeigu nuolatinis nuovargis apsunkina kasdienį gyvenimą. Tai galima paaiškinti atsparumu insulinui, kadangi kraujyje užsistovėjęs cukrus nepatenka į ląsteles, kuriose būtų panaudotas energijai.

Ko galima imtis

Jeigu gydytojas įspėjo, kad esate priešdiabetinės būklės, nėra ko panikuoti. Vos 5-10 proc. visų diagnozuotų žmonių suserga diabetu. Be to, yra begalė priemonių, leidžiančių sukontroliuoti šią sveikatos problemą.

Pirmiausia reikėtų suderinti mitybą. Valgant subalansuotą maistą, vartojant daug daržovių, ankštinių, žuvies ir jūros gėrybių, vengiant saldumynų, riebių produktų bei reguliariai sportuojant galima išvengti ligos vystymosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.