Besilaukiančiai šiaulietei - skaudus smūgis, kuris užklupti gali kiekvieną

Nėštumo vidurys, o diagnozė – melanoma. Toks likimo smūgis teko šiaulietei Ritai (30 m.). Jei apgamas ant liemens nebūtų ėmęs niežėti, gal ji nebūtų kreipusi dėmesio. Tik tada, kai chirurgas pašalino patamsėjusį darinį, moteris sužinojo, kad tai melanoma, todėl prireikė antros onkologinės operacijos.

 Lietuvoje vis daugiau atvejų, kai melanoma aptinkama 25-30 metų žmonėms.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Lietuvoje vis daugiau atvejų, kai melanoma aptinkama 25-30 metų žmonėms.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Profesorė M.Bylaitė-Bučinskienė kritikavo jaunimo pomėgį lankytis soliariume.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Profesorė M.Bylaitė-Bučinskienė kritikavo jaunimo pomėgį lankytis soliariume.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Sveikatos apsaugos viceministrė A.Bilotienė Motiejūnienė teigė, kad Lietuvoje yra prieinami visi melanomos gydymo metodai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Sveikatos apsaugos viceministrė A.Bilotienė Motiejūnienė teigė, kad Lietuvoje yra prieinami visi melanomos gydymo metodai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Euromelanomos  kampanijos švietėjiškas tikslas  išaiškinti žmonėms, kad oda yra nepakeičiama.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Euromelanomos  kampanijos švietėjiškas tikslas  išaiškinti žmonėms, kad oda yra nepakeičiama.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 6:45 PM, atnaujinta Feb 13, 2019, 10:13 AM

„Mano istorija paprasta, bet nėra dažna“, - pasakojo Rita.

Nedidelė dėmelė atsirado daugiau nei prieš trejus metus, dar pirmojo nėštumo metu - tada pavasarį išėjusi į dekretines atostogas moteris lepinosi saulėje. Rita kažkur buvo skaičiusi, kad visi bėrimai išnyksta nuo saulės spindulių.

Vėliau ji ant juosmens pajuto apgamą. Pirmoji mintis buvo nueiti ir pasitikrinti, bet gimus dukteriai Rita to nepadarė.

Antrą kartą dėl šio apgamo ji sunerimo 2016 metais, besilaukdama sūnaus. Apgamo spalva šiek tiek pakito, jis pajuodo.

Rita kvietė savo vyrą pažiūrėti, ar ant juosmens nėra kokio nors šašo. Apgamas vis labiau niežėjo. Tada ji kreipėsi pagalbos į šeimos gydytoją, jai buvo pasiūlyta atlikti testą dermatoskopu ir išsiųsti duomenis tyrimams.

Atėjo atsakymas, kad tai melanocitinis apgamas, o kita patikra turi būti atlikta po trijų mėnesių. Moteriai buvo neramu, ji nutarė nebelaukti ir kreipėsi į chirurgą, kad jis pašalintų apgamą.

Tokia chirurginė procedūra nėščiajai buvo atlikta Šiauliuose įsikūrusiame viename Dienos chirurgijos centre, moteris buvo rami, kad viskas gerai. Tačiau histologinio tyrimo atsakymas neleido abejoti – tai buvo melanoma.

Rita nelinkėtų nė vienai moteriai patirti tai, ką ji išgyveno, kai sužinojo serganti vienu agresyviausių odos vėžiu – melanoma.

Kadangi ji laukėsi sūnaus, kai kurių tyrimų medikai negalėjo atlikti. Ritai nedavė ramybės ir tai, kad melanoma gali pažeisti įsčiose bręstantį vaisių.

Neprarasti vilties pasveikti jai padėjo artimieji, taip pat ginekologė, pas kurią nėščioji nuolat lankėsi.

Pernai gruodžio 13-ąją pagimdžiusi sveiką sūnų, šiaulietė vėliau vyko į Nacionalinį vėžio institutą, esantį Vilniuje. Čia jai buvo atlikta onkologinė operacija.

„Šiuo metu nėra jokių pakitimų, džiaugiuosi gyvenimu“, - prisipažino moteris.

Susidūrusi akis į akį su piktybiniu naviku, moteris pakeitė požiūrį į daugelį dalykų. Įdegis saulėje neturi būti ženklas, kad žmogus grįžo pailsėjęs iš atostogų.
Juk porcelianinė oda taip pat gali būti graži, jei tokia yra žmogaus prigimtis.

Kai kurių klaidų ji niekam nelinkėtų. Dar būdama moksleivė Rita mėgo lankytis soliariume, nes dažnai girdėdavo priekaištų dėl savo blyškios odos. Susirgusi melanoma ir skaitydama medicininę literatūrą, šiaulietė daug sužinojo apie tai, kad pomėgis lankytis soliariume gali turėti įtakos susirgti piktybine odos liga.

Daug apgamų – didesnis pavojus susirgti vėžiu

Nors didžiausias sergamumas melanoma yra 50-52 metų amžiaus grupėje, Lietuvoje kaip ir visame pasaulyje daugėja jaunų žmonių, sergančių šia liga.

„Lietuvoje vis daugiau turime atvejų, kai melanoma suserga 25-30 metų jauni žmonės. Tai – jaunimas, kuris daug keliauja, daug dirba, patiria daug streso. Grožis ir seksualumas jiems neatskiriamas nuo įdegusios odos, o šis idealas atėjęs iš mados pasaulio“, - teigė Lietuvos Euromelanomos kampanijos organizatorė ir koordinatorė, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė profesorė Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Medikai nepritaria jaunystės kultui, kurį lydi bronzinis įdegis. Pasirodo, oda turi atmintį, ji prisimena visas pažaidas, kurios kaupiasi nuo vaikystės.

Yra žinoma, kad apgamai atsiranda pirmaisiais gyvenimo metais, jų daugėja pradėjus vaikui lankyti mokyklą. Tokio amžiaus vaikai yra judrūs, jie vis daugiau laiko praleidžia saulėje. Tėvai stengiasi moksleivius rengti patogiais drabužiais, kurie vis mažiau dengia kūną.

Tai didelė klaidą, nes kuo daugiau apgamų, tuo didesnis pavojus susirgti melanoma. Mokslininkai nustatė, kad ypač ši grėsmė didėja žmonėms, kurių žastą nusėjo daugiau kaip 20 apgamų.

Apgamų didėja iki 30-40 metų. Vėliau jie pradeda nykti, o atsiranda naujų odos darinių, pavyzdžiui, seborėjinės keratozės, aktininės keratozės, kraujagysliniai dariniai - vyšninės angiomos. Tai – taip pat odos pažaidos, susijusios su ilgalaikiu saulės poveikiu.

Jei anksti pavyksta išoperuoti melanomą, yra vilties, kad viskas gerai baigsis. Ligonis dispanserizuojamas, yra kartojami tyrimai, jis stebimas dar penkerius metus.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai po kelerių metų gydytojai aptinka naują melanomą kitoje odos vietoje.

Odos vėžį įmanoma pamatyti

Melanoma – rečiausiai pasitaikantis odos vėžys, tačiau pavojingiausias. Odos vėžį galima pamatyti, pastebėjus įtartiną dėmelę ar apgamą, kurio forma, dydis, kraštai ar spalva yra pakitę.

Skirtingai nei kiti odos navikai, kurie išsivysto sulaukus vyresnio amžiaus, melanoma gali atsirasti bet kokiame amžiuje.

Melanoma prasideda be jokių požymių, nes dažniausia niežti seborėjines keratozes, dėl kurių du trečdaliai pacientų ima panikuoti ir patys kreipiasi į medikus.

Piktybinį naviką galima įtarti, jei yra pigmentuota dėmė, kuri ilgainiui patamsėja, jai būdingi netaisyklingi kraštai, ji gali būti skirtingų spalvų, pavyzdžiui, atrodyti kaip augantis rausvas ar raudonas mazgelis.

Profesorė Matilda Bylaitė-Bučinskienė apgailestavo, kad neretai žmogus susirūpina sveikata tada, kai piktybinis navikas ima kraujuoti, tepti drabužius ar patalynę. Tai - ženklas, kad melanoma jau pažengusi.

Ji gali išplisti į vidaus organus. Nustačius šią ligą, negalima delsti, nes būtinas neatidėliotinas gydymas.

Medikai tikrins nuo galvos iki kojų

Gegužės 12-ąją Vilniaus Rotušės aikštėje vyks labdaringa akcija - Euromelanomos kampanija, kuri įgyvendinama 33 Europos šalyse.

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje atlikta ne viena labdaringa akcija. Šiemet vykstančios Euromelanomos kampanijos šūkis - „Tavo oda – nepakeičiama“.

Profesorė M.Bylaitė-Bučinskienė apgailestavo, kad lietuviai daug dėmesio skiria madingiems drabužiams, mėgsta pasipuošti, tačiau kur kas mažiau dėmesio skiria savo odai.

„Oda reikia rūpintis ne tada, kai žmogui sukanka 50 metų, kai sergamumas melanoma būna didžiausias.

Odos apsauga nuo saulės turi prasidėti dar vaikystėje, kai vaikui vos treji ar penkeri metai“, - įspėjo profesorė.

Buvimas lauke vaikui labai svarbus, tačiau jis neturi nudegti saulėje. Mažamečiams stiprūs odos nudegimai atsiliepia vėliau, nes sukelia didžiausią grėsmę susirgti melanoma.

Tuo tarpu kitos odos navikinės ligos, pavyzdžiui, bazalinių ląstelių karcinoma, plokščialąstelinė karcinoma, aktininė keratozė susidaro dėl ilgalaikio saulės poveikio, bet mažiau siejamos su stipriu nudegimu vaikystėje.

Šalyje atlikta apklausa rodo, kad 95 proc. žmonių žino apie žalingą saulės spindulių poveikį, bet vos 15 proc. jų naudoja apsaugos priemones. Tai rodo, kad žmonės dar abejingi savo sveikatai.

Odos ligų specialistams - dar vienas rūpestis, kaip įspėti gyventojus apie soliariumų pavojų, kurie Lietuvoje iki šiol populiarūs.

Kaitinantis juose, galima susirgti ne tik melanoma, bet ir akių dugno melanoma, ši rizika padidėja 75 kartus.

Apsilankyti labdaringoje akcijoje medikai ypač ragina vyresnius nei 50 metų žmones, kurie vaikystėje smarkiai nudegė, kurie daug laiko praleidžia saulėtuose kraštuose, kurie savo šeimoje turi sergančiųjų melanoma.

Vilniaus Rotušės aikštėje budės medikai, kurie pasiruošę patikrinti visus apgamus – nuo galvos iki kojų.

Dėl oro permainų labdaringa odos patikros akcija iš gegužės 12 d. nukeliama į birželio 9 d., kur nuo 12 val. iki 17 val. visos Lietuvos dermatovenerologai lauks Vilniaus Rotušės aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.