4 liaudiški metodai nuo pėdų grybelio - ką turite apie juos žinoti

Pėdas kamuoja grybelis? Lietuviai vaistų nuo šio dažno susirgimo ras virtuvės ar sandėliuko lentynoje. Tačiau ar šie metodai iš tiesų veiksmingi? Štai keli liaudiški gydymo metodai ir jų keliami pavojai sveikatai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2017, 3:09 PM, atnaujinta May 5, 2017, 4:34 PM

1. Actas

Viena dažniausių liaudiškų priemonių įvairiems negalavimams įveikti. Ypač populiarus obuolių actas. Liaudies medicinos šalininkai teigia, kad jei norite veikti grybelį, ant infekuotos vietos turite lašinti acto tris kartus per dieną.

Pliusai: metodas natūralus, dėl antibakterinių savybių actas gali panaikinti nemalonų pėdų kvapą.

Minusai: procedūra turi būti kartojama bent pusmetį, jog iš tiesų pasiektumėte rezultatą. Sunkesniais atvejais actas pažeistą odą gali tik sudirginti ir nieko daugiau.

2. Vandenilio peroksidas

Dar vienas savigydos šalininkų favoritų. Lygiomis dalimis rekomenduojama sumaišyti vandenį ir 3 proc. vandenilio peroksidą. Mišiniu sušlapinti grybelio pažeistą vietą ir tai kartoti kiekvieną dieną, kol pastebėsite, jog pėdos visiškai pasveiko.

Pliusai: metodas pigus, kalbama, kad ilgainiui ir veiksmingas.

Minusai: vartojimas iki norimo rezultato gali būti gana ilgas, tuo tarpu grybelis gali paūmėti ar net komplikuotis.

3. Arbatmedžio aliejus

Rekomenduojama infekuotas vietas tepti mažiausiai 2-3 kartus per dieną.

Pliusai: metodas natūralus, lengvai prieinamas. Arbatmedžių aliejus iš tiesų pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Moksliniai tyrimai rodo, kad arbatmedžių aliejus gali kovoti ir su grybeliu.

Minusai: procedūras reikia kartoti mažiausiai tris mėnesius, neskiestas aliejus gali nudeginti odą.

4. Burnos skalavimo skystis

Burnos skalavimo skysčio aktyvieji ingredientai yra mentolas, eukaliptolas, metilo salicilatas, timolis, jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Burnos skalavimo skystyje rekomenduojama mirkyti pėdas.

Pliusai: burnos skalavimo skystis, kai kurių mokslinių tyrimų duomenimis, gali paveikti grybelį.

Minusai: procedūrą kartoti reikėtų pusmetį. Dėl alkoholio, esančio sudėtyje, įskilusi oda gali būti skausminga, sudirgusi.

Ko gero, akivaizdu, kad šie gydymo būdai yra be galo imlūs laikui, ar iš tiesų kentėtumėte pusmetį, vildamiesi jog odos niežėjimas praeis? Be to, gydytojai dermatologai perspėja, kad kiekvienas ligos atvejis gali būti individualus, galimos ir audringos reakcijos į dirginantį gydymą.

Jei pradėjo niežėti tarpupirščius ir pėdas, ant odos atsirado mažos, perregimo skysčio pripildytos pūslelės - nedelsiant imkitės priemonių! Kreipkitės į odos ligų specialistą. Juo anksčiau pradėsite gydymą, juo geriau. Medikas skirs geriausią gydymą jūsų individualiu atveju. Reikia nepamiršti ir keisti kojines, po persirgimo grybeliu geriau jas išmesti, dezinfekuoti avalynę bei šlepetes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.