Pažvelkite į savo pėdas – tai labai daug išduos apie jūsų sveikatą

Nuolat šąla pėdos? Pageltonavo nagai? Kojas traukia mėšlungis? Šie ir  kiti požymiai praneša ne tik apie pėdų ar kojų ligas. Kartais tai sufleruoja apie kitas kūno negalias, rašo medicininis portalas webmd.com.

 Pėdos atskleidžia daug dalykų apie sveikatą.<br> 123rf nuotr.
 Pėdos atskleidžia daug dalykų apie sveikatą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-18 21:03, atnaujinta 2017-05-19 09:47

Šąlančios pėdos. Jeigu jūsų kojų pirštai nuolat šalti, tai gali būti susiję su kraujotakos nepakankamumu – taip nutinka rūkantiems, kenčiantiems nuo didelio kraujospūdžio, širdies ligų. Dažnai pėdos šąla ir tuomet, kai kamuoja mažakraujystė arba hipotirozė – tai būklė, kai skydliaukė išskiria per mažai hormonų.

Kaistančios pėdos. Deginimo pojūtis pėdose išsivysto diabetikams, kai nekontroliuojama liga pažeidžia periferinius nervus. Taip pat tokius pojūčius gali lemti B grupės vitaminų stoka, grybelinė infekcija, lėtinė inkstų liga, kojų ir pėdų kraujotakos nepakankamumas dėl perifernių arterijų ligos arba sutrikusi skydliaukės veikla – hipotirozė.

Pėdų skausmas. Kai dienai baigiantis pėdas apima deginimo pojūtis, kaltinti galite savo apavą. Aštuonios iš dešimties moterų pripažįsta, kad avi batais, kurie vargina pėdas. Tačiau jeigu pernelyg ankštą avalynę ar aukštakulnius užkišote į giliausią spintos kampą ir vis tiek skauda pėdas, gali būti, kad patyrėte stresinį kurio nors padikaulio lūžį. Taip nutinka pernelyg intensyviai sportuojant, dirbant fizinį darbą. Tokio lūžio riziką padidina osteoporozė.

Kulno skausmas. Jeigu atsikėlus iš lovos ir žengiant pirmuosius žingsnius nudiegia aštrus kulno skausmas, greičiausiai tai – pėdos sausgyslių uždegimas. Kulno skausmus gali lemti ir artritas, didelė fizinė apkrova, netinkama avalynė.

Tinstančios kojos. Dažniausiai tai laikina būklė, kuri kamuoja ilgiau pastovėjus ar po skrydžio lėktuvu – ypač nėščias moteris. Bet jeigu pėdos tinsta nuolat, tai gali būti kokios nors ligos ženklas – susilpnėjusios kraujotakos, skydliaukės veiklos, inkstų ligų ar limfedemos – sergant šia liga, sutrinka limfos tekėjimas, dėl to galūnėse susikaupia daugiau skysčių. Jeigu kojos nuolat tinsta, verta apsilankyti pas gydytoją.

Negyjančios žaizdos. Tai – sergančiųjų cukriniu diabetu bėda. Dėl diabeto pablogėja ne tik jutimai pėdose, bet ir kraujotaka, dėl to sunkiau gyja net ir menkiausios žaizdos. Jos tampa vartais įvairiausioms infekcijoms. Dėl to sergantieji diabetu turi itin atidžiai prižiūrėti pėdas.

Didžiojo piršto skausmas. Podagra – viena dažniausių priežasčių, kodėl staiga apima didžiojo piršto sąnario skausmas, lydimas paraudimo ir patinimo. Tokius pat požymius gali sukelti ir osteoartritas.

Kitų pirštų skausmas. Jeigu žingsniuojant aštrus skausmas plinta nuo pado į kitus pėdos pirštus, tai gali būti Mortono neuromos požymis – tai vieno iš pado nervų liga, beveik 10 kartų dažniau užklumpanti moteris. Šį nervą pažeidžia didelė apkrova, pavyzdžiui, antsvoris.

Niežulys. Niežtinti, pleiskanojanti pėdų oda – grybelinės infekcijos požymis. Dažniau ji užklumpa vyrus nuo 20 iki 40 metų. Taip pat niežulį gali sukelti reakcija į chemines medžiagas ar odos priežiūros priemones – tai vadinamasis kontaktinis dermatitas.

Kojų raumenų mėšlungis. Viena dažniausių kojų raumenų spazmų priežasčių – aktyvi fizinė veikla, raumenų nuovargis. Bet spazmai gali užklupti ir tuomet, kai organizme trūksta magnio, kalcio, kalio ir vitamino D, netekus daug skysčių, sergant venų ligomis.

Pageltonavę nagai. Gelsvo atspalvio nagai – ne tik grybelinės infekcijos, bet ir limfedemos požymis. Taip pat nagai pagelsta ir sergant plaučių ligomis, reumatoidiniu artritu.

Nagų išlinkimas. Kartais tokia nagų forma yra paveldėta. Bet jei nagai keičia formą ir per vidurį darosi vis labiau išgaubti, tai gali būti lėtinių plaučių, širdies, kepenų ligų, virškinimo sutrikimų, tam tikrų infekcijų požymis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.