Valdžios žaidimai su skiepais juoko nebekelia

Pernai rudenį 11 metų mergaitės pradėtos nemokamai skiepyti nuo lytiniu būdu plintančio žmogaus papilomos viruso, sukeliančio gimdos kaklelio vėžį. Tačiau panorę paskiepyti dukras Panevėžio krašto gyventojai lieka it musę kandę – medikai jiems praneša, kad gautoji skiepų siunta jau sunaudota, daugiau negauta.

 Panevėžiškiai liko it musę kandę – neužtenka vaistų paskiepyti dukterims.<br> 123rf.com nuotr.
 Panevėžiškiai liko it musę kandę – neužtenka vaistų paskiepyti dukterims.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2017, 6:21 AM, atnaujinta May 29, 2017, 6:57 AM

Gavo mažiau nei prašė

Praėjusį rudenį medikai išsijuosę ragino 11-mečių tėvus paskiepyti dukras nemokama vakcina nuo lytiškai plintančio žmogaus papilomos viruso. Šis virusas daug moterų susargdina gimdos kaklelio vėžiu ir nemažą jų dalį nuvaro į kapus.

Todėl vakcina nuo jo įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Valstybės lėšomis pradėtos skiepyti mergaitės, kurioms 2016 metų rugsėjo 1 dieną ir vėliau suėjo 11 metų.

Teigiama, kad skiepas užkerta kelią virusui patekti į organizmą iki lytinio gyvenimo pradžios. Todėl šios vakcinos veiksmingiausios yra jaunoms, neturėjusioms lytinių santykių mergaitėms.

Vienuolikmetės skiepijamos du kartus. Tarp pirmos ir antros vakcinos dozių turi praeiti ne trumpiau kaip 6 mėnesiai.

Tačiau Panevėžio krašto gydymo įstaigos gavo mažiau vakcinų nei prašė, todėl visoms vienuolikmetėms jų neužteko.

Iki šiol buvo prieš skiepus

Panevėžio apskrityje susidomėjimas naujais skiepais buvo netikėtai didelis.

Kupiškio poliklinikos skiepų kabineto slaugytoja Oksana Jonušienė pasakojo, kad vienai mergaitei skiepai nuo šio viruso buvo pirmieji gyvenime. Prieš skiepus nusiteikę tėvai jos neleido skiepyti nuo pat gimimo, tačiau dėl šios vakcinos gimdytojų nuomonė buvo jau kitokia.

Pasvalio poliklinikoje, gavusioje tik 15 skiepų dozių, motinos dukras net rašė į eilę.

„Kovo mėnesį prašiau 40 dozių, bet nė vienos negavome. Kviečia skiepytis, o vakcinos neduoda. Ką mums sakyti tėvams?“ – retoriškai klausė šios poliklinikos skiepų kabinete dirbanti slaugytoja Dalia Pumputienė.

Kupiškėnai medikai šiemet prašė 80 vakcinų dozių, gavo tik mažiau nei pusę – 31.

Motina norėjo sumokėti

Biržų rajono poliklinikos medikė Ramunė Kulbienė sakė, kad vieni tėvai supranta, jog medikai niekuo dėti dėl vakcinų trūkumo, kiti lieja ant jų pyktį.

Ypač piktinasi tie tėvai, kurių dukros gavo pirmą dozę, o jau būtinosios antros – nebėra. Vienos mergaitės, kurią reikėjo skiepyti pakartotinai, mama pati pasišovė sumokėti už labai brangią vakciną.

Skiepų kainos tiesiog kandžiojasi. Priklausomai nuo gamintojo, viena dozė kainuoja apie 140–170 eurų.

Slaugytoja, pasikonsultavusi su užkrečiamųjų ligų specialistais, rūpestingajai mamai patarė dar neskubėti. Esą nieko blogo, jeigu nuo pirmo iki antro skiepo praeis ne pusmetis, o visi metai.

Vakcinų nebeturi ir Rokiškio, Panevėžio bei Panevėžio rajono poliklinikos. Medikai pasipiktinusių mergaičių tėvų prašo kantrybės, bet paklausti, kiek teks laukti, neturi ką atsakyti, nes patys nežino.

„Vakcinas tiekiantis užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras konkrečios datos nenurodo“, – sakė jie.

Kur klaidžioja 2 tūkst. dozių?

Šio centro Imunoprofilaktikos skyriaus atstovė Ieva Šebeliauskaitė „Panevėžio kraštui“ sakė, kad šiuo metu vyksta skiepų pirkimo konkursas, gydymo įstaigas jie turėtų pasiekti birželio–liepos mėnesiais.

Pasak jos, iki šiol iš viso buvo nupirkta 7500 dozių, paskiepyta 5160 mergaičių, iš jų 340 Panevėžio apskrityje: Panevėžyje – 132, Panevėžio rajone – 40, Kupiškio rajone – 74, Rokiškio rajone – 54, Pasvalio rajone – 21, Biržų rajone – 19.

Dar beveik 2 tūkst. dozių guli nepanaudotos gydymo įstaigų spintelėse. Pašnekovė negalėjo atsakyti, kuriose konkrečiai.

Visuomenės sveikatos specialistė neturėjo informacijos, kiek vakcinos dozių ketinama nupirkti dabar.

Vyresnės mergaitės – už borto

Paaugles mergaites auginantys tėvai trauko pečiais, kodėl nemokamai nuo žmogaus papilomos viruso neskiepijamos vyresnio amžiaus mergaitės, pavyzdžiui, 13–17 metų.

„Mano dukrai suėjo 14 metų. Aš žinau, kad ji dar neturėjo lytinių santykių. Tačiau nemokami skiepai jai nepriklauso, už vakcinas teks mokėti“, – sakė viena panevėžietė.

Tačiau šalies valdžia šitų mergaičių negaili. Skiepijamos tik tos, kurioms įsakymo įsigaliojimo dieną, pernykštę rugsėjo 1-ąją, buvo sukakę 11 metų ir jaunesnės.

Kai kurie vyresnių paauglių tėvai dukras skiepija savo lėšomis. Kalbintos Panevėžio apskrities gydymo įstaigų darbuotojos patvirtino, kad mergaitės skiepijamos ir mokamai, bet jas suskaičiuoji vienos rankos pirštais.

Skiepijant vyresnes nei 15 metų mergaites, rekomenduojama trijų dozių schema. Tėvams skiepai atsieina nuo 450 iki 520 eurų.

Paaukoja daugiausia gyvybių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Europoje skiepus nuo žmogaus papilomos viruso kompensuoja 22 šalys. Dar keturiose šalyse (Bulgarijoje, Čekijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje) šie skiepijimai rekomenduojami, bet nekompensuojami. Ir tik keturiose šalyse nėra rekomendacijos dėl skiepijimų reikalingumo. Lichtenšteine ir Austrijoje skiepijamos ir mergaitės, ir berniukai. Didžiausias mergaičių skiepijimo apimtis yra pasiekusi Jungtinė Karalystė – 92 proc., o kitose šalyse skiepijimų apimtys siekia 60–80 procentų.

Pagal skiepijamųjų amžių, Europos šalių rekomendacijos taip pat šiek tiek skiriasi. Nuo 9 iki 17 metų mergaitės skiepijamos Vokietijoje. Vėliausiai, 13 metų, rekomenduojama skiepyti Čekijoje ir Portugalijoje. Net 20 šalių rekomenduojama skiepijimus pradėti nuo 11–12 metų.

Pasaulyje gimdos kaklelio vėžys užima ketvirtą vietą tarp dažniausiai pasitaikančių vėžio formų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2012 metais pasaulyje gimdos kaklelio vėžiu sirgo apie 530 tūkst. moterų. Europoje gimdos kaklelio vėžys yra antroje vietoje po krūties vėžio ir kasmet registruojama apie 33 tūkst. susirgimo atvejų.

Lietuvos vėžio registro duomenimis, gimdos kaklelio vėžys kasmet nustatomas nuo 400 iki 500 moterų, o mirtingumas siekia 10 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tai vienas iš aukščiausių rodiklių Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.