Kauno mieste – salmoneliozės protrūkis, kaltininkas – tortas „Tiramisu“

Liepos pirmąją savaitę Kauno mieste buvo nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis. Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie 8 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant salmoneliozę, penktadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamentas.

 Aštuoni žmonės Kaune užsikrėtė salmonelioze suvalgę, kaip įtariama, vienos įmonės torto „Tiramisu“.<br>V.Balkūno nuotr.
 Aštuoni žmonės Kaune užsikrėtė salmonelioze suvalgę, kaip įtariama, vienos įmonės torto „Tiramisu“.<br>V.Balkūno nuotr.
 Aštuoni žmonės Kaune užsikrėtė salmonelioze suvalgę, kaip įtariama, vienos įmonės torto „Tiramisu“.<br> Asociatyvi nuotr.
 Aštuoni žmonės Kaune užsikrėtė salmonelioze suvalgę, kaip įtariama, vienos įmonės torto „Tiramisu“.<br> Asociatyvi nuotr.
 Aštuoni žmonės Kaune užsikrėtė salmonelioze suvalgę, kaip įtariama, vienos įmonės torto „Tiramisu“.<br>V.Balkūno nuotr.
 Aštuoni žmonės Kaune užsikrėtė salmonelioze suvalgę, kaip įtariama, vienos įmonės torto „Tiramisu“.<br>V.Balkūno nuotr.
123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 2:15 PM, atnaujinta Jul 21, 2017, 3:10 PM

„Retrospektyviai vertinant epidemiologinę situaciją, galima įtarti, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo lemti vienos Kauno mieste esančios konditerijos įmonės birželio 30 dienos konditerijos gaminiai (tortas „Tiramisu“)“, - rašoma pranešime spaudai.

NVSC Kauno departamento specialistai židinio epidemiologinį tyrimą atliko kartu su Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais. 

„Šiai dienai protrūkis suvaldytas ir epidemiologinės grėsmės nėra, tyrimas baigtas. Pranešimo tikslas yra profilaktinės priemonės maisto įmonėms ir informacija, į ką reikia atkreiptu dėmesį, kad tokie įvykiai nepasikartotų ateityje“, - portalui lrytas.lt patikslino NVSC Kauno departamento atstovė Kristina Mikalauskienė.

Specialistai primena, kad salmoneliozės protrūkis dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės įvyksta dėl šių priežasčių:

- Nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė.

- Maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų pažeidimai.

- Panaudoti užteršti komponentai maiste, kuris termiškai neapdorojamas.

- Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų: tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai; nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas; nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

- Maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas.

- Prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

„Gamintojų tiekiama produkcija turėtų būti saugi ir tik sustiprinus įdiegtas savikontrolės sistemas maisto tvarkymo įmonėse, galima būtų išvengti gaminių kryžminės taršos gamybos technologinio proceso metu bei antrinio užteršimo, darbuotojams tinkamai laikantis asmens higienos“, - teigiama pranešime.

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. 

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80°C temperatūroje žūva per 10 min. 

Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.