Dažna naktinė problema labai kenkia sveikatai: sužinokite, kaip jai užkirsti kelią

Naktinis kojų mėšlungis — ne tik itin skausmingas ir nemalonus reiškinys, tačiau jis neleidžia gerai išsimiegoti, o tai ypač kenkia sveikatai. Dažniausios jo priežastys yra skysčių trūkumas bei kraujotakos sutrikimai, rašė dailyhealthpost.com.

 Kojų mėšlungis - itin nemaloni problema.<br> 123rf.com
 Kojų mėšlungis - itin nemaloni problema.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 9:07 PM, atnaujinta Jul 27, 2017, 6:42 AM

Net jei skausmas tetrunka kelias sekundes, nemalonūs pojūčiai ir raumenų jautrumas gali kankinti net kelias dienas. 

Štai keli būdai užkirsti kelią nakties miegą gadinančiam kojų mėšlungiui:

1. Daugiau magnio

Šis elementas puikiai žinomas dėl savo atpalaiduojančio poveikio. Jo suvartojimas gali užkirsti kelią mėšlungiui ar atsikratyti jau esančios problemos. 

Magnio gausu tamsiose lapinėse daržovėse, moliūgo sėklose, datulėse, jogurte, bananuose bei juodame šokolade. Visgi vien su maistu gauto magnio kiekio gali ir nepakakti, todėl vertėtų pagalvoti ir apie maisto papildus.

2. Vitamino D svarba

Vitaminas D yra itin svarbus kalcio, kurį gauname su maistu, pasisavinimo procese. Jei organizme nepakanka šio vitamino, tai ir kalcis nebus tinkamai apdorotas. Kadangi kalcis yra atsakingas už kūno skysčių balansą, jo nepakankamumas gali sukelti kojų mėšlungį. 

Lengviausiai prieinamas vitamino D šaltinis — saulės šviesa, tačiau tamsiuoju metų laiku šios gali pritrūkti. Dėl to vertėtų valgyti daugiau grybų bei jūros gėrybių.

3. Mankšta

Darant paprastus tempimo pratimus galima efektyviai užkirsti kelią mėšlungiui. Mankšta gerina kraujotaką ir dėl to po kūną geriau išnešiojamas deguonis bei maistinės medžiagos.

Vienas paprasčiausių tempimo pratimų yra toks:

Suraskite nelabai aukštai nuo žemės esančią pakylą ar pasidarykite ją iš knygų krūvos. Kulną prispauskite prie žemės, o priekinę pėdos dalį užkelkite ant pakylos. Pamažu kūno svorį perkelkite ant būtent šios pėdos dalies lyg spaustumėte greičio pedalą. Kelias sekundes išbūkite tokioje padėtyje, po to pratimą pakartokite dar keletą kartų. 

Greita pagalba jau sutraukus mėšlungiui

Ištieskite sutrauktą koją ir įtempkite raumenis. Kojų pirštai turėtų būti nukreipti į viršų. Galima koją patempti rankomis.

Po to vertėtų šiek tiek pavaikščioti bei pamasažuoti kojas, kad pagerėtų kraujotaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.