Moteriška barzdelė gali byloti apie nemalonias ligas

Nepageidautini veido plaukai kai kurioms moterims gali sukelti daug nepatogumų. Šis sutrikimas, dar žinomas kaip hirsutizmas, neretai byloja apie įvairius sutrikimus, rašė tiphero.com.

 Padidėjęs kūno plaukuotumas yra nemaloni moterų problema. Sužinokite, dėl ko ko jis atsiranda.<br> 123rf.com
 Padidėjęs kūno plaukuotumas yra nemaloni moterų problema. Sužinokite, dėl ko ko jis atsiranda.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 9:06 AM

Žinoma, plaukus galima pašalinti, tačiau svarbu išsiaiškinti priežastis, kurios tai sukelia. Kai kurios iš jų ne tokios jau nekaltos.

1. Hormoniniai pakitimai

Besikeičiantys hormonų lygiai gali sujaukti žmogaus išvaizdą. Jie gali atsirasti dėl paauglystės, nėštumo ar menopauzės. Dažniausiai hirsutizmą sukeliantys pasikeitimai yra trumpalaikiai, tačiau vis tiek vertėtų apsilankyti pas gydytoją. Neretai menopauzės metu medikai moterims paskiria hormoninių sutrikimų gydymo kursą.

2. Policistinių kiaušidžių sindromas

Šis sindromas sugadina seksualinių hormonų estrogeno ir progesterono balansą, todėl nuo jo kenčiančios moterys skundžiasi padidėjusiu veido srities plaukuotumu. Būtent šiam simptomui palengvinti ekspertai rekomenduoja atsisakyti pieno produktų.

3. Kušingo sindromas

Šis sutrikimas atsiranda kai adrenalino liaukos pradeda per dideliai kiekiais gaminti kortizolį — kraujospūdį reguliuojantį hormoną. Kušingo sindromas yra gan rimta liga ir vienas iš jos požymių yra padidėjęs kūno plaukuotumas

Gera žinia ta, jog kortizolio gamybą efektyviai sumažinti gali vaistai, operacijos ar gydymas radiacija.

4. Medikamentai

Vakarų pasaulyje pamėgta hormoninė kontracepcija taip pat gali sukelti hirsutizmą. Ypač dažnai moterys, naudojančios tokias priemones, skundžiasi smakro srityje atsiradusiais plaukeliais. Tokius nemalonumus taip pat gali sukelti ir sportininkų naudojami steroidai.

5. Genetika

Jei pacientams nenustatomi hormoniniai pakitimai ir nediagnozuojamos jokios ligos, didelė tikimybė, jog padidėjusį plaukuotumą nulėmė tiesiog genetika.

Įdomu tai, jog žmogaus rasė taip pat turi įtakos jo plaukuotumui. Mokslininkai teigia, jog Europos, Vidurio Rytų bei Pietų Azijos moterys yra labiau linkę į hirsutizmą.

Geriausia yra pasitarti su savo šeimos moterimis, nes tikriausiai ir jos kovoja su kūno plaukuotumu, todėl galės duoti puikių patarimų.

Pasitarkite su gydytoju

Padidėjęs veido plaukuotumas nebūtinai byloja apie sunkias ligas, tačiau vis tiek svarbu apie tokią būklę pranešti savo gydytojui. Pas specialistą apsilankyti būtina, jei hirsutizmas išsivystė staiga (per 1—2 metus) ir jei jis itin sunkios formos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.