Pavojaus varpai: emigrantus į Lietuvą pargena pasigauta itin sunki liga

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet keturi Lietuvos piliečiai, dirbantys ir gyvenantys užsienyje, į Lietuvą atvyko stipriai pablogėjus jų sveikatos būklei – jiems nustatyta plaučių tuberkuliozė (TB). Pernai analogiškas atvejis buvo vienas.

 Tuberkuliozė plinta oro lašiniu būdu nuo atvira tuberkulioze sergančių žmonių. <br> 123rf nuotr.
 Tuberkuliozė plinta oro lašiniu būdu nuo atvira tuberkulioze sergančių žmonių. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-16 13:10, atnaujinta 2017-08-17 16:13

ULAC medikai primena, kad TB infekcijos šaltinis yra sergantis atvira plaučių TB ligonis, kuris kosėdamas, čiaudėdamas ir skrepliuodamas į aplinką gausiai išskiria ligos sukėlėjus. Plaučių tuberkuliozės sukėlėjas pasklinda ore smulkiomis dalelėmis, kurios ilgesnį laiką laikosi ore, o vėliau nusėda ant aplinkos paviršių. Todėl asmenims, kuriems patvirtinta plaučių TB, rekomenduojama vengti kelionių. Jei to padaryti nėra galimybės, kelionę rekomenduojama atidėti bent dviem savaitėms nuo TB gydymo pradžios. Kelionės metu įtarus, kad asmuo serga plaučių TB ar kita per orą plintančia užkrečiamąja liga rekomenduojama nedelsiant tokį asmenį izoliuoti nuo kitų keleivių, veidą pridengti medicinine kauke.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, ES/EEE šalyse tuberkuliozės paplitimo rodiklis siekė 11,7 atv. 100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje šis rodiklis gerokai aukštesnis ir siekia 51,6 atvejo. 

Tuberkuliozė plinta oro lašiniu būdu nuo atvira tuberkulioze sergančių žmonių. Tuberkuliozės simptomai priklauso nuo pažeisto organo. Dažniausiai tuberkuliozė pažeidžia plaučius. Jei pasireiškia kosulys, trunkantis ilgiau nei 2 – 3 savaites, tuomet rekomenduojama pasitikrinti dėl tuberkuliozės.

Kas yra tuberkuliozė?

Tuberkuliozė (TB) – užkrečiamoji liga, kurią sukelia bakterija Mycobacterium tuberculosis. TB bakterijos dažniausiai puola plaučius, bet jos gali pažeisti bet kurią kūno dalį, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ar galvos smegenis. Negydoma tinkamai tuberkuliozė gali būti mirtina.

Ar visiems užsikrėtusiems asmenims liga pasireiškia vienodai?

Ne visi užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis suserga šia liga. Tuberkulioze užsikrėtę, bet šia liga nesergantys, žmonės nieko nejunta ir gali niekada nesusirgti. Infekuoti tuberkuliozės bakterijomis asmenys gali jausti neaukštą temperatūrą, bendrą silpnumą, tačiau jiems nerandama lokalių tuberkuliozės pažeidimų ir jie neplatina tuberkuliozės bakterijų.

Kas yra infekuotumas?

Daugumos žmonių, kurie įkvėpia tuberkuliozės bakterijų ir užsikrečia, organizmas pajėgia kovoti su bakterijomis ir sustabdyti jų dauginimąsi. Bakterijos tampa neaktyvios, bet lieka gyventi organizme ir gali vėl suaktyvėti vėliau. Tai vadinama infekuotumu.

Daugelis infekuotų tuberkuliozės bakterijomis žmonių niekada nesuserga plaučių tuberkulioze. Šių žmonių organizme tuberkuliozės bakterijos išlieka neaktyvios visą gyvenimą ir ligos nesukelia. Tačiau kai kurių žmonių organizme, ypač jei jų imuninė sistema silpna, bakterijos tampa aktyvios, dauginasi ir sukelia tuberkuliozę.

Kaip tuberkuliozė plinta?

Tuberkuliozė plinta oru iš vieno asmens kitam.  Bakterijos patenka į orą, kai  plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užsikrėsti.

Žmogui įkvėpus tuberkuliozės bakterijų, jos nusėda plaučiuose ir pradeda daugintis. Iš plaučių per kraują jos gali patekti į kitus organus, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ir galvos smegenis.

Plaučių ar gerklų tuberkuliozė gali būti užkrečiama. Tai reiškia, kad bakterijos gali plisti kitiems žmonėms. Tuberkuliozė kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, inkstuose ar stubure, paprastai yra neužkrečiama.

Labai tikėtina, kad tuberkulioze sergantis žmogus perduos ją tiems, su kuriais leidžia laiką kasdien. Tai  šeimos nariai, draugai, bendradarbiai ar mokyklos draugai.

Kokie pagrindiniai  tuberkuliozės simptomai?

Tuberkuliozės simptomai pasireiškia, kai tuberkuliozės bakterijos pradeda organizme  daugintis. Plaučių tuberkuliozė gali sukelti tokius simptomus:

kosulį, trunkantį 3 ar daugiau savaičių;

kosėjimą su skrepliais ar su krauju.

Ligonis gali skųstis kitais negalavimais, rodančiais susirgimą tuberkulioze:

silpnumu ar nuovargiu;

svorio kitimu;

apetito nebuvimu;

šaltkrėčiu;

karščiavimu;

prakaitavimu naktį;

skausmą krūtinėje.

Jeigu turėjau kontaktų su sergančiu tuberkulioze asmeniu, ar galiu ją perduoti kitiems?

Jei bendravote su atvira plaučių tuberkulioze segančiu asmeniu, jūs galėjote užsikrėsti tuberkuliozės bakterijomis, bet platinti bakterijas pradėsite tik jeigu pats susirgsite. Tuberkuliozės bakterijas platina tik sergantieji atvira plaučių tuberkulioze. Pirma, tuberkuliozės bakterijas įkvėpęs žmogus turi užsikrėsti, bakterijos turi pradėti daugintis jo organizme ir sukelti tuberkuliozę, ir tik tada jis gali tapti bakterijų platintoju.

Kai kurie žmonės suserga tuberkulioze netrukus po užsikrėtimo (per kelias savaites) jų imuninei sistemai dar nepradėjus kovoti su tuberkuliozės bakterijomis. Kiti – po keleto metų, imuninei sistemai nusilpus dėl kokių nors kitų priežasčių. Dauguma tuberkuliozės bakterijomis užsikrėtusių žmonių tuberkulioze nesuserga, kadangi užsikrėstų žmonių organizmas sugeba kovoti su bakterijomis ir neleidžia joms augti. Bakterijos tampa neaktyvios, bet jos išlieka gyvos organizme ir gali suaktyvėti vėliau. 

Kokie asmenys turi didžiausią riziką susirgti tuberkulioze?

Asmenys, turėję artimą sąlytį (ilgai ir artimai bendravę) su sergančiuoju atvira plaučių TB;

Asmenys, infekuoti žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV);

Asmenys, turintys priklausomybių, pvz., alkoholiui;

Vaikai;

Imigrantai iš šalių, kuriose didelis sergamumas TB.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.