Šio elemento trūkumas gali ne juokais pakenkti: pasitikrinkite, kol ne vėlu

Naujausiais statistiniais duomenimis, maždaug 9 procentai moterų kenčia nuo geležies nepakankamumo. Tačiau šis skaičius gali neatspindėti tikrosios padėties, nes daug fiziškai aktyvių moterų ir vyrų ne iškart sužino, kad turi problemą, rašė womenshealthmag.com.

 Geležies stygius pakenkia ne tik fizinei, bet ir psichinei sveikatai.<br> 123rf.com
 Geležies stygius pakenkia ne tik fizinei, bet ir psichinei sveikatai.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 9:47 AM

Tad svarbu pastebėti sveikatos ir savijautos pokyčius. Šie 10 požymių jus įspės apie nepakankamą geležies kiekį kūne:

1. Nuovargis

„Kūnas naudoja geležį, kad pagamintų hemoglobiną. Tai tokia medžiaga, kuri yra raudonuosiuose kraujo kūneliuose ir jos pagalba po organizmą išnešiojamas deguonis“,— teigė Blaire Morris, slaugė iš Vanderbilt sveikatos centro Amerikoje. 

Kai neužtenka geležies, pagaminama ir mažiau sveikų kraujo kūnelių, todėl žmogus jaučia didelį nuovargį.

2. Sunku susikaupti

Nervinių signalų sintezė gali pakisti, jei žmogaus organizme trūksta geležies. O tai itin neigiamai veikia ir galiausiai sulėtina nervinį funkcionavimą.

3. Apatija

Dar vienas šalutinis pakitusios nervinių signalų sintezės produktas — apatija. Ją žmogus jaučia viskam: draugams, šeimai, darbui ir net dalykams, kurie iki tol jį džiugindavo. 

4. Kvėpavimo sutrikimai

Kraujyje esant geležies trūkumui, stinga ir deguonies. Tokiu atveju žmogui pritrūksta oro ir net paprasčiausios užduotys gali labai išvarginti.

5. Neįprastai išbalusi oda

Pastaruoju metu panašėjate į vampyrą? Tai tikrai nėra geras ženklas. Tokią išvaizdą sukelia susilpnėjusi kraujo apytaka ir sumažėjęs raudonųjų kraujo kūnelių kiekis. 

6. Sunkumai sporto salėje

Jei aktyviai treniruojatės, tačiau staiga pajutote, jog sunku atlikti tuos pačius pratimus — vertėtų susirūpinti.  Per mažas geležies kiekis gali pakenkti ištvermingumui ir apsunkinti įprastines treniruotes.

7. Neįprastai skausmingi raumenys

Jei jūsų kūne stinga geležies, tačiau vis tiek prisiverčiate nueiti į sporto salę, po treniruotės jums bus sunkiau atsigauti. Raumenys bus skausmingesni nei normaliai. Taip yra dėl to, jog geležies trūkumas atima iš raumenų sugebėjimą tinkamai atsistatyti. 

8. Trapūs nagai

Net profesionalus manikiūras bei pedikiūras nepaslėps silpnų nagų. Geležies stygių išduoti gali ne tik trupantys nagai. Vertėtų sunerimti, jei pastebėjote, jog jūsų nagai tapo įgaubti, tarsi šaukšto formos.

9. Dažnos infekcijos

Jei dažnai sergate, o ypač jei jus kamuoja kvėpavimo takų ligos, jums tikriausiai trūksta geležies. Šio elemento trūkumas silpnina imuninę sistemą ir tampate mažiau atsparūs ligoms.

10. Rausvas ar raudonas šlapimas

Tai bene keisčiausias geležies trūkumo simptomas. Organizme esant geležies trūkumui, žarnynas geriau pasisavina kai kuriuos pigmentus ir tai pakeičia šlapimo spalvą.

Negalima ignoruoti organizmo siunčiamų signalų. Pajutus bent jau kelis iš šių simptomų, vertėtų išsitirti kraują. Geležies nepakankamumas gali stipriai pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.