Kova už gyvybę: išgelbėti žmogų kainuoja vos 3 eurus

Lygiai prieš metus – Rugpjūčio 31-ąją, Tarptautinę narkotikų perdozavimo žinomumo dieną – Vilniaus priklausomybės ligų centras (VPLC) pradėjo įgyvendinti mirčių nuo narkotikų perdozavimo prevencijos iniciatyvą.

 Naloksono rinkinys gali padėti išgelbėti ne vieną gyvybę.<br> 123rf.com nuotr.
 Naloksono rinkinys gali padėti išgelbėti ne vieną gyvybę.<br> 123rf.com nuotr.
 Naloksono rinkinys.<br> VPLC nuotr.
 Naloksono rinkinys.<br> VPLC nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 10:22 AM, atnaujinta Aug 31, 2017, 10:30 AM

Per metus perdozavimo prevencijos ir gaivinimo mokymus VPLC išklausė apie 400 pacientų ir arti šimto specialistų iš visos Lietuvos. Į antruosius veiklos metus įkopusi VPLC iniciatyva – vienintelė tokia šalyje.

Vilniaus priklausomybės ligų centro priklausomybės nuo narkotikų gydymo skyriuose, pacientams dukart per mėnesį vedami pusantros valandos trunkantys užsiėmimai. Juose išmokstama kuo anksčiau atpažinti perdozavimo požymius, teisingai atlikti gaivinimo veiksmus ir sušvirkšti naloksono – heroino ir kitų opioidų priešnuodžio.

Dažnai pakanka ir vienos vaisto ampulės, kad būtų panaikinti gyvybei pavojingi perdozavimo sukelti simptomai, ir žmogus sulauktų kvalifikuotos medikų pagalbos.

„Naloksonas perdozavimo prevencijai taikomas daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje tai – receptinis vaistas, todėl mokymus išklausiusiems pacientams jį skiria gydytojas. Vilniaus priklausomybės ligų centro išduodamas rinkinys – tai dvi naloksono ampulės, priemonės injekcijai ir pirmosios pagalbos atmintinė.

Mažiau nei 3 eurus kainuojančių priemonių užtenka, kad būtų išgelbėta žmogaus gyvybė“, – paaiškina Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė.

A. Širvinskienė pažymi, kad narkotikų perdozavimo rizika visada aukštesnė asmenims, kurie jau buvo nutraukę narkotikų vartojimą – po baigto priklausomybės gydymo kurso, išėjusiems iš reabilitacijos ar laisvės atėmimo vietų.

Pavojų perdozuoti lemia sumažėjusi organizmo tolerancija opioidams – net keliskart mažesnės, nei įprastos, dozės gali būti mirtinos. Lietuvoje taip pat pastebima ir daug stipresnio, todėl gyvybei itin pavojingo heroino pakaitalo – fentanilio ir jo atmainų – plitimas.

„Jei nebūčiau tuomet dalyvavusi Jūsų užsiėmime, nebūčiau išgelbėjusi draugo. Pasimetimas, panika, delsimas kviesti greitąją medicinos pagalbą – štai kas greičiausiai būtų nutikę.

Bet visos tuomet girdėtos instrukcijos tiesiog skambėjo mintyse ir šiandien žmogus gyvas! Ačiū, manau, tai naudingiausi mokymai, kokie tik iš viso gali būti!” – dėkoja VPLC pacientė.

VPLC skaičiuoja, kad pacientai per pirmuosius iniciatyvos metus suteikė pagalbą apie trisdešimčiai perdozavimo ištiktų asmenų.

Vilniaus priklausomybės ligų centro iniciatyva įgyvendinama iš Europos Komisijos finansuojamo „Bendrųjų veiksmų projekto ŽIV ir gretutinių infekcijų prevencijai ir žalos mažinimo paslaugoms skatinti – HA-REACT“ ir truks iki jo pabaigos – 2018 m. gegužės mėn.

Daugiau informacijos apie opioidų perdozavimą ir situacijos valdymą rasite paspaudę čia. Atmintinę apie gaivinimo veiksmus ištikus perdozavimui rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.