Sutrikusi nėščios kunigaikštienės Catherine sveikata – ne išimtis

Besilaukdama pirmojo ir antrojo vaiko, Kembridžo kunigaikštienė Catherine skundėsi suprastėjusia sveikata – moteris kentėjo nuo nėščiųjų hiperemezės, sukėlusios tokį stiprų pykinimą, kad prireikė medikų pagalbos, rašė foxnews.com.

 Kunigaikštienė Catherine Middleton laukiasi trečiojo vaiko, tačiau jos sveikatos būklė šiuo metu nepavydėtina.<br> VidaPress ir 123rf.com nuotr.
 Kunigaikštienė Catherine Middleton laukiasi trečiojo vaiko, tačiau jos sveikatos būklė šiuo metu nepavydėtina.<br> VidaPress ir 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-11 14:15

Neseniai pasaulyje nuaidėjo džiugi žinia – kunigaikštienė laukiasi trečiojo vaiko, tačiau ir šį sykį jos neaplenkė bėdos. Hiperemezė pasireiškė ir šį kartą.

Tai ne šiaip daugeliui nėščių moterų pasireiškiantis rytinis pykinimas. Tai stipri organizmo reakcija į daugelį dirgiklių, dėl kurių kai kurios moterys yra priverstos vemti net iki 50 kartų per dieną.

Medikai skaičiuoja, kad šis sveikatos sutrikimas pasireiškia vienai iš 100 moterų, o jo simptomų stiprumas skiriasi.

Dėl šios priežasties kyla pavojus tiek moters, tiek vaisiaus sveikatai: stiprus skysčių trūkumas, vengimas daugelio maisto produktų gali lemti mineralų trūkumą organizme, kurie šiuo gyvenimo etapu yra būtini ne tik sveiko vaisiaus vystymuisi, bet ir motinos sveikatos palaikymui.

Kodėl tik kai kurios moterys ja serga?

Priežastis, kodėl susergama hiperemeze nėra tiksliai nustatyta, bet manoma, kad ją sukelia nėštumo hormonai. Visgi, neaišku, kodėl kai kurias moteris pykina taip stipriai, kad dėl išsekimo ir skysčių trūkumo jos atsiduria ligoninėje, o kitos patiria lengvą pykinimą arba iš viso nesiskundžia sudrumzta sveikata.

Tačiau pastebėta, kad besilaukiant daugiau nei vieno vaiko (dvynukų, trynukų) yra didesnė tikimybė susirgti hiperemeze. Polinkį į ją didina ir paveldimumas – nors nėra visiškai pagrįsta, pastebėta, kad moterys, kurių mamos, seserys ar močiutės kentė stiprų pykinimą nėštumo metu, patiria didesnę riziką jį jausti ir pačios.

Nuo hiperemezės kenčianti moteris nuolatos vemia ir dėl to patiria dehidrataciją, jaučia nuovargį, jai svaigsta galva. Šie simptomai gali būti itin nemalonūs ir turėti rimtą poveikį ne tik sveikatai bet ir gyvenimo kokybei.

Dėl stipraus pykinimo tampa sunku atrasti vartoti tinkančius produktus, aplinkiniai turi būti itin atsargūs ir negaminti, nesipurkšti kvepalais bei kitaip nedirginti sergančios moters. Tai gali neigiamai paveikti ne tik kasdienę rutiną, bet ir sukelti įtampą santykiuose.

Nuo hiperemezės kenčiančios moterys pripažino besijaunčiančios išsigandusios, izoliuotos, vienišos ir patiriančios nuolatinį nerimą.

Ar hiperemezė kenkia vaisiui?

Nors pats pykinimas vaisiui nėra pavojingas, kaip jau minėta, skysčių ar mineralų trūkumas, atsiradęs dėl vėmimo ar nevalgymo, gali daryti įtaką jo vystymuisi.

Kas padeda?

Dažniausiai stiprų pykinimą moterys kontroliuoja medikamentų pagalba, kai kurioms yra išrašoma lašelinė, kurią kartais tenka vežtis namo ir ją reguliariai naudoti, mat dėl pykinimo kai kurios moterys negali gerti net ir vandens.

Kitos veda maisto dienoraštį, kuriame fiksuoja, ką ir kada suvalgė, bei kaip tas produktas privertė jas jaustis. Tokiu būdu tampa lengviau atsirinkti, ką galima valgyti ir ko – ne.

Pasak specialistų, daug angliavandenių ir mažai riebalų turintis maistas dažniausiai yra lengviausiai toleruojamas. Tai būtų virtos bulvės, kruopos, makaronai, sausainiai ar krekeriai.

Patartina nešiotis ir nedidelę kosmetinę, kurioje tilptų drėgnos servetėlės, kramtomoji guma ar čiulpiami saldainiai bei nedideli maišeliai, kuriais būtų galima pasinaudoti netikėtai supykinus tokioje vietoje, kur nubėgti į tualetą yra neįmanoma.

Taip pat svarbu reguliariai pasitikrinti sveikatą, nes tik tokiu būdu bus matyti ar nėščiajai netrūksta įvairių medžiagų ar skysčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.