Teatrališkąją Lady Gagą sukaustė sunki liga – štai ką turite žinoti visi

Popmuzikos žvaigždė Lady Gaga (31 m.) nebeslepia, kokia lėtinė liga pastaruosius metus ją kamuoja. Viena garsiausių pramogų pasaulio moterų praėjusią savaitę savo gerbėjams pirmą kartą prisipažino, kad serga fibromialgija – lėtine skeleto ir raumenų liga.

Lady Gaga apie ją kamuojančius sveikatos sutrikimus pirmą kartą prabilo 2016-ųjų lapkritį.<br>„Scanpix” nuotr.
Lady Gaga apie ją kamuojančius sveikatos sutrikimus pirmą kartą prabilo 2016-ųjų lapkritį.<br>„Scanpix” nuotr.
 Lady Gaga Amerikos muzikos apdovanojimų šventėje 2016 metais.<br> 123rf.com nuotr.
 Lady Gaga Amerikos muzikos apdovanojimų šventėje 2016 metais.<br> 123rf.com nuotr.
 Lady Gaga Amerikos muzikos apdovanojimų šventėje 2016 metais.<br> 123rf.com nuotr.
 Lady Gaga Amerikos muzikos apdovanojimų šventėje 2016 metais.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 23, 2017, 10:25 AM, atnaujinta Sep 24, 2017, 10:39 AM

Dauguma superžvaigždės gerbėjų apie šią ligą išgirdo pirmą kartą.

Kas ta fibromialgija, sukelianti tokį skausmą, kad jo kamuojama muzikos garsenybė atsidūrė ligoninėje ir privertė atšaukti koncertą viename didžiausių pasaulyje muzikos festivalių „Rock in Rio“ Brazilijoje?

Be to, JAV popmuzikos žvaigždė nutarė iki ateinančių metų atidėti savo pasaulinių gastrolių koncertus Europoje. Ketvirtadienį Barselonoje turėjo prasidėti 6 savaičių gastrolių turas „Joanne World Tour“.

Ligoninėje atsidūrusi garsenybė savo paskyroje socialiniame tinkle parašė: „Buvau nuvežta į ligoninę. Tai ne šiaip klubo skausmas ar nuovargis po gastrolių. Mane kamuoja dideli skausmai. Esu gerose rankose, prižiūrima pačių geriausių gydytojų.“

Lady Gaga „Rock in Rio“ festivalyje turėjo būti viena pagrindinių atlikėjų, todėl apgailestavo, kad koncertas turėjo būti atšauktas.

„Brazilija, aš sukrėsta, kad nesijaučiu pakankamai gerai ir negaliu atvykti į „Rock in Rio“. Dėl jūsų padaryčiau viską, bet šiuo metu turiu pasirūpinti savo kūnu“, – rašė muzikantė.

Daugiau apie savo ligą ir kovą su ja dainininkė pasakoja filmų ir serialų internetinėje platformoje „Netflix“ rugsėjo 22 dieną debiutavusiame dokumentiniame filme „Lady Gaga: Five Foot Two“.

Italų kilmės amerikietė, kurios tikrasis vardas Stefani Joanne Angelina Germanotta, prisipažino, kad atvirai kalbėti apie ją kamuojančią ligą sunku, tačiau tuo pat metu tai išlaisvina.

Juolab kad dokumentinio filmo tikslas kilnus – Lady Gaga šiuo filmu sieks padidinti fibromialgijos žinomumą ir suvienyti žmones, kuriuos kamuoja ši lėtinė liga.

Iki šiol mažai žinoma reumatinė liga sunkiai diagnozuojama ir gydoma.

Nors fibromialgija kamuoti gali įvairaus amžiaus žmones, dažniausiai ji pasireiškia vidutinio amžiaus – 30–50 metų žmonėms, o vyresniame amžiuje rizika susirgti šia liga didėja.

Teigiama, kad fibromialgija moterims pasireiškia net septynis kartus dažniau nei vyrams.

Skundžiamasi sunkiai apibūdinama savijauta, kai skauda visą kūną, ypač raumenis. Viena dažniausių ligos priežasčių – ilgalaikis per didelis fizinis krūvis.

Fibromialgija – dažna namų šeimininkių, be poilsio tvarkančių namus, liga.

Daugiausia jos atvejų nustatoma 40–50 metų moterims (net 90 proc.). Tik iki šiol medikai į šią ligą dažnai nekreipdavo reikiamo dėmesio, o kai kurie netgi laikydavo išsigalvota liga.

Vis dėlto visų kūno sistemų sutrikimas kamuoja nemažą dalį žmonių. Skelbiama, kad, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose fibromialgija kamuoja apie 4 milijonus suaugusių žmonių, tai yra apie 2 procentus populiacijos. Kiti šaltiniai skelbia, kad fibromialgija lengviau ar stipriau pasireiškia vienam iš dvidešimties žmonių.

Konkreti šios lėtinės ligos priežastis iki šiol nėra aiški.

Manoma, kad fibromialgija gali būti susijusi su centrinės nervų sistemos pokyčiais reaguojant į skausmą kūne ir nenormaliu tam tikrų chemikalų kiekiu smegenyse.

Tokius organizmo pokyčius gali sukelti fiziškai ar emociškai sunkus įvykis, pavyzdžiui, operacija, gimdymas, artimo žmogaus mirtis ar skyrybos.

Tyrimai rodo, jog fibromialgija gali pasireikšti ištisoms vienos giminės šeimoms, todėl manoma, kad tam tikros genų mutacijos gali nulemti didesnę riziką susirgti šia liga.

Taip pat medikai mano, kad ją sukelti gali ir įvairios organizmo infekcijos.

Tokios ligos kaip vilkligė, ankilozinis spondilitas ir reumatoidinis artritas taip pat laikomos rizikos veiksniais.

Fibromialgija dažnai pasireiškia drauge su kitais skausmingais sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui, migrena, dirgliosios žarnos sindromu, skausmingos šlapimo pūslės sindromu ar temporomandibulinio sąnario sutrikimais.

Kaip atpažinti fibromialgiją? Ligos simptomų yra ne vienas. Pagrindiniai jų – viso kūno skausmas ir stingulys, didžiulis nuovargis, silpnumas, depresija, nerimas ir miego sutrikimai.

Atminties sutrikimai, galvos skausmai, migrena, rankų ir pėdų dilgčiojimas bei tirpimas taip pat gali būti signalai, kad sergate fibromialgija.

Nors ligą išduodančių simptomų nemažai, diagnozuoti ją labai sudėtinga. Pirmiausia todėl, kad ligų, kurios pasireiškia išvardytais skausmais ir negalavimais, labai daug.

Fibromialgijos simptomai gali būti labai panašūs kaip sergant, pavyzdžiui, įvairių tipų artritu, vilklige ar skydliaukės ligomis.

Be to, nėra jokių laboratorinių testų, kurie galėtų patvirtinti, kad žmogus serga būtent fibromialgija. Dažnai liga diagnozuojama tik tuomet, kai nepasitvirtina jokios kitos skausmų ir negalavimų priežastys.

Fibromialgija priskiriama ir prie reumatinių, ir prie psichikos ligų, todėl dažnai reikalingas dvejopas gydymas.

Medikų tvirtinimu, šiuo metu fibromialgijai gydyti yra skirti tik trys medikamentai.

Kai kuriems pacientams sušvelninti ligos simptomus padeda masažai, fizioterapija, akupunktūra, chiropraktikos procedūros ir taiči mankšta.

Sergant fibromialgija patariama stiprinti visą kūną ir kiek įmanoma vengti streso.

Lady Gaga atskleidė, kaip ji bando įveikti skausmą.

„Maniau, kad esant fibromialgijai padeda ledas, bet buvau neteisi, jis tik pablogina situaciją. Šiluma ir karštis geriau – elektrinės šildomos antklodės, infraraudonųjų spindulių pirtys, druskų vonios“, – superžvaigždė išvardijo, kas jai padeda.

Dar prieš metus garsi moteris gerbėjams atskleidė, kad įsigijo infraraudonųjų spindulių pirtį ir naudojasi ja, kai tiktai kūną ištinka spazmai ar apima dideli skausmai.

Dainininkė tuomet pasidalijo nuotrauka, kurioje ji sėdi pirtyje susisupusi į sidabrines antklodes, kurios sulaiko karštį.

Garsenybė taip pat išsakė viltį, kad jos atvirai dėstomos mintys paskatins daugiau žmonių dalytis, kas jiems padeda ar kenkia, ir taip padės kitiems, sergantiems ta pačia liga.

Lady Gaga jau yra paskelbusi, kad dėl savo ligos po gastrolių „Joanne World Tour“, kurios baigsis gruodį, planuoja karjeros pertrauką.

Anksčiau dėl skausmų ji jau buvo staiga atšaukusi koncertą Monrealyje (Kanada).

Išskirtiniu aprangos stiliumi, prieštaringais dainų tekstais, vaizdo klipais ir teatrališkais pasirodymais garsėjanti dainininkė apie ją kamuojančius sveikatos sutrikimus pirmą kartą prabilo 2016-ųjų lapkritį.

Tuomet Lady Gaga skundėsi didžiuliais skausmais ir pasidžiaugė, kad ją gydo stiprios ir protingos gydytojos.

 

 

Susidaro ydingas skausmo ratas

Dalia Miltinienė

Vilniaus universiteto Santaros klinikų gydytoja reumatologė

„Nors dainininkė Lady Gaga kuriam laikui dėl fibromialgijos stabdo koncertinę veiklą, šia liga sergantis žmogus gali niekuo nesiskirti nuo sveiko. Nei iš išvaizdos, nei iš eisenos ar judesių koordinacijos negalėtume įtarti, kad garsi dainininkė serga. Nebent tada, kai skausmai pasidaro nepakenčiami, mes matome kenčiančio žmogaus veidą ir sulėtėjusius judesius.

Dažnai pacientai apeina ne vieną gydytoją, tačiau nesužino tikrosios ligos priežasties. Fibromialgijai būdinga, kad žmogus jaučia daugybę skausmų, išplitusių po visą kūną, bet nerandama objektyvios jų priežasties.

Gydytojai nenustato nei sąnarių, nei stuburo patologijos, žmogus gali taip pat skųstis skausmu širdies plote, pilve, moteris gali varginti dubens skausmai. Kreipiamasi pagalbos į daugelį specialistų, jie atlieka įvairius diagnostinius tyrimus, tačiau objektyvių pakitimų neaptinkama.

Tikroji ligos priežastis iki šiol nėra žinoma. Fibromialgija nustatoma tada, kai žmogus skundžiasi skausmais visame kūne, kurie trunka ilgiau nei tris mėnesius, kai nėra randama jokios kitos skausmo priežasties.

Bėda ta, kad Lietuvoje ne taip dažnai ši liga pavadinama tikruoju savo vardu.

Lietuvoje apie šią ligą dar mažai žinoma, nors ji nėra reta. Fibromialgija – reumatinė liga, ja serga apie 2–3 proc. populiacijos. Daugeliu atvejų ji lieka nenustatyta, nes nėra tokių specifinių laboratorinių tyrimų, kurių rezultatai ją patvirtintų.

Moterys serga kur kas dažniau, bet tai nėra pagyvenusių žmonių liga, nes ji nusitaiko į 35–55 metų amžiaus grupę.

Sergant šia liga nėra nustatoma nei raumenų, nei sąnarių pažeidimų. Tai labiau nervų sistemos liga, dėl kurios būna sutrikęs skausmo suvokimas. Iki šiol nėra nustatyta ligos priežastis, nėra žinomas jos atsiradimo mechanizmas. Manoma, kad liga prasideda sutrikus tam tikrų cheminių medžiagų, kurios daro įtaką centrinei nervų sistemai, pusiausvyrai.

Kaip ši liga nustatoma? Yra sudarytas 18 taškų sąrašas. Jei skauda tuose taškuose, patvirtinama fibromialgija, nors pacientas gali skųstis, kad skauda visą kūną. Specifinio gydymo nėra, skiriama vaistų nuo skausmo, antidepresantų, preparatų nuo traukulių. Taip pat svarbus žmogaus nusiteikimas, psichoterapinė pagalba. Skausmo priepuoliai gali padažnėti dėl nuovargio, streso, nervinės įtampos.

Depresija, miego sutrikimai taip pat yra fibromialgijos palydovai. Visi šie veiksniai dar labiau stiprina skausmą, taip pradeda suktis ydingas skausmo ratas.

Darbo ir poilsio režimas, atsipalaidavimo pratimai, joga – visa tai gali padėti fibromialgija sergančiam ligoniui.

Gydomoji mankšta taip pat gali gerinti savijautą, miegą, mažinti skausmus.“

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.