Kauno „Akropolyje“ sukniubusį vyrą išgelbėjo laimingas atsitiktinumas

Skubiosios medicinos klinikos (SMK) feisbuko paskyroje sekmadienį buvo publikuota laimingą pabaigą turinti istorija, kurios sėkmė priklausė tik nuo laiku ir vietoje buvusio SMK rezidento Šarūno Damalako.

Šarūnas tikina, kad be profesionalios kolegų pagalbos vargu ar būtų sugebėjęs išsaugoti vyro gyvybę.
Šarūnas tikina, kad be profesionalios kolegų pagalbos vargu ar būtų sugebėjęs išsaugoti vyro gyvybę.
Kad išgelbėtumėte gyvybę, neprivalote būti mediku.<br> „123rf.com“ nuotr.
Kad išgelbėtumėte gyvybę, neprivalote būti mediku.<br> „123rf.com“ nuotr.
Kad suteiktumėte pagalbą, neprivalote būti mediku.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Kad suteiktumėte pagalbą, neprivalote būti mediku.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Kad suteiktumėte pagalbą, neprivalote būti mediku.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Kad suteiktumėte pagalbą, neprivalote būti mediku.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Šarūnas tikina, kad be profesionalios kolegų pagalbos vargu ar būtų sugebėjęs išsaugoti vyro gyvybę.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Šarūnas tikina, kad be profesionalios kolegų pagalbos vargu ar būtų sugebėjęs išsaugoti vyro gyvybę.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 7:12 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 3:42 PM

„Skubiosios medicinos gydytojai rezidentai gyvybes gelbėja ne tik ligoninėse! Vakar (šeštadienį) apie 21 valandą Kauno „Akropolio“ lankytojai tapo tik per laimingą atsitiktinumą tragedija nesibaigusio įvykio liudininkais. Pirmajame prekybos ir pramogų centro aukšte įsikūrusių „Maximos“ kasų pašonėje netikėtai sukniubo vidutinio amžiaus vyras.

Laimei, tuo pat metu prekybcentryje laisvalaikį leido ir Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytojas rezidentas Šarūnas Damalakas, kuris pamatė šį incidentą ir suskubo nelaimėliui į pagalbą. Išvydęs, kad vyriškis nustojo kvėpuoti, Šarūnas tučtuojau pradėjo jį gaivinti – atlikinėti krūtinės paspaudimus.

Netrukus prie jo prisidėjo ir „Akropolio“ lankytojų iškviesti Kauno m. GMP stoties darbuotojai. Jie drauge su mūsų gydytoju rezidentu išanalizavo klinikinės mirties ištikto vyro širdies veiklą ir nustatę dažnai staigios mirties priežastimi tampantį skilvelių virpėjimą atliko jam defibriliaciją. 

Po kelių minučių į mirties gniaužtus grimzdusio vyro širdis vėl ėmė plakti, jis atgavo sąmonę ir reanimobiliu buvo išgabentas į Kauno klinikas tęsti gydymo“, – rašoma viešame pranešime.

Veikė instinktyviai

Susisiekus su Šarūnu jis patvirtino, kad be kolegų pagalbos nebūtų sugebėjęs vyro išgelbėti, tačiau teigė, jog suteikti pirmąją pagalbą suskubo nemąstydamas.

„Vaikštinėjau „Akropolyje“ ir pastebėjau sustojusius žmones. Priėjęs arčiau išvydau ant žemės gulintį vyrą. Per daug nemąstęs pripuoliau, iš karto patikrinau, ar žmogus kvėpuoja. Kvėpavimas buvo sustojęs, todėl ėmiau gaivinti.

Netrukus atvyko ir SMK medikai, jų įranga nustatė, kad vyriškiui sustojo širdis, diagnozavo skilvelių virpėjimą. Teko atlikti defibriliaciją (širdies stimuliavimą elektros impulsu. – Red.), o kai jį jau vežė į klinikas, atrodo, jau buvo atsipeikėjęs. Panašu, kad vyriškį ištiko infarktas.

Norėčiau pabrėžti, kad SMK medikai dirbo iš tiesų profesionaliai ir greitai. Manau, jų įdėtos pastangos ir davė tokį rezultatą“, – sakė Šarūnas.

Būtina žinoti, kaip suteikti pagalbą

Š.Damalakas užsiminė, kad prieš pradėdamas teikti pagalbą jis pastebėjo, jog tai padaryti norėjo ir aplinkiniai, tačiau nežinojo kaip. Staiga sustojus širdžiai pirmoji pagalba yra būtina, nes ji stipriai padidina žmogaus išgyvenimo tikimybę.

Tai buvo pabrėžta ir SMK puslapyje paskelbtoje žinutėje. Pasak gydytojų, kiekviena uždelsta minutė prieš pradedant gaivinti tikimybę, kad žmogus gyvens, sumažina net 10 procentų.

„Ši vakarykštė istorija nėra odė Šarūno, GMP ar kitų medicinos darbuotojų heroizmui. Rinkdamiesi profesiją mes, medikai, žinojome, kad buvimas gydytoju ir noras (pareiga) padėti žmonėms poilsio dienų neturi. Ši istorija yra apie tai, kiek daug mūsų likimas priklauso nuo žmonių, kurie mus supa.

Šiandien galime tik spėlioti, kuo būtų pasibaigusi netikėtai „Akropolyje“ sukniubusio pusamžio vyro istorija, jei laiku ir vietoje nebūtų atsiradęs žmogus, kuris žino, kaip elgtis tokiose situacijose. Tepriminsime, kad kiekviena uždelsta minutė pradėti gaivinimą sumažina klinikinės mirties ištiktojo tikimybę būti atgaivintam ~ 10 %.

Įvertinus, kad iškviesti GMP ir jai atvykti į įvykio vietą prireikia bent 5–7 minučių, tampa aišku, kad nepradėdami gaivinimo veiksmų patys sumažinsime širdies sustojimo ištikto žmogaus tikimybę būti atgaivintam 50-70 %…

O kad tą tikimybę gerokai padidintume, visai nereikia būti mediku. Viso labo pakanka įsiminti kelis paprastus gaivinimo žingsnius ir jūsų aplinkoje esančiam žmogui patekus į tokią nelaimę nepabūgti jų imtis.

Žmogui, kurio širdis sustojo, savo gaivinimo veiksmais jūs nepakenksite, o tapti jo išsigelbėjimu turite didelių šansų“, – rašoma Kauno klinikų Skubios medicinos klinikos paskelbtame pranešime.

Nelaukite, kol atvyks medikai

Vos pastebėję, kad žmogui pasidarė silpna, jis susigriebė už krūtinės ar sukniubo, iš karto kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Kol jos laukiate, nestoviniuokite. Jeigu įtariate, kad galėjo sustoti širdis, pasinaudokite automatiniu išoriniu defibriliatoriumi arba darykite krūtinės paspaudimus.

Infarkto simptomai dažnai nepastebimi

Prieš ištinkant miokardo infarktui mūsų kūnas neretai siunčia įspėjamuosius signalus, kurie, deja, dažnai lieka nepastebėti. Tai nemalonus skausmas, maudimas krūtinės srityje, kosulys, silpnumas, pykinimas ar apetito stoka, nereguliarus ir dažnas pulsas, šaltas prakaitas.

Ištikus miokardo infarktui pirmiausia jaučiamas labai stiprus skausmas, spaudžiantis (rečiau maudžiantis) skausmas už krūtinkaulio, širdies srityje. Šis skausmas dažniausiai plinta į kairį petį, ranką. Jis taip pat gali būti juntamas kakle ar žandikaulyje arba gali atrodyti, kad skauda dantį.

Rečiau skausmas plinta į dešinę ranką, pilvą, nugarą po mentimis ar ties stuburu. Gali tirpti kairės ar abiejų rankų pirštai.

Paprastai skausmas trunka ilgiau nei pusvalandį, jo neįmanoma numalšinti ir kraujagysles plečiančiais vaistais, o jei pavyksta, jis atsinaujina. Žmogų gali apimti stiprus nerimas, mirties baimė. Jį gali supykinti.

Sutrikus širdies veiklai sumažėja arterinis kraujospūdis, išpila šaltas prakaitas, sutrinka širdies ritmas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.