Kaune gimnazistė užsikrėtė atvira tuberkulioze

Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos moksleivė atsidūrė ligoninėje. Jai nustatyta atvira tuberkuliozės forma. Gimnazijoje imtasi priemonių, kad liga neužsikrėstų ir kiti mokiniai. 

Kaune gimnazistė dėl tuberkuliozės paguldyta į ligoninę.<br>123rf nuotr.
Kaune gimnazistė dėl tuberkuliozės paguldyta į ligoninę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 1:19 PM, atnaujinta Nov 8, 2017, 5:41 PM

„Ji neatėjo pirmadienį po atostogų į mokyklą. Auklėtojas paskambino jai į namus ir sužinojo, kad mergaitė ligoninėje“, - sakė gimnazijos direktorė Ramutė Latvelienė. 

Tuberkulioze mergaitė galėjo užsikrėsti dar prieš atostogas, todėl saugumo priemonių ėmėsi ir gimnazija

„Visuomenės sveikatos centras atsiuntė instrukcijas, kaip turėtume elgtis. Vykdome jas – vėdiname patalpas, per pertraukas dezinfekuojame paviršius. 

Pas mus ne kabinetinė sistema, o klasės, todėl ypatingas dėmesys skiriamas tos mergaitės klasei. Visa mokykla dezinfekuojama tris kartus per dieną“, - aiškino direktorė.

Ji patikino, kad užsikrėtusios mergaitės šeima nėra asociali: „Normalūs tėvai.“

Į gimnaziją atvyks Visuomenės sveikatos centro specialistai. Jie kalbėsis su vaikais, atliks tuberkuliozės profilaktiką. 

Ketvirtadienį vakare į mokyklą pakviesti tėvai. Specialistai jiems atsakys į visus rūpimus klausimus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras primena, kad tuberkuliozė, arba dar kitaip vadinama džiova, pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams.

Žmogaus organizmo atsparumą tuberkuliozės bakterijai silpnina netinkama mityba, pervargimas, neigiamos emocijos, pergyvenimai, lėtinės plaučių, skrandžio ligos, cukrinis diabetas, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas. Ligai talkina prasta asmens ir aplinkos higiena.

Tuberkuliozė – tai oro lašiniu būdu plintanti užkrečiamoji liga, kurios metu gali būti pažeisti įvairūs žmogaus organai, dažniausiai – plaučiai. Šią ligą sukelia tuberkuliozės mikobakterijos (Mycobacterium tuberculosis – toliau TM), kurios atsparios aplinkos poveikiui - žemai temperatūrai, džiovinimui, rūgštims, šarmams, alkoholiui.

Sukėlėjo gyvybingumas sumažėja saulės šviesoje (veikiant tiesioginiams saulės spinduliams žūva per 45 – 60 min.), virinimo temperatūroje (1000 C )  mikobakterijos žūva per 5 – 10 min. Tuberkuliozės gydymas vidutiniškai trunka 6 – 8 mėnesius. 

Vėlyvas sergančiųjų išaiškinimas ir nekokybiškas gydymas - tai dvi pagrindinės sergamumo tuberkulioze didėjimo priežastys, dominuojančios ne tik pasaulyje, bet ir mūsų šalyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.