Nebylūs cukrinio diabeto požymiai, kuriuos pražiopsoję – pasigailėsite

Cukrinis diabetas nulemia rimtų sveikatos sutrikimų, todėl svarbu žinoti simptomus, kurie įspėja apie ligą ir turėtų jus paraginti kuo greičiau pasitikrinti, nes anksti pradėtas cukrinio diabeto gydymas gali padėti išvengti rimtų komplikacijų.

 Nepažabojamas alkis gali išduoti rimtą ligą.<br> 123rf.com nuotr.
 Nepažabojamas alkis gali išduoti rimtą ligą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 11:38 AM, atnaujinta Nov 9, 2017, 11:15 AM

Kokie požymiai išduoda, jog sergate cukriniu diabetu? Nepaguosime, kartais liga gali vystytis be jokių įspėjamųjų ženklų. Tai būdinga sergantiesiems II cukrinio diabeto forma. Skaičiuojama, kad net trečdalis sergančiųjų šia liga, nežino, kad serga! Antro tipo diabeto priežastis yra sutrikusi insulino sekrecija arba insulino neįsisavinimas audiniuose.

Sergančiųjų šia diabeto forma skaičius pasaulyje pastaruoju metu labai didėja, įgauna epideminį pobūdį. Antro tipo diabetas lėtai progresuoja, dažnai diagnozuojamas pavėluotai, kai jau būna prasidėjusios komplikacijos.

Tuo tarpu pirmo tipo cukrinio diabeto simptomai būna ryškesni, lengviau atskiriami, tačiau ir pati ligos forma yra sudėtingesnė. Pirmo tipo diabetu serga tik 10 procentų sergančiųjų šia liga, tai būna jaunesni, 35-40 metų žmonės, tačiau kartais serga ir vaikai ar naujagimiai.

Jį dažniausiai lemia imuniniai procesai, dėl kurių gaminasi antikūnai, kurie sužaloja beta ląsteles, o tuomet būna absoliutus insulino deficitas.

Dažniausi simptomai

JAV medicinos gydytojas Michaelis Dansingeris, kuris turi ilgametę patirtį konsultuodamas mitybos problemų, antsvorio turinčius pacientus, teigia, kad bet kokiu atveju abu diabeto tipai turi kelis tuos pačius simptomus, į kuriuos turite atkreipti dėmesį. Net nedideli pokyčiai gali byloti apie gresiančią problemą.

Alkis ir nuovargis

Jūsų organizmas maistą, kurį valgote, paverčia į gliukozę, kurią jūsų ląstelės naudoja kaip energijos šaltinį. Tačiau jūsų ląstelėms reikalingas insulinas, kuris tą gliukozę padeda pernešti.

Jei jūsų organizme insulino pasigamina nepakankamai arba jūsų ląstelės jam priešinasi, ląstelės nėra aprūpinamos gliukoze ir jums stinga energijos. Tuomet jūs ir tampate alkanesnis ir labiau pavargęs nei įprastai.

Troškulys ir dažnesnis šlapinimasis

Sveikas žmogus paprastai į tualetą gali nueiti nuo keturių iki septynių kartų per parą. Tačiau jei serga cukriniu diabetu – šlapinimasis vyksta dažniau.

Kodėl? Paprastai jūsų kūnas panaudoja gliukozę ir šiame procese dalyvauja inkstai. Insktuose esantys artimieji (proksimaliniai) vingiuotieji kanalėliai, iškloti vienasluoksniu kubiniu epiteliu, turi mikrogaurelių, o jie yra itin svarbūs aminorūgščių ir gliukozės pasisavinimui. 

Tačiau sergant cukriniu diabetu, gliukozė nepasisavinama, jos kiekis organizme didėja, nes inkstai negali filtruoti kraujyje esančio cukraus. Tai nulemia, kad organizme kyla poreikis gaminti daugiau šlapimo ir pašalinti perteklių, o šlapimui pagaminti, žinoma, reikia daugiau vandens, todėl jus pradeda troškinti.

Sausa burna ir odos niežėjimas

Kadangi jūsų organizmas naudoja didelius resursus šlapimui gaminti, kitiems organams tenka kur kas mažiau drėgmės ir jūsų organizme prasideda dehidratacija. Todėl galite jausti burnos sausumą, tuo pačiu sausėja ir oda, ją gali pradėti niežėti.

Sutrikęs regėjimas

Cukriniam diabetui progresuojant pablogėja matymas, jis tampa nepastovus, atsiranda vaizdo iškraipymų, sutrinka spalvų jutimas, pacientai pastebi plaukiojančias drumstis prieš akį, gali atsirasti juodų dėmių prieš akį.

Kiti I-ojo tipo cukrinio diabeto požymiai

Tačiau skirtingi cukrinio diabeto tipai turi ir tam tikrų specifinių požymių.  Pavyzdžiui, sergantieji pirmojo tipo cukriniu diabetu gali skųstis neplanuotu svorio netekimu. Tai savaime suprantama, kadangi jei jūsų kūnas negali gauti energijos iš maisto, jis pradeda maistines medžiagas savintis iš raumenų ir riebalų, o tuomet krenta jūsų svoris, nepaisant to, kad valgote pakankamai.

Kitas I-ojo tipo cukrinio diabeto požymis gali būti pykinimas ir vėmimas. Organizmas, naudodamas riebalus, kaip energijos šaltinį, nulemia ketonų išsiskyrimą. Ilgainiu per didelė ketonų koncentracija kraujyje gali tapti net gyvybei pavojinga būkle, vadinama diabetine ketoacidoze. Ketonų perteklius organizme nulemia pykinimą ir norą vemti.

Kiti II-ojo tipo cukrinio diabeto požymiai

Kalbant apie antrojo tipo cukrinį diabetą, dažnos grybelinės infekcijos gali būti šio ligos tipo pranašės. Grybeliai minta cukrumi, todėl gliukoze persotintas organizmas yra puiki terpė jiems daugintis, todėl itin dažnos infekcijos tarp rankų ir kojų pirštų, aplink lyties organus, moterims po krūtimis, kitaip tariant, visur, kur yra pakankamai gilių odos raukšlių, šilta ir drėgna.

Lėtai gyjančios žaizdos taip pat gali byloti apie šią ligą, mat laikui bėgant, didelis cukraus kiekis kraujyje gali turėti įtakos jūsų kraujotakai ir nervams, todėl žaizdos sunkiau gyja.

Dar vienas dažnas simptomas – pėdų ar kojų skausmas ir tirpimas. Tai dar vienas nervų pažeidimo rezultatas.

Kada būtina pasikonsultuoti su gydytoju?

Jei esate vyresnis nei 45 metų amžiaus arba turite kitų rizikos faktorių, labai svarbu atlikti tyrimus kuo anksčiau. Kuo anksčiau pradedamas cukrinio diabeto gydymas, tuo mažesnė yra komplikacijų rizika.

Taigi, jei jus pykina, silpna, dažnai kamuoja troškulys,dažnai šlapinatės, jus kamuoja pilvo skausmai, kvėpuojate giliau ir greičiau, o iš burnos sklinda saldus acetono kvapas, jums tikrai reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.