Nuo iš pasalų užklumpančios ligos kuriamos vakcinos, bet jos išvengti galima kitaip

Cukriniam diabetui tampant pasaulinio masto epidemija, yra ir gera žinia – nors diabeto išgydyti neįmanoma, jį galima gana nesunkiai kontroliuoti. O ar tiesa kalbos, jog cukrinis diabetas netrukus bus įveikiamas stebuklinga vakcina? Atsakymas ir taip, ir ne.

 Nuo diabeto apsaugoti gali ir suderinta mityba.<br> 123rf.com nuotr.
 Nuo diabeto apsaugoti gali ir suderinta mityba.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 11:52 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:55 AM

Lietuva neatsilieka nuo ES

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja endokrinologė Rima Zarankienė sako, kad, deja, bet sergančiųjų diabetu skaičius paskutiniuoju metu tik auga. Taip yra dėl nesveiko gyvenimo būdo, kuris šiandien būdingas nepaprastai dideliai daliai žmonių, taip pat ir dėl pagerėjusios diagnostikos.

„Guodžia tik tai, kad dabar pacientai yra sąmoningesni nei anksčiau. Vis daugiau informacijos apie šią ligą galima rasti žiniasklaidos priemonėse, o ir patys gydytojai dažniau paragina pacientus išsitirti, išsiaiškinti gliukozės kiekį kraujyje. Be to, vis labiau prieinamas modernus gydymas“, - tvirtina pašnekovė.

Medicina paskutiniuoju metu labai pažangi, modernėja gydymo būdai, sukuriama įvairių naujų vaistų. Tačiau ar gydant diabetą pastebimas koks nors proveržis? Pasak medikės, galimybių gydyti cukrinį diabetą tikrai daugėja.  

„Lietuva šia prasme niekuo nenusileidžia ES šalims: turime didžiulį vaistinių preparatų pasirinkimą. Tarp jų ir pačius naujausius, inovatyviausius preparatus. Pacientas ligoninėje visada yra detaliai ištiriamas, atsižvelgiama į kitas jo turimas individualias ligas, tik tada skiriamas pagal esamą situaciją labiausiai tinkantis gydymas. 

Kuriant naujus vaistus, skirtus gydyti diabetą,  pirmiausia yra siekiama ne tik, kad preparatas mažintų gliukozės kiekį kraujyje, bet kad ir maksimaliai apsaugotų nuo komplikacijų. Sergantieji labai dažnai miršta nuo cukrinio diabeto  sukeltų kitų susirgimų, tokių kaip kraujagyslių pažeidimai, insultas, infarktas ir pan. 

Pavyzdžiui, šiuo metu mūsų ligoninėje sergantieji diabetu jau yra gydomi naujausios kartos vaistais. Pastarųjų veikimo principas yra visiškai kitoks nei tradicinių preparatų – jie gliukozės kiekį kontroliuoja per  urogenitalinę sritį arba, paprasčiau kalbant, per šlapimo takus.

Šiai dienai taip pat jau yra sukurta ir mums pasiekiama ilgo veikimo insulinų, kurie iš tikrųjų labai pagerina sergančiųjų cukriniu diabetu (ypač pirmuoju tipu) pacientų gyvenimo kokybę“, - teigė specialistė.

Vakcinų yra, bet...

Kalbant apie stebuklingąsias vakcinas, kurios įvairiai linksniuojamos internete, reikėtų žinoti, kad šiuo metu yra sukurta ne viena vakcina, daug jų dar bus kuriama. Tai būtų didelis žingsnis į priekį, gydant šią ligą. Tačiau pastaruoju metu išrasti vaistai šiuo metu yra tik klinikinių tyrimų etapuose, kadangi vis dar reikia įrodyti jų saugumą bei veiksmingumą gydant diabetą.

Medikai patikina, kad kol kas nei vienos iš šių vakcinų nuo cukrinio diabeto dar negalima įsigyti. 

Nepamirškite, jog skaičiuojama, kad iki 90 procentų, cukriniu diabetu sergančiųjų yra nutukę arba turi antsvorio, todėl subalansavus mitybą ir sumažinus kūno svorį pagerėja gliukozės kiekis kraujyje. Tam net nereikia jokių medikamentų ar stebuklingų vakcinų.

I-ojo tipo cukrinio diabeto išvengti praktiškai neįmanoma, o štai II-ojo tipo išvengti galite laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų, užtikrinę savo fizinį aktyvumą ir atsisakę žalingų įpročių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.