Kelios natūralios priemonės gelbsti nuo epidemija tapusios mirtinos ligos

Užklupti ligų žmonės šiandien vis dažniau gręžiasi į gamtą ir senolių išmintį. Lygiai taip pat ir sergantiesiems cukriniu diabetu – internete apstu stebuklingų „liaudies“ receptų, kurie esą gali pagelbėti išvengti ar kontroliuoti šią ligą. Tačiau, kas yra pramanas, o kas veikia iš tiesų?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 10:40 AM, atnaujinta Dec 6, 2017, 2:45 PM

Visų pirma numalšinsime sergančiųjų I-ojo tipo cukriniu diabetu optimizmą, šiuo atveju rizikuoti ir pasikliauti žolelėmis negalima, nes šis ligos tipas vystosi labai greitai, dažnai būna komplikuotas ir jums privalus tradicinis medikų skirtas ligos kontrolės būdas. Nebent medikai leistų derinti du gydymo metodus – tradicinį ir alternatyvųjį.

Iš tiesų, panašūs perspėjimai akcentuotini ir sergantiesiems II-ojo tipo cukriniu diabetu, tačiau šis ligos tipas būna nulemtas gyvensenos ydų, todėl alternatyvioji medicina čia padėti gali labiau, tačiau taip pat tik su medikų pritarimu gali būti derinama su tradiciniu medikamentiniu gydymu.

Tartis su medikais būtina, mat kai kurie alternatyviosios medicinos gydymo metodai konkrečiais atvejais gali turėti daugiau žalos nei naudos.

Štai JAV pripažįstama, kad sergant II-ojo tipo cukriniu diabetu padėti gali keli alternatyvieji metodai.

Akupunktūra

Tai procedūra, kai į paodį smaigstomos itin plonos adatos. Kai kurie moksliniai tyrimai įrodo, kad akupunktūra skatina natūralių organizme besigaminančių nuskausminamųjų medžiagų išsiskyrimą, o tai gelbsti pacientus nuo lėtinio skausmo. Šis metodas kartais skiriamas žmonėms, kurie turi neuropatijų, skausmingų nervų galūnėlių pažeidimų. Žinia, tai gali ištikti sergant cukriniu diabetu.

Natūralūs papildai

Apie chromo naudą diskutuojama jau ne vienerius metus. Mineralinės medžiagos būtinos dėl organizmo gliukozės tolerancijos faktoriaus, kuris padeda insulinui geriau veikti. Keli moksliniai tyrimai įrodo, kad chromo papildai gali pagerinti diabeto kontrolę.

Pastebėtas ir ženšenio cukraus kiekį kraujyje mažinantis poveikis nevalgius ir po valgio.

Santykis tarp magnio ir cukrinio diabeto buvo tiriamas kelis dešimtmečius, tačiau iki galo nesuprastas. Mažas magnio kiekis organizme gali pabloginti cukraus kiekio kraujyje kontrolę. Mokslininkai mano, kad tai turi įtakos insulino sekrecijai iš kasos, o tuomet vystosi atsparumas insulinui organizmo audiniuose. Taigi, asmenys, kurie savo mityboje yra įtraukę daug magnio turinčių produktų: kruopų, riešutų ir žalių lapinių daržovių, turi mažesnę riziką susirgti II-ojo tipo cukriniu diabetu.

Vanadis aptinkamas augaliniuose ir gyvūniniuose produktuose nedideliais kiekiais. Ankstyvieji tyrimai su gyvūnais parodė, kad šis junginys padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Su žmonėmis atlikti tyrimai parodė, kad vanadžio gavę žmonės patyrė nedidelį insulino jautrumo padidėjimą. Tiesa, kol kas saugios junginio dozės nėra žinomos.

Koefermentas Q10 yra į vitaminą panaši medžiaga, kurios esama mėsoje ir jūros gėrybėse. Ji padeda gaminti energiją ir veikia kaip antioksidantas, tačiau dėl įtakos cukraus kontrolei įrodymų kol kas nepakanka.

Augaliniai maisto produktai

Augaliniuose produktuose dažniausiai gausu skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Sergantiesiems II-ojo tipo cukriniu diabetu rekomenduojama sutelkti į tokius produktus, kaip: mielės, grikiai, brokoliai, cinamonas, gvazdikėliai, kava, lapinės daržovės, ožragės sėklos, šalavijas. Kai kurie tyrimai rodo, kad šie augaliniai produktai gali padėti kovoti su uždegimu ir panaudoti insuliną, hormoną, kuris reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje. Cinamono ekstraktas gali pagerinti cukraus apykaitą, suaktyvina insulino išsiskyrimą, taip pat skatina cholesterolio apykaitą. Mokslininkai taip pat aptiko gvazdikėlių aliejaus ekstrakto naudą insulino išsiskyrimui ir gliukozės, bendro cholesterolio bei mažo tankio trigliceridų kiekio kraujyje sumažinimui.

Nenustatytas junginys kavoje II-ojo tipo cukriniu diabetu sergantiesiems gali padėti sustiprinti jautrumą insulinui ir pristabdyti ligos vistymąsi.

Moksliniai įrodymai iki šiol nepagrindė česnako, imbiero, ženšenio, gudobelės ar dilgėlių vaidmens cukrinio diabeto kontrolei, todėl jei svarstote apie šių augalų vartojimą gydymosi tikslais, turėtumėte pasitarti su savo gydytoju.

Svarbiausia – tinkama mityba ir fizinis aktyvumas, bet...

Pačios natūraliausios diabeto gydymo priemonės – tai taisyklinga mityba ir pakankamas fizinis aktyvumas. Tai padeda mažinti gliukozės kiekį kraujyje. Be to, tai mažina svorį ir gerina savijautą.

Tačiau ir čia, svarstydami apie svorio kontrolę, pasitelkiant įvairias žoleles, galite suklysti. Daugelis žolelinės kilmės papildų, skirtų svorio kontrolei, nėra veiksmingi, o kai kuriais atvejais net žalingi: gali sukelti nemigą, išprovokuoti aukštą kraujospūdį, net glaukomą, šlapinimosi problemas ar net insultą.

Taigi išvada tik viena, jei kažkas yra „natūralu“, tai ne visuomet yra gerai, kai kalbame apie tokios sudėtingos ligos kaip cukrinis diabetas kontrolę. Specialistai apskritai rekomenduoja vengti skirtingų žolelių mišinių, kadangi jie gali sukelti daugiau šalutinių poveikių, vartoti tokius papildus galite tik tuomet, jei jūsų gydytojas yra įsitikinęs, kad tiek žolelės, tiek jūsų vartojami vaistai dera tarpusavyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.