Patepkite šnerves česnaku: rezultatas maloniai nustebins

Peršalimo ligoms įgavus pagreitį, nesinori eiti nei į polikliniką ir laukti eilėse pas šeimos gydytoją, nei vartoti vaistus, kurie gali pakenkti organizmui. Tad kyla klausimas, kaip nuo ligų apsisaugoti natūraliais ir veiksmingais gydymo būdais.

 Alyvuogių aliejus sumaišytas su česnaku turi antibakterinių savybių, galinčių kovoti su infekcijomis, virusais bei bakterijomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Alyvuogių aliejus sumaišytas su česnaku turi antibakterinių savybių, galinčių kovoti su infekcijomis, virusais bei bakterijomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Česnakas naikina visas burnoje ir nosies ertmėje esančias bakterijas.<br> 123rf.com nuotr.
 Česnakas naikina visas burnoje ir nosies ertmėje esančias bakterijas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Judita Jasaitytė

Feb 2, 2018, 9:41 PM, atnaujinta Feb 3, 2018, 12:56 PM

Atsiradus pirmiesiems ligos simptomas, pavyzdžiui, čiaudėjimui, gerklės kutenimui, niežėjimui nosyje ar bendram kūno silpnumui, nebūtina iš karto bėgti į vaistinę. 

Liaudiški būdai, gydantys peršalimo ligas

1. Citrinos, imbiero ir medaus arbata

Turbūt daugeliui net nereikia priminti, kad vienas geriausių vitamino C šaltinių – tai citrina. Jis padeda stiprinti imunitetą ir užkirsti kelią ligoms. Imbieras pravalo kvėpavimo takus, lengvina atsikosėjimą, kovoja su virusai ir mikrobais. Taip pat jame gausu vitaminų bei mineralų.

Na, o medus slopina gerklės skausmą ir malšina kosulį, tad šių komponentų mišinys yra puiki pagalba, gydanti ir apsauganti nuo peršalimo ligų bei infekcijų.

2. Karštas pienas su medumi ir sviestu

Toks gėrimas itin gelbsti norint sušvelninti bei visai numalšinti kosulį ir gerklės skausmą. Tačiau patartina kaitinant pieną su medumi jo nesumaišyti, o tik užsikąsti, kad šis natūralus saldiklis neprarastų gydančiųjų savybių. Laukti, kol pienas pravės netenka prasmės, nes tik karštas gėrimas padės palengvinti simptomus. 

Visgi prieš šildydami pieną, įdėkite šaukštelį sviesto ir gerkite vis pamaišydami, kad riebalai pasiskirstytų po visą skystį.

3. Medaus kompresas

Atsikosėjimą palengvinti taip pat gali padėti medaus kompresas. Reikia pašildyti medų ir juo ištrinti krūtinę bei nugarą, tada uždėti kopūsto lapų ir bintu arba medvilnine skiaute apvynioti.

Šį liaudišką gydymo būdą reikia atlikti vakare prieš einant miegoti ir kompresą palikti visai nakčiai. Mat kopūsto lapai pasižymi savybėmis, malšinančiomis uždegimą, o medus šildo, gydo.

Taip pat svarbu kompresu apvyniotą krūtinę ir nugarą apsivynioti vilnoniu šaliku. Tokiu būdu šiluma nepaliks kompreso, o jūs jau ryte jausite palengvėjimą.

4. Jūros druskos vanduo

Teigiama, kad gerklės skalavimas šiltu jūros druskos vandeniu gali padėti numalšinti skausmą bei nemalonų kutenimą, o nosies plovimas šiuo mišiniu padeda palengvinti kvėpavimą ir sumažinti slogą.

Tačiau jį gamindamiesi būkite atsargūs – į stiklinę šilto vandens nedėkite daugiau nei pusės nugriebto arbatinio šaukštelio jūros druskos. Kitu atveju tirpalas gali būti per stiprus ir tik dar labiau išdžiovinti gleivinę ir taip ją sudirginti.

5. Česnakas ir alyvuogių aliejus

Manoma, kad alyvuogių aliejus sumaišytas su česnaku turi antibakterinių savybių, todėl šis mišinys gali kovoti su infekcijomis, virusais.

Tokiame aliejuje galima ne tik maistą kepti, bet ir pasitepti nosies šnervių kraštelius. Tai gali palengvinti kvėpavimą ir apsaugoti nuo mikrobų, sukeliančių slogavimą ir kitas peršalimo ligas.

Kai kurie siūlo nesmulkintas česnako skilteles aliejuje kaitinti ir, nukošus per sietelį, gautu skysčių tepti šnerves. Kiti teigia, kad geriau veikia šviežias česnakas, kuris išspaudžiamas ir maišomas su ypač tyru alyvuogių aliejumi. 

Bet kuriuo atveju tai daryti reikėtų atsargiai – alergiški žmonės šios priemonės turėtų vengti, o kiti stengtis nesudirginti nosies gleivinės, mat tai gali sukelti daugiau problemų nei naudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.