Gydytoja paaiškino, kokio nepatogumo gėdijasi vyrai užuot jį sprendę

Apie šlapimo nelaikymą, dažniausiai nemalonu pasakyti net artimiausiems žmonėms. Ši intymi tema yra tabu, kelianti gėdos jausmą ir į ją ypač jautriai reaguoja vyrai. Visiškai be reikalo, yra įsitikinus, VŠĮ „Inkocentro“ direktorė Jurga Misevičienė, šią vairias gyvenimo sritis paliečiančią problemą reikia spręsti, o ne jos gėdytis. Be to, visiškas mitas yra tai, kad šlapimo nelaikymo problemas patiria tik vyresnio amžiaus žmonės arba moterys – tai dažnas sutrikimas ir tarp jaunų bei vyresnio amžiau vyrų.

Visiškas mitas yra tai, kad šlapimo nelaikymo problemas patiria tik vyresnio amžiaus žmonės arba moterys – tai dažnas sutrikimas ir tarp jaunų bei vyresnio amžiau vyrų.<br> 123rf nuotr.
Visiškas mitas yra tai, kad šlapimo nelaikymo problemas patiria tik vyresnio amžiaus žmonės arba moterys – tai dažnas sutrikimas ir tarp jaunų bei vyresnio amžiau vyrų.<br> 123rf nuotr.
 Jurga Misevičienė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Jurga Misevičienė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2018, 10:52 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 8:54 AM

– Ar yra tiksliai žinoma, kiek asmenų Lietuvoje susiduria su šlapimo nelaikymo problema?

– Tikslios statistikos, kiek lietuvių turi problemų dėl šlapimo nelaikymo, mes neturime. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šlapimo pasaulyje nelaiko nuo 4-8 proc. asmenų. Jeigu skirstytume pagal lytis, tai nutinka kas ketvirtai moteriai ir kas dešimtam vyrui, kalbant apie visas amžiaus grupes. Jei skirstytume pagal amžių, nuo 40 metų, maždaug kas ketvirtas vyras skundžiasi šlapimo nelaikymu. Nors šlapimo nelaikymas nėra laikomas senų žmonių liga, visgi senstant ir daugėjant lėtinių ligų, ši būklė pasitaiko dažniau.

– Galime įvardyti priežastis, dėl kurių ši problema išsivysto?

– Jei kalbame apie vyrus, pagrindinė priežastys, ypač vyresniame amžiuje, – prostatos patologija, t. y., gerybinė prostatos hiperplazija arba prostatos vėžys. Jauni vyrai gali skųstis šlapimo nelaikymu, jei serga išsėtine skleroze, jei yra patyrę nugaros,galvos smegenų ar stuburo kaulinės dalies traumų.

Prostatos vėžio mes fiksuojame kasmet apie 3,5 tūkst. naujų atvejų. Skaičiai labai dideli.

Tiesa, šlapimo nelaikymas gali būti ne tik pačios ligos, bet ir prostatos vėžio gydymo pasekmė. Tiek operacinio, tiek spindulinio. Operacijos metu paveikiami nervai, kurie turi įtakos sfinkterio veiklai. Paprastai skaičiuojama, kad tokia komplikacija pasitaiko apie 20 procentų pacientų. Įrastai per metus funkcija atsistato, tačiau 10 proc. gali ir neatsistatyti.

Skaičiuojama, kad kasmet po operacijų kreipiasi apie 65-70 naujų vyrų, kuriems būtent dėl gydymo išsivysto šlapimo nelaikymas, su kuriuo jie turės gyventi visą gyvenimą. Tokiu atveju galimas gydymas, pavyzdžiui, pošlaplinių raiščių implantavimas. Galima implantuoti ir dirbtinius sfinkterius, tačiau šios operacijos yra labai brangios ir valstybės nekompensuojamos.

– Tačiau turbūt yra kitų priemonių, kurios gali padėti susidoroti su šlapimo nelaikymu?

– Viena iš galimų priemonių, kaip galima būtų kovoti su šia problema, – reguliarus seksualinis gyvenimas. Tai leidžia gerai funkcionuoti prostatai. Tačiau iš tiesų tiksliai niekas nežino, kaip tą ligą suvaldyti, jei žinotų, ką daryti, niekas ja nesirgtų. Vyrams taip pat rekomenduojame atlikti Kėgelio pratimus, kurie stiprina dubens dugno raumenis, tačiau viskas labai priklauso nuo šlapimo nelaikymo priežasties, tad pratimų gali nepakakti.

– Kaip dažnai nevalingas pasišlapinimas turi įvykti, kad vyras suvoktų, jog jam reiktų susirūpinti savo sveikata?

– Nepastebėti šlapimo nelaikymo yra praktiškai neįmanoma. Tai turi pradėti kartotis nuolat. Kas kartą arba pasišlapinus, arba tarp šlapinimosi, pastebėjus sušlampančias kelnaites, reikėtų suprasti, kad problema jau yra. Tik reikėtų nepamiršti, kad tai gali byloti ir apie didesnę problemą.

Paprastai tiek gerybinės prostatos hiperplazijos, tiek vėžio pirmieji simptomai būna šlapinimosi sutrikimai. Kitaip tariant, pakitusi šlapimo srovė, nes sumažėja šlaplės spindis ir pasišlapinti yra sunkiau. Šlapimo srovė dažnai būna trūkinėjanti, silpnesnė, atsiranda nepilno pasišlapinimo jausmas ir su laiku, vystantis ligai, dėl slėgių skirtumo sfinkteris prasiveria ir šlapimas po truputį ima tekėti nuolat.

Jei vyrui išsivysto dirgli pūslė, kas gali nutikti išsėtinės sklerozės ar Parkinsono ligos atveju, atsiranda staigus noras šlapintis, kurį labai sunku suvaldyti ir žmogus bėgdamas iki tualeto, gali šiek tiek pasišlapinti ir nepasiekęs tualeto.

– Daug metų susiduriate su tokiais vyrais,kurie dažniausiai tyliai kenčia dėl šlapimo nelaikymo. Juos vis dar kausto baimė apie tai kalbėti?

– Dalis vyrų šią problemą tiesiog ignoruoja, o daliai labai suku susivokti ir gyventi su mintimi, jog– turės naudoti įklotus. Moterims šios higienos priemonės įprastos, o vyrui tai padaryti yra be galo sunku psichologiškai. Būna atvejų, kad higienos priemonėmis šlapimo nelaikymo atvejais rūpinasi žmonos, nes vyras tiesiog negali peržengti psichologinio barjero. O įklotai iš tiesų laidžia išlikti sausam, panaikina nemalonų kvapą. Leidžia gyventi patogiai.

– Reiškia, kad šlapimą sugeriančios priemonės yra viena efektyviausių higienos problemos sprendimo būdų?

– Vienas iš efektyviausių gyvenimo kokybės užtikrinimo sprendimų, jeigu šlapimo nelaikymo negalima išgydyti arba laukiant gydymo rezultatų, naudoti šlapimą sugeriančias priemones. Jei ligos negalime išgydyti, išoperuoti, siūlyčiau nesigėdyti šlapimą sugeriančių slaugos priemonių, jos puikiai priglunda, prisiklijuoja, gerai sugeria šlapimą, yra pagamintos iš natūralių medžiagų ir išlaikyti įprastą gyvenimo būdą. Be to, tokių priemonių galima užsisakyti internetu ir nebūti atpažintam.

– Šlapimo nelaikymą supančią stigmą galima išsklaidyti?

– Čia yra ne tik lietuvių mentalitetas, visame pasaulyje šlapimo nelaikymas yra tabu, tai yra intymi tema, apie kurią žmonės nelabai nori kalbėti, o tabu gali sulaužyti tik per viešumą, daug apie tai kalbant, rašant, organizuojant seminarus. Ką pastebiu iš savo septynerių metų praktikos „Inkocentre“, žmonės dabar laisvesni, ypač moterys. Jos labiau priima savo būklę ir ieško sprendimų. O su vyrais yra šiek tiek sunkiau. Tačiau ir vyrai nori išlikti aktyvūs, sportuoti keliauti.

Bet kokiu atveju, šlapimo nelaikymas yra ne tik socialinė, tačiau ir ekonominė bei šeimos problema, galinti paveikti net partnerių santykius, lytinį gyvenimą. Noriu paraginti nebijoti ieškoti gydymo ir pagalbos, o jei gydymas neįmanoma, naudotis jau aptartomis slaugos priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.