Sunkiai vėžiu sergantis šiaulietis: belieka priešais Seimą pasidaryti galą

Ketvirtadienį į portalo lrytas.lt redakciją paskambinęs šiaulietis Žygimantas (vardas pakeistas) atviravo nebežinantis, kokio šiaudo griebtis. Kylančios kainos pradeda smaugti – įmokos už butą, išlaidos maistui ir vaistams pajamas viršija kiekvieną mėnesį. 

 Aukštos kainos gąsdina pacientus.<br> 123rf.com ir R.Jurgaičio nuotr. 
 Aukštos kainos gąsdina pacientus.<br> 123rf.com ir R.Jurgaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2018, 6:03 PM

„Nebežinau, ką ir bedaryti. Jei dar kiek turėsiu jėgų, matyt, reikės atvykti prie Seimo ir tiesiog pasidaryti galą. Gal tada atkreips dėmesį į tai, kad vargstame“, – svarstė vyriškis.

Likimo išbandymas

Žygimantas – vyras pačiame jėgų žydėjime, einantis vos 48-us metus. Deja, negailestingas likimas suteikė tikrą išbandymą. Šiandien jis serga sunkia onkologine liga, kuri jau išplito po visą kūną.

„Viskas prasidėjo nuo žarnyno vėžio. Deja, gydymas nepadėjo tiek, kiek norėtųsi. Šiandien jis yra visiškai sustabdytas, vienintelis būdas pagerinti man likusio laiko kokybę – gerti nuskausminamuosius.

Pretenzijų medikams tikrai neturiu. Puikūs gydytojai, stengėsi ir, matėsi, tikrai padarė viską, ką galėjo. Deja, to negaliu pasakyti apie mūsų valdžią. Pažadai atrodė gražūs, taip atsakingai rinkome, ir va, kas išejo...“ – apgailestavo vyriškis.

Vaistai tapo neįperkami

Apie tai, kad kompensuojamųjų vaistų priemokos gerokai šoktelėjo į viršų, kalbama jau kelis mėnesius. Tačiau panašu, kad vietoje žadamo kainų peržiūrėjimo ir mažinimo, pabrangusių medikamentų skaičius tik auga.

Tai pastebėjo ir Žygimantas. Anksčiau skausmui suvaldyti dešimčiai dienų skirtą morfijaus dozę jis pirkdavo už 5 eurus. Šiandien ši suma siekia 16 Eur. Žinoma, daugeliui 11 eurų pokytis atrodo nedidelis, tačiau 240 eurų pašalpą gaunančiam vyriškiui tai – didžiulė suma.

„Kadangi liga stipriai išplito ir nebelabai galima ką padaryti, man buvo paskirtas nedarbingumas. Kiekvieną mėnesį gaunu vos 240 eurų siekiančią išmoką, kurios, deja, neužtenka.

Dirbti negaliu, bet reikia mokėti už butą, maistą, o ką jau kalbėti apie vaistus, be kurių gyventi neįmanoma? Atrodfo, dėmesį atkreips nebent tada, jei užtekus jėgų atvyksiu į sostinę ir priešais Seimą pasidarysiu sau galą.

Kenčiu nuolatinius skausmus ir suprantu, kad labai daug čia jau nebepadarysi, bet tai kaip man džiaugtis likusiu laiku? Nežinia, liko metai-dveji, kiek jau duos, tiek, o gal ir įvyks stebuklas ir pasveiksiu... 

Suskaičiavau, kad kiekvieną mėnesį išleidžiu 295 eurus. Akivaizdu, kad išlaidos didesnės už pajamas. Tačiau vien mano žodžio, akivaizdu, neužtenka.

Tačiau tokių kaip aš – ne vienas ir ne du. Žmonės serga, nori gydytis, bet neturi kaip, nes paprasčiausiai neturi tam lėšų“, – kalbėjo Žygimantas.

Prireikia ir kitų vaistų

Dėl sunkios Žygimanto būklės kartais prireikia ir kitų vaistų. Pokalbio telefonu metu vyriškis pripažino – dėl nuolatinės uždegiminės organizmo reakcijos būna, kad pakyla temperatūra, kurią numušti įmanoma tik receptinėmis analgino injekcijomis.

„Vis būna, sunegaluoju stipriau. Va, pavyzdžiui, vakar naktį temperatūra pakilo iki 39 laipsnių. Tokiais atvejais gali prireikti ir 2-3 analgino ampulių jai numušti. Paprasti vaistai man jau seniai nepadeda.“

Tačiau Greitajai medicininei pagalbai jis skambinti taip pat nenori.

„Buvau nuvažiavęs su Greitąja į priėmimo skyrių, kai šitaip pakilo temperatūra. Tačiau važiuoti nebenoriu, nes išsityčiojo. Mane pamačiusi budinti gydytoja tada paklausė Greitojoje buvusios sesutės, ko čia tą „onkologinį“ atvežė. 

Nemalonu pasidarė... Trūksta mūsų medicinos personalui švelnumo ir empatijos. Ir taip prastai jaučiuosi, tai dar tenka išklausyti tokias pastabas.“

Įvyko klaida

Pasirodo, išaugusios vaistinio preparato priemokos – Valstybinės ligonių kasos (VLK) klaida. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pažadėjo netrukus situaciją ištaisyti.

„Labai apgailestaujame dėl pacientų patirtų nepatogumų, kurie netrukus bus ištaisyti. 2018 m. kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną, kuris įsigaliojo š. m. balandžio 1 d. rengė Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Rengiant kainyną nebuvo atkreiptas dėmesys į tai, kad 2017 m. liepos 13 d. Tarpinstitucinės derybų dėl vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių nustatymo komisijos derybų protokole nurodyta, kad vaistiniam preparatui Morphin Sanitas 10 mg/ml injekcinis tirpalas 1 ml N10 paciento priemoka turi būtų ne didesnė negu 0,59 €.

Atsižvelgiant į tai, kad įvyko klaida, numatoma, kad artimiausiu metu VLK parengs kainyno pakeitimą, kuriame bus perskaičiuota bazinė kaina ir paciento priemoka“, – laiške rašė Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

Keičiami teisės aktai

VLK taip pat prisiima atsakomybę ir tikino, kad artimiausiu metu šis nesusipratimas turėtų būti ištaisytas.

„Paaiškiname, kad Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas (Kainynas), kuriame yra daugiau kaip 2000 vaistų, yra išleidžiamas 4 kartus per metus (kas ketvirtį) ir tvirtinamas Sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Norėtume pabrėžti, kad Kainyno projektai visuomet yra skelbiami viešai – tam, kad būtų galima išvengti klaidų bei pateikti pastabas. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Kainyno rengimo funkciją iš Sveikatos apsaugos ministerijos perėmė tik nuo 2018 m. ir šiais metais pirmą kartą rengė Kainyną, kuris įsigaliojo nuo balandžio 1 d.

Jame morfino bazinė kaina buvo paskaičiuota pagal bendras taisykles. Taisyklėse nustatyta, kad ši kaina apskaičiuojama pagal vaisto kainą kitose (referencinėse) šalyse. Paskelbus kainyno projektą pastabų dėl morfino kainos nebuvo negauta.

Kainyno rengėjai neturėjo informacijos apie 2017 m. vykusias derybas dėl morfino priemokos. Šios derybos ir buvo vykdomos todėl, kad priemoka didėjo, o vaistas yra nepakeičiamas ir ypatingai svarbus pacientams.

Derybų metu buvo siekiama, kad koreguojant morfino bazinę kainą (kompensuojamąją kainos dalį), galimos priemokos dydis būtų kuo mažesnis. Derybų metu valstybė sutiko mokėti didesnę kainą nei ji būtų taikant bendras taisykles, būtent tuo tikslu, kad paciento priemoka būtų kuo mažesnė, o gamintojas, savo ruožtu, sutiko dalį priemokos padengti.

Šiuo metu jau yra parengtas Kainyno papildymo projektas, kuris netrukus įsigalios. Jame numatyta gerokai mažesnė – 0,59 Eur priemoka. Ministras jo dar nepasirašė – turėtų įsigalioti jam pasirašius, tikriausiai nuo balandžio 27 dienos.“, – komentavo Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.