Legendinis treneris Vladas Garastas prabilo apie sveikatą: krepšinis „sudegino“ širdį

„Krepšiniui savo širdį atidaviau tikrąja to žodžio prasme“, – taip kalba penkerius metu su širdies nepakankamumo diagnoze gyvenantis legendinis krepšinio treneris Vladas Garastas, šiemet atšventęs jau 86-ąjį gimtadienį. 

 Legendinis krepšinio treneris Vladas Garastas.<br> Stopkadras
 Legendinis krepšinio treneris Vladas Garastas.<br> Stopkadras
Kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus ir Vladas Garastas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus ir Vladas Garastas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vladas Garastas su žmona.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vladas Garastas su žmona.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vladas Garastas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vladas Garastas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Garastas Vladas su žmona.<br>M.Patašiaus nuotr.
Garastas Vladas su žmona.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladas Garastas ir anūkas Rokas Garastas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladas Garastas ir anūkas Rokas Garastas.<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF prezidentas Vladas Garastas įteikė taurę "Žalgirio" kapitonui Eurelijui Žukauskui.<br>G.Šiupario nuotr.
LKF prezidentas Vladas Garastas įteikė taurę "Žalgirio" kapitonui Eurelijui Žukauskui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 1:43 PM, atnaujinta May 4, 2018, 7:26 PM

Susirgti šia liga rizikuoja 1 iš 5 žmonių, įžengusių į penktąją dešimtį. Pusė susirgusiųjų miršta per penkerius metus nuo diagnozės nustatymo. Šiandien šia neišgydoma ir sekinančia liga Lietuvoje serga daugiau nei 100 000 žmonių. 

Širdis permušinėdavo ir sėdint

Treneris V.Garastas pripažįsta – jo širdis stipriai plakdavo net ir sėdint. Esą, tokį efektą turėjo rungtynių baigties nežinia, nerimas dėl rezultato.

„Kai per rungtynes man pamatuodavo pulsą, jis siekdavo 120 dūžių per minutę. Atrodytų, kad bėgčiau, nors ir sėdėdavau. Nervai, rungtynių baigties nežinia turėjo tokį efektą. Galiu pasakyti, kad tikrai gyvenau pakankamai ilgą gyvenimą, per kurį įvyko labai daug.

Žinoma, ne kiekvienos rungtynės būdavo tokios įtemptos, bet lemiamos – tikrai taip. Be kalbų, savo širdį, tiesiogine to žodžio prasme, atidaviau krepšiniui“, – kalbėjo V.Garastas.

Prasidėjo nelauktos problemos

Tai, kad širdies sveikata ėmė silpti, išdavė neryškūs pasikeitimai.

„Širdies permušimai, ritmo sutrikimai tebuvo negandų pradžia. Pagaliau, prieš 5 metus patyriau šoką. Širdies ritmas visiškai išsiderino ir natūraliai jo atstatyti nebepavyko. Tai pavyko tik su specialaus monitoriaus pagalba.

Tačiau tai vis tiek nedavė idealaus rezultato – naktį širdies ritmas tesiekė 35 dūžius per minutę. Kai kurie dūžiai truko net iki trijų sekundžių.

Tuomet mano būklę prižiūrėjusi kardiologė pasakė, jog dabar prireiks ir Angelo sargo globos, tai yra, stimuliatoriaus“, – prisiminė treneris.

Apie ligą kalba nenoriai

Treneris Vladas Garastas apie širdies ligą kalba nenoriai, tačiau pripažįsta – ji gyvenimui padarė įtaką. Tačiau vyras teigia, kad geros gydytojų priežiūros bei tinkamo gyvenimo būdo dėka jis jaučiasi gerai.

„Varginantis susirgimas. Norisi lėkti, daryti, tačiau tenka sulėtinti tempą, nes širdis tiesiog nebepajėgia tokiu ritmu plakti. Tačiau nenuleidžiu rankų, pajaučiau, kad geriausiai jaučiuosi atlikdamas šiokį tokį fizinį krūvį.

Blogiausia, kas gali žmogui nutikti, tai nieko neveikti ir gulint lovoje mąstyti apie ligą. Taip jokiu būdu negalima, nes tampa tik dar sunkiau“, – svarstė treneris.

Kas yra širdies nepakankamumas?

Dažniausiai manoma, kad širdies nepakankamumas pasireiškia sustojus širdžiai, bet tai netiesa.

Širdies nepakankamumas – tai širdies negebėjimas aprūpinti organizmo pakankamu kiekiu kraujo. Pusė susirgusių miršta per pirmuosius penkerius metus nuo diagnozės nustatymo, o 10 metų išgyvena vos ketvirtadalis.

Tai itin sekinantis susirgimas, pacientus net ir po nedidelio fizinio krūvio ar ramybėje kankina dusulys, greitas nuovargis ir silpnumas, naktinis sausas kosulys, apetito sumažėjimas, kojų tinimai ir kt.

„Lietuvoje šia liga serga per 100 000 žmonių. Siekiant visuomenei pristatyti šį susirgimą ir atkreipti į jį dėmesį, Vilniaus ir Kauno miestų centrinėse aikštėse bus įkurtos laikinos širdies klinikos: specialiai įrengtose palapinėse miestiečiai galės pasikonsultuoti su kardiologais, širdies nepakankamumo specialistais.

Žmonėms paaiškinsime, kokia liga yra širdies nepakankamumas, kaip atpažinti jos simptomus ir laiku kreiptis pagalbos“, – pasakoja Lietuvos širdies asociacijos prezidentas prof. Raimondas Kubilius.

Susirgti šia liga rizikuoja 1 iš 5 žmonių, įžengusių į penktąją dešimtį. Pusė susirgusiųjų miršta per penkerius metus nuo diagnozės nustatymo. Šiandien šia neišgydoma ir sekinančia liga Lietuvoje serga daugiau nei 100 000 žmonių. 

Problema – didžiulė

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytoja kardiologė, profesorė Jelena Čelutkienė teigė, kad Lietuvoje situacija nors ir po truputį gerėja, vis dar išlieka prasta.

Gydytoja atkreipė dėmesį į itin opią problemą: dažnai per vėlai besikreipiančius asmenis bei pacientų, sergančių širdies nepakankamumu, netinkamą priežiūrą ligą diagnozavus.

„2016-ųjų metų duomenimis po širdies nepakankamumo paūmėjimų į šeimos gydytoją kreipėsi per 500 tūkst. žmonių. Vos 40 tūkst. iš jų buvo nukreipti į specialistus. Tai yra neįtikėtinas skaičių skirtumas, kurį lemia daugybė fakltorių, bet vienas iš jų – šeimos gydytojo abejojimas savo kompetencija, jo požiūris, žinių stoka. 

Skirtinguose miestuose bei rajonuose – skirtingi skaičiai, tačiau matyti, kad didžiuosiuose miestuose mirštamumas yra gerokai mažesnis. Tai galbūt lemia žinių apie ligą stoka, transporto priemonės nebuvimas ir sunkus privažiavimas iki gydymo įstaigos, vyresnis amžius.

Vidutiniškai per metus su jau kritiniais simptomais ir ūminiu širdies nepakankamumu kreipiasi apie 15 tūkst. pacientų, iš kurių net 24 proc. miršta per pirmus metus, o net 65 proc. turi būti pakartotinai hospitalizuoti. Taigi matyti, kad mastas iš tiesų didelis“, – kalbėjo profesorė.

Laimė, šiandien naujos kartos medikamentais yra pildomas kompensuojamųjų vaistų sąrašas. Taip pat pamažu, nors ir lėtai, daugėja Širdies nepkankamumo kabinetų, kuriuose specialiai paruošti medikai užsiima tik šia liga sergančiais pacientais.

Kuo širdies nepakankamumas skiriasi nuo kitų širdies sutrikimų?

 -  Širdies nepakankamumas diagnozuojamas tada, kai širdis negali pakankamai susitraukti. Tai dar galima pavadinti siurblio funkcijos sutrikimu.

 - Širdies veiklos sutrikimas (sustojimas), nutraukiantis jos plakimą, gali būti palyginamas su elektros tiekimo problema.

 - Širdies priepuolis, arba miokardo infarktas, ištinka užsikimšus arterijai. Vaizdžiai tariant, tai galima palyginti su santechnikos problema.

Ankstyvieji širdies nepakankamumo simptomai: 

Praneškite savo gydytojui ar slaugytojui, jeigu atsirado tokių simptomų kaip:

 - greitas svorio padidėjimas (daugiau kaip 2 kg per 3 dienas);

 - didėjantis tinimas ar pilvo skausmas;

 - didėjantis kojų ir kulkšnių tinimas;

 - galvos svaigimas;

 - blogas apetitas, pykinimas;

 - didėjantis nuovargis;

 - stiprėjantis kosulys.

Itin svarbūs simptomai:

Nedelsiant informuokite savo gydytoją ar slaugytoją, jeigu pasireiškė tokie simptomai kaip:

 - sustiprėjęs dusulys negu įprastai, sumažėjęs fizinio krūvio toleravimas;

 - dusulys, priverčiantis atsibusti naktį;

 - papildomų pagalvių poreikis geresniam miegui;

 - dažnas širdies pulsas ar sutrikęs širdies ritmas.

Kritiniai simptomai:

Kvieskite greitąją medicinos pagalbą, jeigu atsiranda tokių simptomų kaip:

 - skausmas už krūtinkaulio yra užsitęsęs ir nepraeina nuo nitroglicerino;

 - sunkus užsitęsęs dusulys;

 - alpimas.

Greitosios medicinos pagalbos tel. nr.: 033. Juo paskambinę būsite sujungti tiesiogiai su GMP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.