Kas šeštas nė neįtaria, kad turi bėdų su skydliauke: tai būtina žinoti

Dabar jau 41 metų Lisa Haber anksčiau turėjo problemų su svoriu, nuovargiu ir sausa oda, o endokrinologas tik patvirtino, kad su skydliauke viskas gerai. Vis dėlto 2013 m. ji nesėkmingai bandė pastoti, todėl pakartotinai apsilankė pas gydytoją.

 Skydliaukės sutrikimus sunku nustatyti, bet jie turi nemažai įtakos gyvenimo kokybei.<br> 123rf nuotr.
 Skydliaukės sutrikimus sunku nustatyti, bet jie turi nemažai įtakos gyvenimo kokybei.<br> 123rf nuotr.
 Skydliaukės sutrikimus sunku nustatyti, bet jie turi nemažai įtakos gyvenimo kokybei.<br> 123rf nuotr.
 Skydliaukės sutrikimus sunku nustatyti, bet jie turi nemažai įtakos gyvenimo kokybei.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 2:41 PM

Pagaliau jis pasakė, kad skydliaukės veikla yra sutrikusi ir tai trukdo susilaukti vaikelio. Vaistai palengvino kai kuriuos simptomus ir ji po kelių mėnesių jau laukėsi sūnaus.

Skydliaukės sutrikimus sunku nustatyti, bet jie turi nemažai įtakos gyvenimo kokybei. Dažnai simptomai būna panašūs į kitų sveikatos sutrikimų, tokių kaip menopauzės ar depresijos. Net 1 iš 8 moterų turi problemų su skydliauke ir net 60 proc. žmonių to nežino.

Womansday.com pateikė svarbiausią informaciją, kurią kiekvienas turi žinoti apie skydliaukės veiklos sutrikimus ir jų gydymą.

1. Skydliaukė veikia energijos lygį ir svorį

Drugelio formos liauka dažnai yra susijusi su viskuo, nuo nuovargio iki taip nenorimų papildomų kilogramų.

„Skydliaukės hormonai veikia beveik kiekvieną organą ir procesą organizme“, – sakė Endokrinologijos skyriaus klinikų medicinos profesoriaus padėjėja Angela Leung.

2. Didesnę riziką patiria moterys

Apie 10 proc. moterų turi tam tikrą hipotirozės formą, kurios metu skydliaukės liaukos negali pagaminti pakankamai skydliaukės hormonų tam, kad kūnas sklandžiai atliktų savo funkcijas.

Moterys patiria 8 kartus didesnę skydliaukės problemų išsivystymo grėsmę negu vyrai. Be to, didžiausią riziką patiria moterys virš 60 metų.

3. Pradžioje simptomai būna subtilūs, o vėliau kenksmingi

Sulėtėjus skydliaukės veiklai, sulėtėja ir medžiagų apykaita, pradeda trūkti energijos, kūnui vis dažniau pasidaro šalta ir silpna, sulėtėja širdies ritmas. Hipotiroidizmas taip pat yra susijęs su padidėjusia 2 tipo cukrinio diabeto ir nevaisingumo rizika.

4. Hormoniniai pokyčiai

Jūsų skydliaukės problemų rizika didėja su amžiumi, o perimenopauzė paprastai prasideda nuo 40 metų. Kadangi hipotirozė pasižymi daugeliu tų pačių simptomų, kaip nuovargis, nepastovūs mėnesinių ciklai ir svorio padidėjimas, moterims gali būti sunku atskirti šiuos sutrikimus.

5. Svarbu išsitirti

Pirmas žingsnis siekiant ištirti galimą skydliaukės funkcijos sutrikimą yra kraujo tyrimas, pagal kurį nustato skydliaukės hormonų kiekį.

6. Veiksmingas gydymas natūraliais būdais

Dažniausiai nesinori vartoti vaistų, todėl norint suaktyvinti skydliaukės veiklą natūraliai, patariama vartoti šiuos maisto produktus: kaulų sultinį, lašišą arba silkę, burokėlius, kiaušinius, jūros gėrybes, taip pat kai kurias vaistažoles ir kitus natūralius produktus. Be to, valgymas mažais kiekiais, bet dažniau, gali taip pat turėti teigiamą poveikį skydliaukės sveikatai.

7. Skydliaukės veiklos sutrikimas gali būti kitos ligos požymis

Tiesa, tokie simptomai kaip svorio padidėjimas, nuovargis ir sumažėjęs lytinis potraukis kartais nepagrįstai kaltinami dėl skydliaukės. Todėl gydytojai turi atsižvelgti į tyrimų rezultatus, simptomus ir rizikos veiksnius, nes, pavyzdžiui, nuovargis gali įspėti apie vitaminų trūkumą.

8. Kada reikėtų pasitikrinti?

Sveikam žmogui, nejaučiančiam jokių simptomų, nebūtina reguliariai eiti tikrintis dėl skydliaukės problemų, bet nėščiosioms tai daryti specialistai pataria.

„Skydliaukės hormonas yra labai svarbus besivystančiam vaisiui“, – pabrėžė gydytojas Shantis Serdy.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.