Kas trečias lietuvis kenčia nuo skydliaukės sutrikimų: kaip tai atpažinti?

Skydliaukė – tai priekinės kaklo dalies endokrininė liauka. Jos išskiriami hormonai kontroliuoja organizmo medžiagų apykaitą. Tačiau kartais šios liaukos veikla gali sutrikti ir gaminti per daug arba per mažai hormonų.

 Skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi apie 28 proc. gyventojų, arba beveik kas trečias asmuo. <br> 123rf nuotr.
 Skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi apie 28 proc. gyventojų, arba beveik kas trečias asmuo. <br> 123rf nuotr.
 Skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi apie 28 proc. gyventojų, arba beveik kas trečias asmuo. <br> 123rf nuotr.
 Skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi apie 28 proc. gyventojų, arba beveik kas trečias asmuo. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-29 12:09

Skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi apie 28 proc. gyventojų, arba beveik kas trečias asmuo. Labai svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius simptomus, bylojančius, kad jūsų skydliaukės funkcija sutrikusi.

„Kalbant apie hipotiroidizmą, kai sumažėja skydliaukės hormonų gamyba, sunku diagnozuoti ligą, remiantis vien tik simptomais. Geriausias būdas yra atlikti kraujo tyrimą“, – atsakė vidaus ligų gydytojas, prof. Antonio Bianco iš Čikagos.

Nors hipertiroidizmą, būklę, kai skydliaukė gamina per daug hormono tiroksino, kuris skatina medžiagų apykaitą, yra paprasčiau nuslopinti, gydytojas pabrėžė, kad dauguma simptomų yra panašūs į depresijos, menopauzės ar lėtinio nuovargio sindromo, todėl ligos diagnozei visada reikia laboratorinių tyrimų išvadų.

Kadangi suaktyvėjusios arba sulėtėjusios skydliaukės veiklos požymiai skiriasi, daugelis žmonių nė nenutuokia, kad turi problemų su skydliauke. Be to, specialistai teigia, kad moterys nuo 5 iki 8 kartų dažniau patiria skydliaukės sutrikimų nei vyrai, praneša prevention.com.

Hipotiroidizmo simptomai:

Prof. A.Bianco išskyrė būtent šiuos požymius:

- Dažnai jaučiamas šaltis, šąla rankos ir kojos;

- Lėtinis nuovargis;

- Raumenų skausmas;

- Išsausėjusi oda;

- Plaukų slinkimas;

- Neįprastai skausmingi, sutrikę mėnesinių ciklai;

- Vidurių užkietėjimas.

Jei pastebėjote, kad atsirado sulėtėjusios skydliaukės veiklos simptomai, tai reikėtų kreiptis į gydytoją ir pasidaryti kraujo tyrimą. Pavyzdžiui, jeigu kraujo tyrimo rezultatai rodo, kad skydliaukės veiklą stimuliuojančio hormono yra tarp 0,4 ir 4,5 mU/L, tai reiškiasi, kad viskas yra gerai. Tačiau jeigu skaičiai siekia 10 mU/L ir daugiau, tai gali būti, kad jums hipotiroidizmas.

„Nėra aiškių rizikos veiksnių ar sveikatos būklių, susijusių su skydliaukės hormonais, todėl gydymas yra paskiriamas pagal kiekvieną asmenį individualiai“, – tvirtino gydytojas.

Remiantis tuo, kaip jaučiatės bei kraujo tyrimo rezultatais, gydytojas nusprendžia, koks gydymo būdas geriausias ir ar reikia hormonų terapijos.

Hipertiroidizmo simptomai:

Prof. A.Bianco išskyrė būtent šiuos suaktyvėjusios skydliaukės veiklos požymius:

- Paakių pabrinkimas;

- Visą laiką jaučiamas karštis;

- Nerimas ir nervingumas;

- Regėjimo problemos;

- Svorio kritimas;

- Stiprus širdies daužymasis, ypatingai sporto metu;

- Pagausėjęs prakaitavimas arba nuolat drėkstančios rankos;

- Padažnėjęs tuštinimasis;

- Neįprastai neskausmingi, sutrikę mėnesinių ciklai.

Gydytojo teigimu, šią skydliaukės būklę yra kur kas lengviau diagnozuoti, remiantis vien tik simptomais. Tačiau vis vien reikia atlikti tyrimus.

„Jeigu skydliaukę stimuliuojantis hormonas siekia nulį, tai rodo klinikinį hipertiroidizmą ir tikriausiai tokią būklę turintis asmuo patiria beveik visus išvardintus simptomus. Vis dėlto net jei rezultatai yra šiek tiek virš nulio, gydyti irgi reikia.

Skydliaukės hormono perteklius buvo susijęs su prieširdžių virpėjimu, todėl tai veikia širdį ir gali sukelti kraujo krešulių susidarymą arba širdies smūgį, todėl labai svarbu laiku tai pastebėti ir imtis gydymo plano“, – teigė A.Bianco.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.