Tragedija miške aukštyn kojomis apvertė vyro gyvenimą, bet jis neketina pasiduoti

Lapkričio pradžioje sukaks lygiai metai nuo tragiškos dienos, kuomet pagiriškių Grinių šeima išgyveno skaudžią nelaimę – jų sūnų Airidą darbų miške metu sužalojo virstantis medis.

Pagiriškiai į visuomenę kreipiasi su viltimi, jog Airidas gali pakilti iš neįgaliojo vežimėlio. Tam reikalinga 40 tūkstančių eurų suma.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Pagiriškiai į visuomenę kreipiasi su viltimi, jog Airidas gali pakilti iš neįgaliojo vežimėlio. Tam reikalinga 40 tūkstančių eurų suma.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Šveikytė

Nov 3, 2018, 10:23 PM

Vaikinas jau metus laiko yra prikaustytas prie patalo, lūžus ketvirtajam stuburo slanksteliui jis neteko galimybės valdyti rankų ir kojų.

Vilties yra

Vis dėlto po nelaimės, šešiasdešimties dienų reanimacijoje, keturių klinikinių mirčių, po kurių vienos vaikino širdis sustojusi buvo net penkioms minutėms, ir šešių mėnesių naujojo gyvenimo patale, kurio niekas nelinkėtų nė didžiausiam priešui, šviesos spingsuliai tunelio gale pasirodė.

Grinių šeima kreipiasi į visuomenę ir kiekvieną geros valios žmogų – į visavertį gyvenimą 25-erių metų vaikiną sugrąžinti vilties yra.

„Bent jau į kuo visavertiškesnį, kadangi tai – medicina ir gyvas organizmas. Sunku prognozuoti, ar gydymas bus iki galo sėkmingas, – atviravo Nijolė Grinienė, pagiriškio Airido mama. – Bet Airidas viltingomis akimis žvelgdamas kasdien kartoja: „Mama, prašau, bandom“. Man belieka tik sutikti ir palaikyti savo sūnų: „Gerai, Airidai. Bandom“.

Bendravo su Amerikos, Australijos ir Europos medikais

Grinių šeima jau kurį laiką palaiko ryšį su „The European Advanced center“ klinika Strovolos mieste Kipre.

„Šią kliniką Airidas, mano profesoriukas, surado pats. Įgudo kompiuterį valdyti pieštuku ir burna. Nuolat kompiuteryje ieško pagalbos, skaito, domisi. To nereikia daryti už jį – sugrįžti į visavertį gyvenimą Airidas labiau už viską trokšta pats, – pasakojo Airido mama Nijolė. – Pradžioje domėjomės viena klinika Tailande, ir Amerikos, ir Australijos klinikomis, kurios specializuojasi kamieninių ląstelių transplantacijoje. Keliauti mums sudėtinga, todėl apsistojome ties Kipru. Jis mums – ir arčiausiai, o ir jų siūloma kaina pati geriausia – 40 tūkstančių eurų. Kipras, gavęs mūsų ligos istoriją, tyrimų duomenis, visą kitą reikiamą informaciją, suteikė mums vilties. Šiuo metu dar deriname detales, bendraujame, viską forminame su notarų pagalba.“

Keturios procedūros – devyni mėnesiai

40 tūkstančių eurų kainuotų keturios procedūros „The European Advanced center“ klinikoje Kipre.

„Žmogaus kaulų čiulpai imami ir suleidžiami į jo stuburą, – kalbėjo nukentėjusiojo mama. – Pradžioje vyksta pirmas etapas, po trijų mėnesių – antras, po šešių – trečias, o po keturių mėnesių paskutinis, ketvirtasis.“

Iš sveiko vyro į neįgalų – per vieną dieną

Šitokie pinigai Grinių šeimai – kol kas neįkandama suma, todėl pagiriškiai ir kreipiasi pagalbos į visuomenę.

„Reikia išbandyti viską, kad vėliau nesigailėtume. Jausmai verda keleriopi – ir norisi bandyti, ir baisu. Bet Airidas neatlyžta. Jam tik 25-eri, jis žino, ką reiškia būti sveiku, jaunu, stipriu vyru ir vos per akimirką tapti prikaustytam prie neįgaliojo vežimėlio. Esame pasiryžę“, – patvirtina N. Grinienė.

Žmonių gerumu tiki

„Rinkos aikštė“ dar vasarą prisiminė A. Grinio istoriją, kuomet tarp pagiriškių šeimos ir visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ narių užsimezgė šilta draugystė.

Kraštiečių istorija netruko pasklisti po visą Lietuvą ir netgi tarp užsienyje gyvenančių tautiečių.

„Prašyti pagalbos labai sunku. Tačiau pirmas kartas suteikė vilties – kuomet buvome aprašyti vasarą, į mus atsigręžė visiškai nepažįstami žmonės. Ne tik kėdainiečiai, bet ir vilniečiai, kauniečiai bei net zarasiškiai mums aukojo po 100, 200 ar net 500 eurų. Iš tų pinigėlių nusipirkome elektrinį keltuvėlį. Juo patogu Airidą kelti iš lovos į vežimėlį ir atgal, patogu kelti į vonią, keltuvėlis – nedidelis ir labai judrus. Aš, moteris, pati viena dabar susitvarkau. Ačiū už tai žmonėms. Už kiekvieną pasimeldžiu, kiekvienam palinkiu, kad tik Dievulis duotų sveikatos ir laimės, – graudinosi A. Grinio mama Nijolė. – Nuolat sukaukiu skambučių iš nepažįstamų žmonių. Jie siūlo įvairią pagalbą, duoda patarimų. Vienas vaikinukas, taip pat neįgalus, neseniai kreipėsi į mane sakydamas, kad pats viską išbandė, kad pats tą patį kelią perėjo ir gali mums pagelbėti, kuo tik sugebės. Žmonių gerumas džiugina. Ir nesame mes abejinga svetimo skausmui tauta. Jokiu būdu.“

Stiprėja, tyrimai – puikūs

Po šiurpios tragedijos praėjus beveik metams, pagiriškis A. Grinys turįs ir kuo pasidžiaugti.

„Stiprėju, mano kraujo tyrimai labai geri. Gydytoja sako: „Nežinočiau, kad tyrimai Airido, sakyčiau, kad jie – visiškai sveiko žmogaus“, – šypteli vilties vieną dieną ir vėl iš naujo žengti pirmuosius savo žingsnius neprarandantis A. Grinys.

Airido Grinio gydymui lėšų paaukoti galite ir jūs.

Paramos gavėjo rekvizitai:

Pagirių bendruomenės centras

Kodas 161761996

Sąskaita Nr. LT29 7044 0600 0556 1750 AB SEB bankas

Mokėjimo paskirtis: „Parama Airido Grinio gydymui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.