Pacientams bus lengviau gauti žalos atlyginimą už sutrikdytą sveikatą

Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teiktoms įstatymų pataisoms, kurios leistų sudaryti geresnes sąlygas pacientams greičiau ir paprasčiau gauti kompensaciją, jei teikiant paslaugas gydymo įstaigoje jiems buvo padaryta žala. Šis sprendimas įteisintų ir naująjį žalos be kaltės modelį. 

Nuo šiol kompensaciją už patirtą žalą pacientai galės gauti greičiau ir paprasčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuo šiol kompensaciją už patirtą žalą pacientai galės gauti greičiau ir paprasčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2019, 4:09 PM

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, iki šiol veikusi sistema nebuvo efektyvi ir daugeliu atvejų pacientams padaryta žala likdavo neatlyginta. 

Priėmus įstatymų pakeitimus, pacientui nebereikėtų įrodinėti gydytojo kaltės dėl pacientui padarytos žalos. Tai palengvins paciento, kuris neretai nėra išsamiai susipažinęs su teisės aktais, situacijos sprendimą ir žalos atlyginimą. 

Iki šiol už padarytas klaidas medikams grėsė licencijos netekimas, o tai skatindavo slėpti klaidas ir trukdydavo analizuoti jų priežastis. Naujasis žalos be kaltės modelis jau sėkmingai taikomas kitose šalyse, o jame nustatomi aiškūs žalos atlyginimo kriterijai. Pavyzdžiui, kad įstaigos nebebūtų įpareigotos draustis civilinės atsakomybės draudimu, o pacientų patirta žala būtų atlyginama iš Vyriausybės įgaliotos institucijos valdomos sąskaitos. 

Be to, būtų trumpinamas prašymų atlyginti žalą nagrinėjimo laikas, nuo pacientų pečių nuimama žalos įrodinėjimo našta. Patirta žala jiems būtų atlyginama, jei ji atsirado teikiant gydymo paslaugas ir jei jos buvo galima išvengti. Pacientams padarytos žalos komisijos veiklos ataskaita turėtų būti kasmet teikiama viešai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.