Medikų nuotraukose – įspėjimas apie visiems gresiantį didelį pavojų

Pastarosiomis savaitėmis internetą užvaldė „10 metų iššūkis“. Žmonės masiškai socialiniuose tinkluose dalijasi savo nuotraukomis, kaip atrodė 2009-aisiais metais ir dabar.

Europos Sąjungos šalyse kasmet dėl antibiotikams atsparių infekcijų miršta 25 tūkst. žmonių.<br> Twitter nuotr.
Europos Sąjungos šalyse kasmet dėl antibiotikams atsparių infekcijų miršta 25 tūkst. žmonių.<br> Twitter nuotr.
Europos Sąjungos šalyse kasmet dėl antibiotikams atsparių infekcijų miršta 25 tūkst. žmonių.<br>J.Butkutės nuotr.
Europos Sąjungos šalyse kasmet dėl antibiotikams atsparių infekcijų miršta 25 tūkst. žmonių.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2019, 7:47 PM

Skamba kaip gana linksmas užsiėmimas, kai galima prisiminimais nugrimzti į senus laikus, bet kiti jo dalyviai pasidalijo nuotraukomis, atskleidžiančiomis pasaulio problemas, kaip antai ledinų tirpimas ar miškų nykimas, kad atkreiptų kitų dėmesį.

Keli medikai nusprendė taip pat įsitraukti į šį iššūkį, kad atskleistų augančią, visą pasaulį apimančią visuomenės sveikatos krizę – atsparumą antibiotikams.

Jie socialiniuose tinkluose pasidalino nuotraukomis iš 2009 ir 2019 m., kuriose matyti Petri lėkštelės, o jose antibiotikai, apsupti gausybės bakterijų.

„Tai genialu, bet tuo pačiu metu ir slegia“, – rašė Jungtinėje Karalystėje dirbanti gydytoja Kate Flavin.

Nors sunku tiksliai suprasti, kas yra lėkštelėse, bet atsparumo antibiotikams specialistas sakė, kad jie pademonstravo būtent tai, ką ir tikėjosi išvysti antibiotikų teste, kuriame matomos bakterijos tampa jiems atsparios.

Pirmojoje nuotraukoje galima įžiūrėti, kaip aplink vaistus bakterijų paprasčiausiai nelieka, tačiau šių metų nuotraukoje vaizdas kiek kitoks. Bakterijų tankumas išliko nepasikeitęs net ir aplink antibiotikus.

Tai reiškia, kad organizme infekcijos metu įvyks tas pats. Bakterijos buvo pernelyg veikiamos antibiotikų, tad vaistai paprasčiausiai nebeveikia.

Anot Ligų kontrolės ir prevencijos centrų vertinimų, daugiau negu 2 mln. amerikiečių kiekvienais metais užsikrečia antibiotikams atspariomis infekcijomis.

Pasaulio sveikatos organizacija šį reiškinį vadina „viena didžiausių grėsmių pasaulio žmonių sveikatai, maisto saugumui ir vystymuisi“. Apie tai plačiau galite paskaityti čia

Europos Sąjungos šalyse kasmet dėl antibiotikams atsparių infekcijų miršta 25 tūkst. žmonių. Tai nutiko ne dėl to, kad medicina nesugebėjo neatsilikti nuo atsparumo antibiotikams vystymosi, šią problemą sukūrėme mes patys.

Tai mes esame atsakingi už tai, kad pasikeitė bakterijos ir jų atsakas į antibiotikus.

Kuo daugiau bakterijos susiduria su antibiotikais, tuo labiau jos yra ugdomos išgyventi esant tokioms sąlygoms. Silpniausias vaistai sunaikina, tačiau bakterijos, su pakitusia struktūra, išgyvena ir tampa dar atsparesnės.

Vaistus gaminančios įmonės spaudė gydytojus, kad rekomenduotų antibiotikus pacientams ir žmonės paprasčiausiai pradėjo per dažnai neatsakingai dideliais kiekiais vartoti šiuos vaistus.

Jei peršalus vartosite antibiotikus, taip pat paskatinsite infekcijų atsparumo vystymąsi. Be to, šį procesą pagreitina ir tai, kad prevenciniai antibiotikai neretai yra naudojami gyvuliams gydyti.

Nuo 2007-ųjų metų infekcijų, kurios tapo atsparios antibiotikams, skaičius Europoje padvigubėjo ir vis dar auga visame pasaulyje.

Taigi, mes pralaimime šį „10 metų iššūkį“.

„Tikiuosi, kad žmonės pamatys, jog antibiotikai nebėra tokie veiksmingi, kokie buvo prieš 10 metų ir suvoks, kad jeigu užsikrėstų infekcija, antibiotikai jiems gali ir nepadėti“, – žiūrėdamas į nuotraukas sakė profesorius Jasonas Newlandas.

Anot jo, nors mes negalime grįžti atgal ir visko pakeisti, galime siekti pažangos dabar, stengiantis sulėtinti atsparumo plitimą.

Profesoriaus teigimu, turime spręsti šią problemą kaip visuomenė, suvokiant, kad antibiotikus, gyvybę galinčius išgelbėti vaistus, turime vartoti tik tada, kai tikrai reikia ir, žinoma, saikingai.

Be to, reikia tęsti naujų antibiotikų kūrimą bei stengtis užkirsti kelią infekcijos plitimui plaunantis rankas, neinant į darbą susirgus ir skiepijantis.

Jei to nedarysime, tai antibiotikų atsparumas pablogės, o sergamumo ir mirštamumo rodikliai kils.

„Negalima to perteikti nuotraukoje, bet tai iš tiesų gali turėti siaubingas pasekmes žmonių sveikatai“, – paaiškino J.Newlandas.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.