Perspėjo dėl klaidos, kurią daro dažnas lietuvis – pasaulyje miršta milijonai

Antibiotikai, dar vadinami antimikrobiniai vaistai, – tai vaistai, kurie naikina bakterijas ar sustabdo jų augimą, ir taip gydo infekcijas, kuriomis serga žmonės, gyvūnai, o kartais ir augalai. Antibiotikai yra bakterinėms infekcijoms, tokioms kaip pneumokokinė pneumonija ar stafilokokinis kraujo užkrėtimas, gydyti skirti vaistai. Tačiau ne visi antibiotikai kovoja su visomis bakterijomis. Egzistuoja daugiau nei penkiolika skirtingų klasių antibiotikų ir jie skiriasi savo chemine struktūra ir poveikiu bakterijoms. Vienas antibiotikas gali kovoti tik su viena arba keletu bakterijų rūšių.

Antibiotikas nėra saldainiukas. Tai yra rimtas vaistas.<br> 123rf nuotr.
Antibiotikas nėra saldainiukas. Tai yra rimtas vaistas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-07 16:35

Apie bakterijų atsparumą antibiotikams kalbama labai plačiai, pabrėžiama racionalaus antibiotikų vartojimo nauda, deja, pasak Bendrosios praktikos-šeimos gydytojų asociacijos prezidento prof. habil. dr. Juliaus Kalibato, savigydos atvejų vis dar pasitaiko.

„Žmonės prisikaito interneto ir patys nusprendžia, kad jiems jau reikia vartoti antibiotikus. Tai yra labai pavojinga. Buvo padaryta “Eurobarometro“ apklausa ir nustatyta, kad 70 proc. žmonių yra įsitikinę, kad antibiotikai gelbsti ir nuo virusų.

Antibiotikas nėra saldainiukas. Tai yra rimtas vaistas. Pradėjus vartoti šiuos vaistus, reikia užbaigti visą jų kursą. Netinkamas antibiotikų vartojimas skatina mikrobų atsparumą.

Dėl savavališko netinkamo antibiotikų vartojimo mikrobų atsparumas išaugo tiek, kad skaičiuojama, jog per metus nuo šito fenomeno miršta net 10 milijonų žmonių“, – šiurpią statistiką įvardijo profesorius.

Pasak jo, tai – siaubingi skaičiai. Tačiau lietuviai nepasimoko iš svetimo skausmo.

„Susiduriame su atvejais, kad žmonėms lieka antibiotikų nuo to laiko, kai jie buvo išrašyti, jie ima ir nutaria jų pavartoti vėliau.

Šito daryti tikrai nereikia! Antbiotikus vartokite tik tada, kai tai nurodo gydytojas. Neklausykite nei kaimynų, nei bobučių. Tai yra rimtas vaistas, galintis nulemti įvairių komplikacijų. Aišku, baisiausias dalykas, kad netinkamai pavartojus antbiotikų, jūsų mikrobai taps atsparūs ir kitą kartą, prireikus vaistų, jums niekas nebepadės. Laukiamo poveikio nebus“, – perspėjo profesorius J. Kalibatas.

Bakterijos tampa atsparios antibiotikams, kai konkretūs antibiotikai praranda gebėjimą naikinti bakterijas ar stabdyti jų augimą. Kai kurios bakterijos yra natūraliai atsparios tam tikriems antibiotikams. Blogiau, jei kurios nors bakterijos, kurios paprastai pasiduoda antibiotikų poveikiui, tampa jiems atsparios dėl genetinių pakitimų (įgytas atsparumas).

Atsparios bakterijos išgyvena veikiant antibiotikui ir toliau dauginasi, užtęsdamos ligą ar net sukeldamos mirtį. Gydant antibiotikams atsparių bakterijų sukeltas infekcijas gali reikėti daugiau priežiūros ir alternatyvių ir brangesnių antibiotikų, kurie taip pat gali turėti žalingesnį šalutinį poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.