Keli požymiai, kada susirūpinti būtina – nedelskite vaiko vežti pas gydytoją

Tėvai dažnai nuogąstauja: ar tokie stiprūs vaistai, kaip antibiotikai, yra būtini? Galbūt sunegalavęs vaikas pasveiktų gerdamas žolelių arbatą ar homeopatinius vaistus?

Jei antibiotikų vartojimas, vaikui pasijutus geriau, bus nutrauktas, bakterija bus nuslopinta, bet nesunaikinta ir prisitaikiusi prie šių antibiotikų, o tai pavojinga.<br> 123rf nuotr.
Jei antibiotikų vartojimas, vaikui pasijutus geriau, bus nutrauktas, bakterija bus nuslopinta, bet nesunaikinta ir prisitaikiusi prie šių antibiotikų, o tai pavojinga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-25 12:25

Kada metas skubėti pas gydytoją, o kada pakaks paprastų vaistų nuo karščiavimo? O kaip stiprinti vaiko imunitetą, kai vis dėlto reikia vartoti antibiotikus?

Antibiotikų kartais neišvengsi

Medikai atsako – antibiotikai yra būtini, kai vaikas suserga sunkia bakterine infekcija. Uždegimas pasireiškia įvairiais požymiais. Net jei bakterinis uždegimas nėra sunkus ir vaiko organizmas pats gali kovoti su bakterija, vis vien vaiką būtina parodyti gydytojui. Juk būna ir taip, kad sunkios bakterinės infekcijos pradžioje antibiotikus būtina pradėti vartoti nedelsiant. 

Karščiavimas ir yra pagrindinis požymis, rodantis, kad vaiko organizme prasidėjo uždegimas. Kas uždegimą sukėlė – bakterija ar virusas, nustatyti padėtų kiti požymiai:

1. Svarbu stebėti, kaip vaikas jaučiasi. Pakilus temperatūrai vaikas, jausis blogai, tačiau sugirdžius paracetamolio arba ibuprofeno vaikas turėtų pasijusti geriau. Tuomet reikia įvertinti, kaip vaikas jaučiasi sumažėjus temperatūrai. Jei jis pradeda žaisti, yra aktyvus, nori judėti, gerti, valgyti – tai požymis, kad vaikui pagerėjo.

2. Susirūpinti būtina, jei sumažėjus temperatūrai vaikas vis tiek nenori gerti, žaisti, yra vangus, mieguistas. Tokiu atveju gydytoją kviesti reikia nedelsiant, jis įvertins daugiau požymių, jei reikės, atliks tyrimus, kurie suteiks daugiau informacijos. Nereikia bijoti ir vaiko vežti į polikliniką patiems, kai vaikui sugirdyti vaistai nuo temperatūros – taip tikrai nepakenksite.

Patys skirti negali

Tiesa, patys tėvai antibiotikų skirti negali, juos turi paskirti ligą nustatęs gydytojas.

Antibiotikai yra vaistai, kuriuos reikia vartoti tam tikrą laiką, nes jis užmuša tą bakteriją, kuri sukėlė ligą. Tam, kad ji būtų sunaikinta, reikia paskirti konkrečią antibiotiko dozę ir ją gerti nustatytą laiką.

Jei antibiotikų vartojimas, vaikui pasijutus geriau, bus nutrauktas, bakterija bus nuslopinta, bet nesunaikinta ir prisitaikiusi prie šių antibiotikų, o tai pavojinga. Ateityje ši bakterija gali sukelti pakartotiną ligą, kuri bus atspari tiems antibiotikams. Todėl jei buvo pradėtas antibiotikų vartojimas, juos reikėtų vartoti tiek laiko, kiek paskyrė gydytojas.

Svarbi prevencija

Pirminės profilaktinės priemonės, norint išvengti mažųjų ligų, yra subalansuota mityba ir atitinkama asmens higiena. Kalbant apie virusines infekcijas – tinkamas patalpų vėdinimas ir temperatūros palaikymas. Šiuo metu laike nėra šilta, įjungtas šildymas ir tai sausina aplinką. Geriausias variantas – kad ir trumpas, bet skersvėjinis vėdinimas, kai vaikus galima išvesti į kitą kambarį. Tai veiks efektyviau, nei visą dieną atidaryta orlaidė. Taip pat labai naudingas yra kasdieninis grindų praplovimas.

O svarbiausia, žinoma, nepamiršti vandens naudos organizmui. Sveikam žmogui gal ir nebūtina išgerti dviejų trijų litrų per parą, tačiau bent litras yra reikalingas. Vandens trūkumą akivaizdžiai parodo sausa burnos gleivinė, lūpos. Sergančiam organizmui skysčių, aišku, reikia daugiau.

Nepamirškite probiotikų

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gerųjų bakterijų visuma kartu su žarnyno gleivine mus apsaugo nuo išorinių mikroorganizmų, dalyvauja skaidant maisto medžiagas, atnaujinant žarnyno gleivinę. Todėl probiotikai, kupini gerųjų bakterijų, dažnai skiriami ir vaikams, turintiems virškinimo ar žarnyno veiklos sutrikimų. Jie taip pat ypač reikalingi, kai vartojami antibiotikai. 

Pasaulinė sveikatos organizacija probiotikus apibrėžia, kaip gyvus mikroorganizmus, kurie, naudojami tinkamais kiekiais, yra naudingi žmogaus sveikatai. Naudingas kiekis iš tiesų nėra daug ir kiekvienam jis yra skirtingas.

Tiesa, jei vaikas valgo mišinius, reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Juose dažniausiai jau būna ir probiotikų, ir prebiotikų, tad papildomai šių medžiagų mažylio organizmui, ko gero, nereikės. Idealiomis sąlygomis augančiam sveikam vaikui jų taip pat nereikia. Tačiau jei yra tam tikras organizmo sutrikimas, pavyzdžiui, apsunkęs virškinimas, užkietėję viduriai, probiotikai tikrai pravers. 

Probiotikai stimuliuoja žarnyno veiklą, kitaip tariant gerieji mikroorganizmai padeda geriau suvirškinti maistą, jie ypač naudingi tiems vaikams, kuriems pučia pilvą, kaupiasi dujos. 

Tiesa, pasitarti su specialistu dėl probiotikų, kaip ir dėl kitų preparatų, vartojimo reikalingumo tikrai nepamaišys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.