Draugai juokėsi iš vyro „alaus pilvo“, tačiau tai buvo retos ligos pranašas

Kartais tai, ką laikome tiesiog išvaizdos trūkumu, gali reikšti ir sunkią ligą. Tuo įsitikino vienas vyras, kuriam netikėtai užaugo didelis pilvas, kurio suploninti nepadėjo net ir sportas.

 Nors amerikietis ir nevartojo alaus, draugai dažnai erzindavo dėl "alaus pilvo".<br> 123rf nuotr.
 Nors amerikietis ir nevartojo alaus, draugai dažnai erzindavo dėl "alaus pilvo".<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-06 18:12

47-erių metų Hectoras Hernandezas iš Kalifornijos, JAV ilgą laiką manė, kad turi „alaus pilvą“, tačiau tai buvo milžiniškas auglys, kurio išsivystymą sukėlė reto tipo vėžys. Šis navikas svėrė net 35 kilogramus.

Nors amerikietis ir nevartojo alaus, draugai dažnai erzindavo dėl „alaus pilvo“.

„Aš maniau, kad tiesiog esu stambus“, – sakė jis.

Pratimai neturėjo jokios įtakos, suplonėjo tik jo rankos. Glaų gale Hectoro šeima įkalbėjo apsilankyti pas gydytoją, kuris paaiškino, kad pūpsantis pilvas atsirado ne dėl svorio priaugimo.

Amerikiečiui diagnozavo retroperitoninę liposarkomą – retą piktybinį auglį, kuris pradeda vystytis riebalų lątselėse. Gydytojas Williamas Tsengas paaiškino, kad liposarkomos gali išsivystyti bet kurioje kūno dalyje, bet dažniausiai jos atsiranda pilve arba galūnėse. 

W.Tsengas gydo sarkomas, bet tokio dydžio auglį jis matė pirmą kartą savo gyvenime. Anot jo, šį retą vėžį sunku pastebėti, ypatingai ankstyvoje stadijoje.

„Mes nežinome, kiek ilgai šie navikai vystosi, bet manome, kad jie auga lėtai, nes palengva jam augant paciento kūnas prisitaiko prie jo. Taigi, iš išorės atrodo, kad pilvas tiesiog padidėjo, išsipūtė, o ant rankos atsiradusi liposarkoma yra kiek lengviau pastebima“, – toliau aiškino jis.

Be to, pacientai nejaučia skausmo, o kitus simptomus, tokius kaip pilnumo jausmas ar vidurių užkietėjimas, priskiria virškinimo trakto problemoms. Dėl to žmonės nė nepagalvoja, kad gali sirgti vėžiu.

Gydytojo teigimu, po diagnozės dažniausias gydymo būdas – operacija. Kartais gali būti naudojama ir radiacija, norint sunaikinti vėžines ląsteles.

Po 6 valandų operacijos W.Tsengas atsargiai pašalino auglį, įsiterpusį tarp svarbių organų ir kraujagyslių.

Hectoro auglys buvo sėkmingai pašalintas vienu kartu, vėžys neišplito į kitus organus, tačiau teko išoperuoti inkstą, nes negalėjo jo atskirti nuo naviko.

Be auglio Hectoras jaučiasi kur kas lengvesnis ir energingesnis, o gydytojas džiaugiasi matydamas po sėkmingos operacijos sveiką pacientą.

Nors amerikiečiui ir nereikės chemoterapijos, Hectoras turės reguliariai tikrintis, nes liposarkomos yra linkusios dažnai atsinaujinti.

„Tikimybė, kad vėžys sugrįš – didelė. Tokiems pacientams kartais reikia daugiau nei vienos operacijos. Mes vis dar dirbame ir ieškome geresnių metodų, padėsiančių gydyti šią retą ligą. Mums reikia ne tik operacijos“, – pabrėžė W.Tsengas.

Parengta pagal buzzfeednews.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.