10 sveikatos problemų, apie kurias įspėja padidėjęs troškulys

Kai mus troškina, iš karto pagalvojame, kad paprasčiausiai pastaruoju metu negėrėme pakankamai skysčių, tad organizmas įspėja apie jų trūkumą. Vis dėlto tai gali būti ir rimtų sutrikimų ar ligų požymis.

 Troškulys gali būti rimtų sutrikimų ar ligų požymis.<br> 123rf nuotr.
 Troškulys gali būti rimtų sutrikimų ar ligų požymis.<br> 123rf nuotr.
 Troškulys gali būti rimtų sutrikimų ar ligų požymis.<br> 123rf nuotr.
 Troškulys gali būti rimtų sutrikimų ar ligų požymis.<br> 123rf nuotr.
 Troškulys gali būti rimtų sutrikimų ar ligų požymis.<br> 123rf nuotr.
 Troškulys gali būti rimtų sutrikimų ar ligų požymis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 1:26 PM

„Bet kuri sveikatos būklė, kuri keičia vandens ir druskos pusiausvyrą organizme, gali sukelti troškulį. Jeigu vartojate pakankamai skysčių, tačiau problema neišnyksta, derėtų kreiptis į gydytoją“, – pabrėžė šeimos gydytoja Laura M. Hahn.

1. Cukrinis diabetas

Tiek I tipo, tiek II tipo cukrinis diabetas gali padidinti dehidratacijos riziką. Kai cukraus kiekis kraujyje yra per didelis, organizmas skatina inkstus gaminti daugiau šlapimo, kad atsikratytų gliukozės pertekliaus.

„Dažnas šlapinimasis – kitas dažnas simptomas, sukeliantis troškulį. Jeigu jaučiate, kad organizmui trūksta skysčių, dažnai šlapinatės, o kartu pasireiškia ir kiti simptomai, tokie kaip svorio netekimas, nuovargis bei dirglumas, reikėtų pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje“, – įspėjo šeimos gydytoja Heather Rosen.

2. Burnos sausumas

Burnos sausumas, dar žinomas kaip kserostomija, taip pat pasireiškia troškuliu.

„Tai neįprastas burnos gleivinės sausumas, dėl sumažėjusio seilių srauto ar pokyčių jose“, – atkreipė dėmesį gydytoja.

Be to, burnos sausumą gali sukelti rūkymas, stresas, nerimas, tam tikrų vaistų vartojimas (antidepresantai, vaistai nuo kraujospūdžio) ar paprasčiausias senėjimas, kai kinta hormonų pusiausvyra.

3. Menstruacijos

Estrogeno ir progesterono kiekis organizme gali paveikti skysčių tūrį. Jeigu menstruacijų ciklas itin sunkus, jo metu netenkama daug kraujo, visiškai normalu jausti troškulį. Tik svarbu nepamirškite su savimi turėti vandens, kad galėtumėte jį numalšinti.

4. Skydliaukės veiklos sutrikimai

Skydliaukė yra atsakinga už hormoną, kuris padeda reguliuoti apetitą, energiją, vidinę temperatūrą ir gyvybiškai svarbių organų veiklą. Tačiau neretai moterims skydliaukės veikla sutrinka, kai ši liauka pradeda gaminti per daug arba per mažai skydliaukės hormono. Dėl šios priežasties gali kilti nerimas, sutrikti vidinė temperatūra, tad gali nuolat pasidaryti per karšta ar sausėti burna, o visa tai prisideda prie troškulio atsiradimo.

5. Lėtinis stresas

„Lėtinis stresas gali sukelti antinksčių nepakankamumą, todėl gali sumažėti kraujo spaudimas. Dėl šios priežasties neretai atsiranda tokios problemos kaip galvos svaigimas, depresija, nerimas ir stiprus troškulys“, – pabrėžė gydytoja Prudence Hall.

6. Maisto produktai, skatinantys šlapimo išsiskyrimą

„Salierai, šparagai, burokėliai, citrinos, melionai, imbieras ir petražolės skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl gali sustiprėti troškulio jausmas.

Nors šie produktai turi daug naudos sveikatai, į savo mitybos racioną reikėtų nepamiršti įtraukti kuo daugiau įvairių vaisių ir daržovių, taip palaikysite skysčių pusiausvyrą organizme“, – sakė mitybos specialistė Jessica Cording.

7. Mityba, turinti mažai angliavandenių

Juntamas troškulys yra dažnas keto mitybos šalutinis poveikis, nes šios mitybos metu reikia sumažinti suvartojamų angliavandenių, kurie daugiau sulaiko ir pasisavina vandens nei baltymai ar riebalai, kiekį. Todėl padidėja noras dažniau šlapintis, o to pasekmė – skysčių trūkumas.

8. Nėštumas

Kai kuriuos požymius nėštumo metu reikia atidžiai sekti, taip pat ir troškulį. Anot Mayo klinikos, pirmąjį nėštumo trimestrą padidėja kraujo tūris, o tai verčia inkstus gaminti daugiau skysčių, kurie kaupiasi šlapimo pūslėje. Šiuo atveju padažnėja šlapinimasis. Be to, skysčių trūkumas gali atsirasti ir esant rytiniam vėmimui.

9. Stiprus kraujavimas

Nuolatinis ar staigus kraujo netekimas, menstruacijų metų ar esant kraujuojančioms opoms, gali taip pat sukelti skysčių deficitą. Stiprus kraujavimas taip pat yra anemijos priežastis. Specialistų teigimu, tai būklė, kai kūnas netenka raudonųjų kraujo kūnelių greičiau nei jie yra pakeičiami, todėl organizmas reikalauja daugiau skysčių.

10. Necukrinis diabetas

Tai reta liga, kuri paveikia vandens absorbciją. Nors šio tipo diabetas nesusijęs su cukriniu diabetu, ligos dalijasi keliais panašiais simptomais, pavyzdžiui, dehidratacia ar dažnu šlapinimusi. Kadangi kūnas netenka daug skysčių, apie tai įspėja sukeldamas troškulį.

Parengta pagal „Prevention“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.