Sergantiems kasos vėžiu – viltinga mokslininkų žinia

Kasos vėžys – tai viena klastingiausių vėžio formų. Mažiau nei 7 proc. pacientų išgyvena vos penkerius metus, tai rodo, kad šio tipo vėžys pražudo labai daug žmonių, todėl labai svarbu ieškoti būdų, kurie padėtų prailginti žmonių gyvenimą arba visai išgydytų nuo ligos.

 Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje kasos vėžiu kasmet suserga apie 450-500 gyventojų.<br> 123rf nuotr.
 Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje kasos vėžiu kasmet suserga apie 450-500 gyventojų.<br> 123rf nuotr.
 Kai vėžys išplinta į kitus organus, gali pasirodyti tokie požymiai kaip nugaros skausmai ir gelta.<br> 123rf nuotr.
 Kai vėžys išplinta į kitus organus, gali pasirodyti tokie požymiai kaip nugaros skausmai ir gelta.<br> 123rf nuotr.
  Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje kasos vėžiu kasmet suserga apie 450-500 gyventojų.<br> 123rf nuotr.
  Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje kasos vėžiu kasmet suserga apie 450-500 gyventojų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 8:07 AM

Mokslininkai atrado, kaip dviejų fermentų santykis galėtų padėti prognozuoti išgyvenamumo galimybes sergant kasos vėžiu. Jų teigimu, šis atradimas gali paskatinti kurti vaistus, dėl kurių pacientai galėtų džiaugtis ilgu ir pilnaverčiu gyvenimu.

Anot naujo tyrimo rezultatų, didelis fermento PHLPP1 ir nedidelis fermento PKC kiekis kasos navikuose buvo susijęs su žemu išgyvenamumo rodikliu. Tačiau atvirkštinis fermentų kiekis parodė geresnius išgyvenamumo rezultatus.

Kalifornijos San Diego universiteto medicinos mokyklos mokslininkų komanda teigia, kad išvados gali paskatinti naudoti fermentų kiekius, norint numatyti kasos vėžio pacientų gyvenimo trukmę.

Jie tikisi, kad tai paskatins kurti vaistus, kurie skatintų fermentų, stabdančių navikų vystymąsi, veiklą ir gydytų pacientus.

Kasos vėžį sukelia neįprastas ir nekontroliuojamas kasos ląstelių augimas. Paprastai ankstyvosiose stadijose nepasireiškia jokie simptomai. Tačiau kai liga išplinta į kitus organus, gali pasirodyti tokie požymiai kaip nugaros skausmai ir gelta. Deja, dažnai liga diagnozuojama tik paskutinėse stadijose, kai jau būna per vėlu.

Amerikos vėžio draugijos duomenys rodo, kad šiais metais kasos vėžys bus diagnozuojamas maždaug 56 tūkst. JAV gyventojų, o 45 tūkst. dėl ligos gali mirti.

Mažiau nei 7 proc. pacientų išgyvena vos penkerius metus, o tai reiškia, kad kasos vėžys turi vieną iš blogiausių išgyvenamumo rodiklių, palyginti su kitais vėžio tipais.

Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje kasos vėžiu kasmet suserga apie 450-500 gyventojų. Teigiama, kad vyrai šia liga serga dažniau nei moterys.

Naujas tyrimas grindžiamas komandos 2015 m. atliktu darbu, kurio metu buvo nustatyta, kad fermentas PKC gali skatinti naviko augimą iš tiesų stabdo jo vystymąsi.

„Manoma, kad vėžį sukelti galėjo onkogenas. Tad mokslininkai vis bandė sukurti vaistus, kurie trukdytų PKC veiklai, bet to padaryti nepavyko. Viskas pasikeitė tada, kai paaiškėjo, kad PKC iš tiesų slopina naviką“, – sakė Kalifornijos San Diego universiteto medicinos mokyklą baigęs studentas ir tyrimo autorius Timas Baffi.

Jis pridūrė, kad 2005 m. mokslininkai atrado dar vieną fermentą, žinomą kaip PHLPP1. Šis fermentas reguliuoja PKC fermentą, kuris stabdo naviko augimą.

Kai naviko slopinimo jungiklis yra „įjungtas“, kitas fermentas jį „pažymi“ ir pradeda jį naikinti.

„Tai reiškia, kad kuo daugiau PHLPP1 jūs turite, tuo mažiau turite PKC fermento“, – pabrėžė T.Baffi.

Tyrimo, kurio rezultatai paskelbti „Molecular Cell“ žurnale, komanda ištyrė 105 pacientų kasos auglius, kad patikrintų fermentų kiekį.

Apie 50 proc. pacientų gyveno ilgiau kaip 5,5 metų.

Jie nustatė, kad pacientai, kurių išgyvenamumo rodiklis buvo žemas, turėjo daugiau reguliuojančio fermento, bet mažiau naviko augimą stabdančio fermento.

Įprastai veiksmingiausias kasos vėžio gydymas iki šiol buvo kasos pašalinimas operacijos metu. Vis dėlto šis būdas nepadeda tiems pacientams, kurių liga išplinta į kitus organus.

Tačiau T.Baffi tyrėjų komanda toliau tiria, kaip vaistų junginiai gali skatinti fermento, slopinančio naviko vystymąsi, veiklą.

Toks atradimas labai pagelbėtų visiems kasos vėžio pacientams. Ši sunkiai išgydoma liga užklupo ir JAV viktorinos „Jeopardy“ vedėją Alexą Trebeką (78 m.) Jam diagnozuotas 4 stadijos kasos vėžys. 

„Paprastai prognozė nėra labai drąsinanti, bet aš ketinu su tuo kovoti ir toliau dirbti. Su šeimos, draugų bei jūsų meile, pagalba ir maldomis, aš planuoju įveikti šią ligą.

Aš turiu tai padaryti! Pagal mano sutarties sąlygas, „Jeopardy“ turiu vesti dar trejus metus! Taigi, padėkite man. Tikėkite ir mes laimėsime. Mes tai padarysime. Ačiū“, – kalbėjo viktorinos vedėjas.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.