Įveikti prostatos vėžį – nelengva užduotis

Nors prostatos vėžys išlieka dažniausias tarp naujai diagnozuotų onkologinių ligų, medikai susirgusiesiems turi ir gerų žinių – taikant naujausius gydymo metodus ir technologijas jau pavyko sumažinti vyrų mirštamumą nuo šios pavojingos ligos.

 Profesorius M.Jievaltas viliasi, kad netrukus ir Lietuvoje mirštamumas nuo prostatos vėžio gerokai sumažės.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Profesorius M.Jievaltas viliasi, kad netrukus ir Lietuvoje mirštamumas nuo prostatos vėžio gerokai sumažės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-03 09:39

Prostatos vėžiu serga tik vyrai, tačiau pridėjus net moterims diagnozuojamas onkologines ligas prostatos vėžys išliktų dažniausias ir sudarytų apie 15 proc. visų susirgimo atvejų.

„Kodėl mes nuolat kalbame apie prostatos vėžį? Todėl, kad jo nustatoma daugiausia – tarp vyrų kas trečia naujai nustatoma onkologinė liga yra prostatos vėžys“, – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovas, Lietuvos urologų draugijos prezidentas profesorius Mindaugas Jievaltas.

Jau tapo tradicija mažiausiai dukart per metus medikams kartu su pacientų organizacijų atstovais priminti mūsų šalies gyventojams apie šios ligos profilaktiką, diagnostiką ir gydymo metodus.

„Lietuva lig šiol priklauso didžiausio sergamumo regionui, išlieka aukšti mirštamumo rodikliai“, – kalbėjo žinomas urologas.

Švedijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kai kuriose kitose Vakarų Europos šalyse sergamumas taip pat didelis, tačiau mirštamumas gerokai mažesnis.

„Kodėl taip nutinka? Galima spėti, kad diagnozuodami ligą jau esame toli pažengę, tačiau gydymo srityje dar turime daug ką nuveikti“, – kalbėjo M.Jievaltas.

Vis dar pasitaiko daug užleistos ligos atvejų, kai onkologinė liga būna toli pažengusi, nustatoma metastazių.

Vis dėlto situaciją Lietuvoje padėjo pakeisti aktyviai vykdoma prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Pirmieji jos rezultatai jau matyti.

„Sergamumas prostatos vėžiu nebeauga ir pirmieji gauti statistikos duomenys nuteikia optimistiškai – mažėja tiek pacientų mirštamumas, tiek užleisto vėžio atvejų“, – džiaugėsi Urologijos klinikos vadovas M.Jievaltas.

Lietuvos medikai jau taiko visą pažangiausią gydymo metodiką, pacientams prieinami ir vaistai, kurie vartojami visame pasaulyje.

Reikšmingų pokyčių įvyko diagnostikos srityje.

Didžiosios šalies gydymo įstaigos pradeda naudoti pritaikomąją biopsiją (ultragarsinio aparato ekrane yra naudojamas ultragarso bei magnetinio rezonanso vaizdų suliejimas – vadinamoji fuzija) ir artimiausiu metu atsisakys transrektalinių biopsijų.

„Tokia procedūra padidina diagnozės tikslumą, o pacientui gerokai sumažėja tikimybė patirti komplikacijų“, – naujos metodikos pranašumus aiškino profesorius M.Jievaltas.

Dar viena gera žinia – Lietuvoje sėkmingai veiklą pradėjo startuolis „Diagnolita“. Jis kuria inovatyvius medicininės molekulinės diagnostikos testus, leidžiančius patikslinti diagnozę. Medikai gali tiksliau apibrėžti indikacijas, ypač kartotinėms biopsijoms.

„Nėra abejonių, kad šis testas ateityje bus labai plačiai naudojamas, ir mes šiuo produktu pagrįstai galime didžiuotis“, – mano profesorius M.Jievaltas.

Mokslo pažanga aiškiai matyti ir kitoje radiologinių tyrimų srityje.

Magnetinio rezonanso tyrimas leidžia tiksliau pamatyti, kurioje vietoje yra vėžinių lastelių, nors anksčiau manyta, kad taikant radiologinius metodus prostatos vėžys yra nematomas.

Kokios naujienos gydymo srityje?

„Vis daugiau savo pacientų siūlome tiktai stebėjimą, nors kai kurie žmonės labai stebisi ir netgi priešinasi tokiai taktikai“, – kalbėjo Urologijos klinikos vadovas.

Pasak jo, žemos rizikos prostatos vėžys dažniausiai neprogresuoja, todėl gydytojai siūlo atidėti radikalų gydymą arba jo išvis netaikyti.

Visai kitokia taktika gydant aukštos rizikos pacientus. Jiems būtina taikyti kuo daugiau radikalaus gydymo metodų. Išimtys netaikomos ir pacientams, kuriems dėl garbaus amžiaus ar gretutinių ligų anksčiau buvo taikoma tik hormoninė terapija arba skiriama vaistų.

„Ankstyvoji chemoterapija gydant išplitusį prostatos vėžį padeda maksimaliai ilgai išsaugoti paciento gyvenimo kokybę“, – kalbėjo profesorius M.Jievaltas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.