Sunkiai ištveriama ir luošinančia liga galima užsikrėsti net parke: skatina rūpintis sveikata

Tarptautinių sveikatos organizacijų žemėlapiuose Lietuva išskiriama kaip ypatingai didelės rizikos zona – erkių platinamomis ligomis galima užsikrėsti visoje šalies teritorijoje. Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras šių metų pradžioje paskelbė naujausius duomenis, pagal kuriuos Lietuvoje 100 tūkst. žmonių tenka net 11,5 susirgimo erkiniu encefalitu atvejų. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja skiepyti visus šalies gyventojus nuo 1- erių metų, kuomet stebimas 5 ir daugiau atvejų 1000 tūkst. gyventojų, todėl Lietuvos gyventojai, įvertinę tokią riziką susirgti erkiniu encefalitu, turėtų tai padaryti kuo skubiau. Situacija būtų kur kas geresnė, jei, pasak specialistų, lietuviai mažiau dvejotų dėl vakcinacijos ir mažiau taupytų sveikatos sąskaita.

Efektyviausia priemonė, pasak specialistų, padedanti kovoti su erkiniu encefalitu – skiepai.<br> 123rf nuotr.
Efektyviausia priemonė, pasak specialistų, padedanti kovoti su erkiniu encefalitu – skiepai.<br> 123rf nuotr.
Efektyviausia priemonė, pasak specialistų, padedanti kovoti su erkiniu encefalitu – skiepai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Efektyviausia priemonė, pasak specialistų, padedanti kovoti su erkiniu encefalitu – skiepai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 7, 2019, 10:01 AM, atnaujinta Jun 7, 2019, 3:22 PM

Erkinio encefalito problema Lietuvoje imta spręsti 1995 metais.

Specialistai pastebėjo, kad ėmė didėti sergančiųjų erkiniu encefalitu skaičius. Imtasi tyrimų ir po metų publikuotas straipsnis apie šią ligą. Pradėta rinkti medžiaga ir susisiekta dėl bendradarbiavimo su Švedijos Karolinskos universitetu.

Geriausia pagalba – skiepai

Efektyviausia priemonė, pasak specialistų, padedanti kovoti su erkiniu encefalitu – skiepai.

Tai įrodė užsienio šalių patirtis – pradėjus vakcinuoti populiaciją, sergamumas ryškiai sumažėjo. Todėl ir Lietuvoje imta garsiai kalbėti apie skiepijimų reikalingumą.

Atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad vaikai iki 5 metų šia liga serga rečiau. Mažesni vaikai dažnai nevaikšto po aukštas žoles ir krūmus. Todėl didesnį dėmesį specialistai kreipia į darbingo ir senyvo amžiaus žmones.

Iš pradžių manyta, kad erkės paplitusios tik miškuose, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jų paplitimas kur kas didesnis. Taip keitėsi ir skiepijimų rekomendacijos bei požiūris į pačią ligą. Šiandien jau aišku, kad erkių galima pasigauti ir miestuose bei jų parkuose. Kasmet registruojamas apyligis erkinio encefalito atvejų skaičius tiek kaimo, tiek miesto vietovėse.

Aiškios rekomendacijos

Kalbant apie skiepijimąsi nuo erkinio encefalito, specialistai pabrėžia, kad yra aiškios rekomendacijos, kada ir kiek reikia skiepytis, kad įgytumėte imunitetą ligai. Taip pat labai svarbu nepamiršti revakcinacijos. Norinti įgyti pilnavertišką imunitetą reikalingos trys dozės. Asmenys gali pasirinkti įvairias skiepijimo schemas, kurios yra greitesnės, skirtos besiskiepijantiems prieš pat vasarą ar vasaros laikotarpiu, arba kiek lėtesnės, turinčios ilgesnius intervalus tarp dozių. Norint priimti tinkamą sprendimą, patariama konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistais.

Diskusijos dėl kainos

Deja, sergamumo tendencijos šalyje vis dar nėra palankios. Tai reiškia, kad lietuviai vis dar nenoriai skiepijasi nuo erkinio encefalito, tad sergamumo suvaldyti dar nepavyksta.

Užsienio šalių turistams visuomet rekomenduojama skiepytis nuo erkinio encefalito prieš vykstant į Lietuvą, kaip ypatingai endeminę sritį, o štai lietuviai neretai rauko nosį, kad trys skiepai – brangu, nors mes gyvename endeminėje zonoje ir kasdien patiriame pavojų sveikatai ar net gyvybei. Tačiau specialistai įsitikinę, kad nėra matę susirgusio žmogaus artimųjų, kurie norėtų atsisakyti vakcinacijos dėl kainos. Pamatę, kaip ištveriama liga, kokie galimi liekamieji reiškiniai, skiepijasi visi: ir artimieji, ir kaimynai.

Maždaug trečdaliui persirgusiųjų erkiniu encefalitu lieka liekamųjų reiškinių: atminties ir suvokimo susilpnėjimas, orientacijos sutrikimai, mąstymo sutrikimai, retesniais atvejais – paralyžius. Kai kuriais atvejais žmogui skiriamas net neįgalumas.

Erkinį encefalitą suvaldyti gamtoje neįmanoma

Iš pradžių buvo kalbėta apie bandymą erkinį encefalitą suvaldyti gamtoje, tačiau ne viskas taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Ne kartą buvo bandoma įteigti, kad erkes reikia naikinti gamtoje. Savo laiku net buvo atsiradę įvairių įmonių, kurios siūlydavo išvalyti aplinką nuo erkių.

Būta net idėjų apie vyriausybinę programą, kur nuo erkių turėjo valyti Turniškes. Tačiau praktiškai tai neįmanoma, nes paskleidus insekticidus, žus ne tik erkės, bet ir, pavyzdžiui, bitės. O tai jau būtų tikra katastrofa gamtai.

Be to, išpurškus tam tikrą teritoriją, po kelių dienų kraujasiurbių vėl atsirastų, mat erkes perneša ir smulkūs graužikai.

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašome kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligą ir jos profilaktiką rasite https://endemik.lt.

PM-LT-ENC-ADVT-190001, paruošta 2019 06

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.