Vėžys, kuriuo serga premjeras, klastingas – simptomus galite praleisti nemačiomis

Kraujo vėžys – štai ką reiškia diagnozė limfoma. Ja pranešė sergąs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Kokia tai liga, kaip ją atpažinti ir kokios pasveikimo galimybės?

 S.Skvernelis pranešė sergantis limfoma.<br> Lrytas.lt/123rf.com nuotr. koliažas.
 S.Skvernelis pranešė sergantis limfoma.<br> Lrytas.lt/123rf.com nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-28 15:36, atnaujinta 2019-08-28 15:57

Priežastys nežinomos

Premjeras trečiadienį pranešė, kad serga pirminės stadijos limfoma – kraujo sistemos vėžiu.

„Tai yra limfoma, pirminė stadija, nėra išplitusi, yra taikomas gydymas, tai yra chemoterapija“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.
„Pirmą ciklą vakar praėjau, šiandien jaučiuosi puikiai“, – pridūrė jis.

Limfoma – tai kraujo sistemos vėžys. Pirmiausia jis pažeidžia limfmazgius, bet ilgainiui gali išplisti ir į kaulų čiulpus, blužnį, kepenis, plaučius bei kitus organus.

Kaip aiškina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), limfa – tai skaidrus skystis, gaminamas kūno audiniuose ir cirkuliuojantis po visą kūną. Limfoje yra ląstelių, vadinamų limfocitais, jie padeda organizmui apsisaugoti nuo infekcijos. Pvz., jei skauda gerklę, kaklo srityje dažnai padidėja limfmazgiai. Tai rodo, kad organizmas kaunasi su infekcija. 

Limfoma – tai limfinės sistemos piktybinis navikas. Nepaisant to, kur navikas pirmiausia atsiranda, vėliau negydoma ši liga gali pažeisti ir kitus organus. SAM teigimu, pasaulio mokslininkai nuolat atlieka tiriamuosius darbus, skirtus limfomų priežastims atrasti, jos vis dar nežinomos.

Kaip atpažinti?

Kuo anksčiau pastebimi simptomai, tuo greičiau galima pradėti gydymą. Vėžys klastingas tuo, kad jeigu nejauti jokio darinio, simptomus galima praleisti nemačiomis ar viską nurašyti nuovargiui. Visgi, dažniausias ir ryškiausias šios ligos simptomas - apčiuopiamas darinys kaklo, kirkšnies ar pažasties srityje. Įprastai jis nebūna skausmingas.

Taip pat sergantį limfoma žmogų gali varginti stiprus prakaitavimas ar net karščiavimas, karštis ypač kankina naktį. Gali pradėti nepaliaujamai niežėti visą kūną, norėti kasytis.

Paprastai sergantis limfoma asmuo netenka apetito, gali pradėti kristi svoris. Jaučiamas didelis nuovargis, taip pat gali kankinti įkyrus kosulys ar net dusulys. Vėliau žmogui gali vis dažniau trūkti oro, patinti pilvas.

Daugelis pasveiksta

Bemaž visuose informacijos apie limfomą šaltiniuose raminama, jog ši diagnozė – toli gražu ne mirties nuosprendis. Limfoma yra gydoma ir išgydoma, o net atsinaujinusi ji paprastai pašalinama antru gydymo kursu.

Dažniausiai naudojami gydymo būdai – spindulinė terapija ir chemoterapija. Šiuos metodus galima taikyti atskirai arba derinti vieną su kitu.

Amerikos vėžio institutas nurodo, kad galimybė pasveikti priklauso ir nuo stadijos, specifinės limfomos rūšies bei individualių asmens ypatybių. Yra labai daug limfomos tipų, taigi ir jų gydymo rezultatai skiriasi. Tačiau mokslininkai teigia, kad, kalbant apie visus tipus, pasveiksta nuo 63 proc. sergančių pažengusios stadijos limfoma, iki 92 proc. – tų, kuriems ligą aptiko anksti.

Pastebėjus simptomus svarbu laiku kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.