Nekalta liga gali apkarsti: kelios klaidos ir jūs jau užsikrėtęs

Apie herpeso virusą girdėjęs yra kone kiekvienas, dažnas gal net ir patyręs. Tačiau labai dažnai tenka pastebėti, kad dar stinga suvokimo apie greitą šio viruso perdavimą ir galimas komplikacijas.

Virusas perduodamas artimo kontakto metu su aktyviu bėrimu odoje, gleivinėse ar infekuotu sekretu, pavyzdžiui, seilėmis.<br> 123rf nuotr.
Virusas perduodamas artimo kontakto metu su aktyviu bėrimu odoje, gleivinėse ar infekuotu sekretu, pavyzdžiui, seilėmis.<br> 123rf nuotr.
 Gydytoja Giedrė Tamulytė<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Gydytoja Giedrė Tamulytė<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2019, 5:03 PM

Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja Giedrė Tamulytė sako, kad daugelis mūsų iš tiesų šį tą pamiršta.

– Gydytoja, kokiais būdais pūslelinė plinta ir kokių jos perdavimo būdų neįvertina pacientai?

– Herpes simplex virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu. Tai reiškia, kad virusas perduodamas artimo kontakto metu su aktyviu bėrimu odoje, gleivinėse ar infekuotu sekretu, pavyzdžiui, seilėmis. Daugelis turbūt nė nenumano, bet herpes simplex virusas sausoje aplinkoje ant negyvų paviršių gali išgyventi nuo kelių valandų iki poros mėnesių, o tai reiškia, kad šiuo virusu galima užsikrėsti kontaktuojant su daiktais, kurie lietėsi su aktyvia pūsleline sergančio žmogaus bėrimais. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad egzistuoja ne tik lūpų pūslelinė, bet ir kitų odos sričių, gleivinių ar lytinių organų pūslelinė. Pastaroji dažniausiai perduodama lytinių santykių metu. Taip pat herpes virusinė infekcija gali būti perduodama iš motinos naujagimiui intrauteriniu laikotarpiu t.y. vaisiui dar esant gimdoje (apie 5 proc. atvejų), gimdymo metu (apie 85 proc.) ar po gimdymo (apie 10 proc.).

– Priminkite, kokios priežastys nulemia šio viruso pasireiškimą?

Pūslelinės atsiradimą lemia Herpes simplex virusas, kuris skiriamas į du tipus: HSV-1 – dažniau sukelia lūpų pūslelinę, ir HSV-2 – dažniau sukelia genitalijų pūslelinę. Dažniausiai virusu užsikrečiama vaikystėje. Vieną kartą užsikrėtus šiuo virusu, virusas nerviniuose mazguose tūno visą gyvenimą, ir veikiant tam tikriems faktoriams reaktyvuojasi. Pakartotinį pūslelinės atsiradimą gali skatinti imuniteto susilpnėjimas, įvairios infekcinės ligos, stiprus stresas, menstruacijos, trauma, ultravioletiniai spinduliai.

– Efektyviausi pūslelinės gydymo metodai yra...

– Dažniausiai pūslelinė nereikalauja jokio gydymo. Labai svarbu atsiradusių bėrimų neliesti, nekrapštyti, laikyti juos švariai ir sausai. Nekomplikuoti bėrimai praeina per 10-15 dienų ar net greičiau. Norint, kad bėrimai vargintų trumpiau, rekomenduojamas vietinis priešvirusinis gydymas kremais. Svarbu kremus pradėti tepti kuo anksčiau, geriausia dar iki atsirandant pūslelėms. Be abejo, pats efektyviausias gydymo metodas yra sisteminiais priešvirusiniais vaistais. Jie pagreitina pūslelinės eigą, vargina silpnesni sisteminiai simptomai. Tačiau gydymas geriamaisiais priešvirusiniais vaistais dažniausiai skiriamas esant sunkesnėms pūslelinės formoms, pavyzdžiui, pasireiškus gingivostomatitui, išplitusiai herpes simplex infekcijai, genitalijų pūslelinei arba dažnai pasikartojant šiai infekcijai. Labai sunkiais ligos atvejais gali būti skiriami ir leidžiami priešvirusiniai vaistai.

– Tenka susidurti su savigydos atvejais?

– Turbūt vienas populiariausių girdėtų savigydos metodų yra pūslelinės bėrimų tepimas dantų pasta. Taip pat tekę girdėti apie savigydą pienu, citrina, alijošiaus geliu, pipirmėčių aliejumi, kepimo sodos pasta, česnaku, obuolių actu.

– Tai visgi, ar yra natūralių priemonių, kurios gali padėti gydant pūslelinę?

– Pūslelinės eigą gali palengvinti priemonės su propoliu arba cinku, galbūt kam nors gali padėti ir minėtos liaudyje naudojamos priemonės, tačiau lengvos pūslelinės metu liaudiškų priemonių efektyvumas gali tiesiog sutapti su greitu savaiminiu pagijimu. Sunkesnių infekcijų atvejais jokios natūralios priemonės išgydyti paūmėjimo nepadės, tokiais atvejais reikalingi antivirusiniai vaistai.

– Įvardykite dažniausias šio viruso komplikacijas.

– Pati dažniausia komplikacija yra aplinkinės ar toliau esančios sveikos odos užkrėtimas herpes virusu. Taip nutinka dėl pūslelių lytėjimo, krapštymo ir tais pačiais pirštais pasikasius ar palietus kitas kūno sritis virusas yra pernešamas. Labai dažnai tokiu būdu lūpų pūslelinė pernešama į nosies gleivinę.

Taip pat viena dažnesnių komplikacijų – prisidėjusi bakterinė infekcija. Tai taip pat nutinka dėl bėrimų krapštymo, lietimo. Todėl labai svarbu bėrimus laikyti švariai, sausai ir kuo mažiau juos dirginti.

Retais atvejais gali pasireikšti gyvybei grėsmingomis komplikacijomis – vidaus organų herpes infekcija, meningitu. Tačiau tokios komplikacijos būdingos naujagimiams arba sergantiems kitomis ligomis, kurios reikšmingai sutrikdo imunitetą, pavyzdžiui žmogaus imunodeficito virusu.

– Kada dėl pūslelinės reiktų kreiptis į medikus?

– Jeigu pūslelinės metu jaučiami sisteminiai simptomai, pavyzdžiui, bendras silpnumas, karščiavimas, sritinių limfmazgių padidėjimas. Esant išplitusiai infekcijai, ypač veido srityje, atsiradus žaizdelių burnos gleivinėje, esant lytinių organų pūslelinei ar dažnai pasikartojant šiai infekcijai. Visais šiais atvejais skiriamas gydymas geriamaisiais antivirusiniais vaistais. Be abejo, kreiptis ir tuomet, kai yra neramu, kyla daug klausimų ir abejonių ar tai yra pūslelinė, norint konsultuotis dėl tinkamiausio gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.