Aštuoniolikmečio ranką Šiaulių medikas gelbėjo ypatingu būdu: „skolintis“ nervo neprireikė

Susižalojęs riešą Mantvydas turi įsodintą vamzdelį, tai – vos penkių milimetrų spindžio svetimkūnis, kuris pagamintas iš sintetinio audinio, panašaus į nervo dangalą. Po operacijos sugijus žaizdai vaikinas beveik užmiršo nelaimingą atsitikimą. Jis galėjo viską suimti plaštaka, tik pirštų galiukams dar trūko jautrumo.

Ortopedas traumatologas N.Kutra pirmas Lietuvoje panaudojo implantą, skirtą atkurti nupjautą periferinį nervą.
Ortopedas traumatologas N.Kutra pirmas Lietuvoje panaudojo implantą, skirtą atkurti nupjautą periferinį nervą.
Ne tik Šveicarijoje, Vokietijoje, bet ir visoje Europoje yra plačiai naudojamas nervus atauginantys vamzdeliai.
Ne tik Šveicarijoje, Vokietijoje, bet ir visoje Europoje yra plačiai naudojamas nervus atauginantys vamzdeliai.
Ortopedas traumatologas N.Kutra pirmas Lietuvoje panaudojo implantą, skirtą atkurti nupjautą periferinį nervą.
Ortopedas traumatologas N.Kutra pirmas Lietuvoje panaudojo implantą, skirtą atkurti nupjautą periferinį nervą.
Plaštakos nervų atauginimo vamzdelius gaminanti užsienio įmonė kuria taip pat skirtingo skersmens implantus, kuriais įmanoma atkurti didesnio storio sužalotus nervus.
Plaštakos nervų atauginimo vamzdelius gaminanti užsienio įmonė kuria taip pat skirtingo skersmens implantus, kuriais įmanoma atkurti didesnio storio sužalotus nervus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2020, 9:47 PM

Šiaulietis Mantvydas yra vienas pirmųjų šalyje pacientų, kuriems atauginti nutrauktą periferinį nervą padėjo naujos kartos šveicarų implantas. Tokią operaciją neseniai atliko Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos traumatologijos centro gydytojas Nerijus Kutra.

Dėl šios medicinos naujovės Šiaulių ligoninė tapo pirmąja gydymo įstaiga Baltijos šalyse, kur sėkmingai išbandytas toks gydymo būdas.

Dar kurį laiką aštuoniolikmetis turi lankytis pas medikus. Mat nejausdamas temperatūros skirtumų ir prisilietimų, toks žmogus gali paimti ranka ir per karštą, ir pernelyg šaltą daiktą.

Pūslių ant pirštų nuo nudegimo neišvengė ir šiaulietis. Jam paskirtas kitas apsilankymas pas gydytoją po dviejų mėnesių, nes būtina stebėti sveikimo procesą.

Stiklo šukės nutraukė nervą

Kai prieš tris mėnesius Mantvydas pateko į Respublikinės Šiaulių ligoninės Skubios pagalbos – priėmimo skyrių, jo ranka atrodė nekaip. Paslydęs laiptinėje aštuoniolikmetis griuvo ant stiklo šukių ir nutraukė nervą, esantį šiek tiek aukščiau riešo. Įvertinus traumos sudėtingumą, buvo nuspręsta taikyti naujos kartos implantą – vamzdelį, padedantį ataugti nervui.

Pasakodamas apie unikalią operaciją, gydytojas N.Kutra priminė, kad nervai nemėgsta tampymo, jeigu yra koks nors nervo defektas ir jis yra tempiamas, yra maža tikimybė, kad nervas atsigaus.

Gydytojas N.Kutra yra smulkiosios ortopedijos ir traumatologijos specialistas, kuris gelbsti susižalojusius pacientus. Dėl įvairių traumų dažniausiai būna pažeisti periferiniai nervai, ypač rankos. Rankų traumos – vienos dažniausių. Gydytojas N.Kutra puikiai žino, kiek daug kantrybės reikia pacientams, kad ataugtų nutrauktas nervas.

Naujas metodas plačiai taikomas Europoje

Ne tik Šveicarijoje, Vokietijoje, bet ir visoje Europoje yra plačiai naudojamas nervus atauginantys vamzdeliai. Tačiau iki šiol Lietuvoje nebuvo naudojamas vamzdelis, vietoj jo buvo taikomi kiti implantai, tačiau operacijos rezultatas būdavo kur kas prastesnis.

Šalies medikai stengdavosi gelbėti nutrauktą nervą naudodami įvairius chirurginius metodus. Pavyzdžiui, susiūti nutraukto nervo galus arba paimti naujo nervo dalį iš paciento kitos kūno vietos ir perkelti į sužeistą galūnę.

Tokiu būdu „skolinantis“ nervą, yra tam tikras pavojus, kad paciento „paaukota“ vieta liks nejautri.

Atlikus operaciją, gali atsirasti komplikacijų ir sužeistoje galūnėje, viena jų – neuroma, kai nukirstoje nervo vietoje atsiranda sustorėjimas iš peraugusio randinio audinio. Kartais neuroma užauga iki kelių centimetrų dydžio ir gali sukelti skausmą, deginimo pojūtį, net sugijus žaizdai gali būti sunku valdyti galūnę.

Jei susiūtas nervas perauga randu, jo veikla taip pat sutrinka, nes nerviniai impulsai yra blokuojami. Dėl šios priežasties žmogus skundžiasi spontaniniais skausmais, deginimu, jaučia galūnės aptirpimą. Jei surandėja motorinis nervas, sunku būna pajudinti net raumenį.

Nereikia medikų komandos

O naudojant vamzdelį nereikia sukti galvos, kuo užpildyti nervo intarpą. Toks implantas suteikia chirurgams daugiau galimybių. Jei būtina skubiai atlikti operaciją, nereikia didelės medikų komandos, sutrumpėja operacijos laikas, nes nereikia paimti sveiko nervo fragmento ir perkelti jį į sužalotą vietą

Uždėjus vamzdelį, organizmo ląstelės, dėl kurių prasideda randėjimas, negali atkeliauti.

O naudojant ankstesnį metodą, kai sveikas nervas paimamas iš kitos kūno vietos, sutrinka jos inervacija. Žmogus skundžiasi, kad ta vieta būna tarsi aptirpusi. Taip pat gali susidaryti neuroma kaip komplikacija.

„Jei kartais pavyksta gerai susiūti nutrūkusius abu nervo galus, šveicarų medikai pataria vis tiek uždėti vamzdelį, nes tai padeda apsaugoti nuo randėjimo“, – pasakojo gydytojas N.Kutra

Jis priminė, kad jei nervas nutrauktas aukščiau riešo, plaštaka lieka nejautri. Jei operacija pasiseka, sveikimo požymiu gali būti ir dalinis jautrumas, pavyzdžiui, kai plaštaka pasidaro jautri iki krumplių, tai rodo, kad sužalotas nervas jau surado savo kelią.

Kitas svarbus sveikimo ženklas – jei pacientas pradeda jausti impulsus, lyg elektra eitų į pirštų galiukus.

Gelbsti ir tada, kai nervas yra įpjautas

Unikalus vamzdelis gali būti naudojamas ne tik tada, kai yra nutrauktas nervas ir susidaro tarpas, jis gelbsti, kai stengiamas išsaugoti įpjautą periferinį nervą.

Atlikus atkūrimo operaciją, vamzdelis padeda greičiau atsigauti nutrauktoms nervo skaiduloms, taip pat nelieka pavojaus, kad nutrauktoje vietoje nervas peraugs randiniu audiniu, o tokia kliūtis stabdytų nervinių impulsų plitimą.

Mantvydui buvo panaudotas šveicarų bendrovės „Reaxon Nerve Guide“ implantas. Plaštakos nervų atauginimo vamzdelius gaminanti užsienio įmonė kuria taip pat skirtingo skersmens implantus, kuriais įmanoma atkurti didesnio storio sužalotus nervus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.