„AstraZeneca“ pradeda pakoreguotos vakcinos nuo „Beta“ atmainos bandymus

Vaistų kompanija „AstraZeneca“ ir Oksfordo universitetas sekmadienį pranešė pradėję naujus modifikuotos vakcinos nuo koronaviruso „Beta“ atmainos bandymus.

Naujoji vakcina, pavadinta AZD2816, sukurta pagal tą pačią technologiją, kaip ir originalioji vakcina, tačiau buvo atlikti nežymūs genetiniai spyglio baltymo pakeitimai, atsižvelgiant į „Beta“ atmainą.<br>T.Bauro nuotr.
Naujoji vakcina, pavadinta AZD2816, sukurta pagal tą pačią technologiją, kaip ir originalioji vakcina, tačiau buvo atlikti nežymūs genetiniai spyglio baltymo pakeitimai, atsižvelgiant į „Beta“ atmainą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 6:02 PM

Kaip žinoma, „Beta“ atmaina pirmą kartą buvo užfiksuota Pietų Afrikoje.

Naujuose bandymuose dalyvaus apie 2250 žmonių iš Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos, Brazilijos ir Lenkijos.

Tarp jų bus ir žmonių, kurie yra gavę dvi originaliosios „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos nuo koronaviruso dozes, o taip pat anksčiau paskiepyti vadinamosiomis mRNR vakcinomis („Pfizer“ arba „Moderna“) bei negavusieji nė vienos vakcinos dozės iki šiol.

Naujoji vakcina, pavadinta AZD2816, sukurta pagal tą pačią technologiją, kaip ir originalioji vakcina, tačiau buvo atlikti nežymūs genetiniai spyglio baltymo pakeitimai, atsižvelgiant į „Beta“ atmainą.

„Esamų vakcinų papildomų dozių ir naujoms atmainoms skirtų vakcinų bandymai yra svarbūs siekiant užtikrinti, kad būtume kaip galima geriau pasirengę aplenkti koronaviruso pandemiją, jeigu tektų jų panaudoti“, – sakė Oksfordo universiteto vakcinų kūrimo grupei vadovaujantis Andrew Pollardas (Endriu Polaradas).

Didžiojoje Britanijoje iki šiol sėkmingai įgyvendinama skiepijimo programa, tačiau ekspertai nežino, kiek galios vakcinos teikiama apsauga.

„Šių tyrimų metu bus surinka svarbių duomenų apie tai, ar ateityje reikės papildomų vakcinos dozių, įskaitant ir nežymių pakeitimų panaudojant jas prieš naujas atmainas“, – sakė tos pačios mokslininkų komandos narys Maheshi Ramasamy (Mahešis Ramasamis).

Pirminių šių bandymų rezultatų tikimasi sulaukti vėliau šiais metais.

Manoma, kad esamos vakcinos nuo koronaviruso yra mažiau efektyvios prieš „Beta“ atmainą, nors šiuo metu didžiausią nerimą kelia vadinamoji indiškoji „Delta“ atmaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.