Patarimai žmonėms, kenčiantiems nuo lėtinio kosulio

Skaičiuojama, kad net apie 40 procentų visos populiacijos kenčia nuo lėtinio kosulio, kuris gali tai išnykti, tai vėl atsinaujinti. Maždaug 10 procentų asmenų lėtinis kosulys gali reikšmingai menkinti gyvenimo kokybę. Pateikiame naudingų patarimų tiems pacientams, kurie kenčia nuo lėtinio kosulio. Jiems reikėtų labiau rūpintis savimi ir gyvenimas taps kokybiškesnis.

Lėtinis kosulys vargina ne tik fiziškai, bet ir emociškai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Lėtinis kosulys vargina ne tik fiziškai, bet ir emociškai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 12:20 PM

Kokias pasekmes gali sukelti lėtinis kosulys?

Lėtinis kosulys vargina ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Teigiama, kad ilgą laiką trunkantis kosulys gali sukelti galvos, krūtinės ląstos ir pilvo sienos skausmus. Negana to, stiprus kosulys gali išprovokuoti vėmimą, virškinimo sutrikimus, nerimą, nuovargį.

Žinoma, kenkiama ir normaliam miegui, nes kai kurios kosulio rūšys ypatingai sustiprėja naktį, būnant horizontalioje padėtyje.

Miego sutrikimai gali atnešti kur kas daugiau sveikatos bėdų, apimančių ir fizinį, ir emocinį išsekimą.

Pavyzdžiui, įrodyta, kad dėl astmos kamuojantis kosulys vaikų miego kokybę gali suprastinti net apie 50 procentų.

Labai stiprus kosulys gali prisidėti prie šlapimo nelaikymo, socialinės baimės ar net šonkaulių lūžių. Tad tai nėra jau tokia „nekalta“ problema, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tad ją būtina spręsti. Toliau pateikiame naudingų patarimų tiems asmenims, kuriems kosulys gali būti net ir kasdienė problema.

Patarimai lėtinio kosulio varginamiems asmenims

  • Neleiskite, kad kosulys įsisenėtų. Tyrimais įrodyta, kad kosulys vidutiniškai trunka nuo 2 iki 3 savaičių. Ūminis kosulys trunka iki 3 savaičių, o 3-8 savaites trunkantis kosulys jau laikomas užsitęsusiu. Jei ignoruojamas ir užsitęsęs kosulys, jis gali tapti lėtiniu. Taigi lėtinis kosulys – tai toks kosulys, kuris trunka ilgiau kaip 2 mėnesius. Vertėtų atsiminti, kad įsisenėjusį kosulį gydyti kur kas sudėtingiau, todėl tokiais atvejais, kai kosulys trunka ilgiau kaip 3 savaites, būtina kreiptis į gydytoją.
  • Lėtinio kosulio kamuojamiems asmenims rekomenduojama mesti rūkyti. Šis patarimas apima ne tik įprastines cigaretes, bet ir kitas rūkymo priemones, kurios šiandien įgauna ypatingai didelį populiarumą. Lėtinis kosulys gali būti lėtinės obstrukcinės plaučių ligos simptomas ar kitų sunkių plaučių ligų požymis. Be to, tokiu atveju dažniausiai pasireiškia ir dusulys, skrepliavimas, tolerancijos fiziniam krūviui mažėjimas, švokštimas, silpnumas ir kt. Šios ligos tikimybė ypatingai didelė kelis dešimtmečius rūkantiems asmenims, todėl dažnai tokie simptomai nurašomi tik rūkymui ir net nepagalvojama, kad plaučiuose ir bronchuose jau vystosi negrįžtamų pokyčių.
  • Lėtinio kosulio priešas – šilti skysčiai. Patariama jų gerti kuo daugiau, nes jie padeda sumažinti sauso kosulio dirginantį poveikį ir suskystinti drėgno kosulio metu susidarančius tirštus skreplius. Kuo gleivės skystesnės, tuo jas lengviau atkosėti. Būtent dėl to verta gerti kuo daugiau šiltų skysčių.
  • Nuo lėtinio kosulio kenčiančių asmenų kvėpavimo sistema gali ypatingai reaktyviai reaguoti į įvairius aplinkos teršalus, dulkes, chemines medžiagas, žalingas daleles ir dujas. Tokiems asmenims būtina stengtis dėvėti apsaugos priemones užterštoje ir pavojingoje aplinkoje. Patariama gerinti darbo ir gyvenimo sąlygas, nes kasdien įkvepiamos žalingos dalelės tik sunkina kosulio priepuolius. Į žalingas aplinkos sąlygas jautriau reaguoja ir vaikų kvėpavimo takai.
  • Lėtinių ligų, kurios pasireiškia kosuliu, eigą gali pasunkinti įvairios infekcinės ligos. Būtina tinkamai gydyti infekcijos židinius. Pavyzdžiui, infekcijos ir astmos arba lėtinės obstrukcinės plaučių ligos derinys ypatingai padidina hospitalizacijos ir komplikacijų riziką.
  • Taip pat rekomenduojama vengti staigių oro temperatūros pasikeitimų. Kosulio priepuolius gali išprovokuoti netgi šaltas oras.
  • Lėtinį kosulį palengvinti gali padėti preparatai su islandine kerpena ir vaistiniais šalavijais bei medumi. Naudingi ir kiti augaliniai ekstraktai bei jų deriniai, tačiau pacientas neturėtų būti jiems alergiškas.
  • Manoma, kad daugiau flavonoidų turinti mityba gali padėti palengvinti lėtinį kosulį. Bioflavonoidai pasižymi natūraliu skausmą ir uždegimą malšinančiu ir laisvuosius radikalus „sugaudančiu“ poveikiu. Verta valgyti daugiau vaisių ir daržovių – tai geriausias šių biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis.
  • Patariama palaikyti optimalią patalpų oro drėgmę ir dažnai jas vėdinti (nebent kosulys susijęs su šienlige, tuomet reikėtų vengti patalpas vėdinti tuomet, kai aktyviausiai žydi augalai). Verta atsiminti, kad per didelė patalpų drėgmė gali nulemti pelėsinių grybų atsiradimą ir augimą, o tai yra vienas iš svarbiausių alergenų, galinčių išprovokuoti kosulį. Taigi patalpų drėgmė turi būti optimali.
  • Nuo lėtinio kosulio kenčiantiems asmenims gali būti naudingos inhaliacijos, vibraciniai masažai ir kvėpavimo pratimai. Geriausias rekomendacijas suteiks gydytojas, kuris duos patarimų, susijusių ne tik su fizinėmis kosulio gydymo priemonėmis, bet ir su vaistinių preparatų vartojimu. Pavyzdžiui, kosulio paūmėjimų atvejais gali būti naudingas ambroksolio hidrochloridas, kuris yra veiklioji Flavamed produktų šeimos medžiaga. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.