Gydytoja įvardijo, kaip atpažinti pirmuosius klastingo vėžio požymius

Melanoma – piktybinis odos navikas, agresyviausias ir pavojingiausias iš odos vėžių. Lietuvoje per metus diagnozuojama apie 200 naujų susirgimų melanoma, dažniausiai – tarp 40–60 metų amžiaus žmonių. Kaip portalui manodaktaras.lt pasakojo gydytoja dermatovenerologė dr. Eglė Aukštuolienė, tik atpažinus pirmuosius melanomos požymius ir reguliariai atliekant savistabą namie bei patikrą pas specialistą, galima laiku aptikti vėžį bei jį išgydyti.

melanomos patikra<br>lrytas.lt koliažas
melanomos patikra<br>lrytas.lt koliažas
melanomos patikra<br>123rf nuotr.
melanomos patikra<br>123rf nuotr.
Gydytoja dermatovenerologė dr. Eglė Aukštuolienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja dermatovenerologė dr. Eglė Aukštuolienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
melanomos patikra<br>123rf nuotr.
melanomos patikra<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eglė Dagienė, manodaktaras.lt

Oct 24, 2021, 1:20 PM, atnaujinta Oct 24, 2021, 6:05 PM

Kas yra melanoma?

Tai piktybinis odos navikas, pats agresyviausias ir pavojingiausias iš odos vėžių. Jis greitai plinta ir turi blogiausią prognozę, lyginant su kitais odos vėžiais, jei diagnozuojama per vėlai. Tokiu atveju, melanoma prasiskverbia gilyn į odą, limfmazgius, kraują.

Kur dažniausiai ji atsiranda?

Melanoma atsiranda iš odoje esančių rudą pigmentą gaminančių ląstelių melanocitų, kai jie pradeda keistis ir nekontroliuojamai daugintis. Apie 50 proc. melanomų išsivysto iš apgamų, 50 proc. atvejų gali atsirasti visiškai sveikoje odoje.

Moterims melanoma dažniausiai pasireiškia kojų, vyrams – nugaros odoje. Tačiau šis vėžys gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, net tose srityse, kurių nepasieka ultravioletiniai saulės spinduliai: galvos, lytinių organų, delnų, padų odoje, gleivinėse (žarnyno, makšties), akyje, po nagais.

Kokie melanomos požymiai?

Melanomos išvaizda yra įvairi, dažniausiai tai tamsi, beveik juoda dėmė. Išsivystant iš įgimto arba seniai įgyto apgamo, pastebima, kad keičiasi jo spalva, dydis, kontūrai, gali atsirasti kelios spalvos, išopėjimas, kraujavimas. Kartais darinys gali būti skausmingas, niežėti.

Išskiriami keli melanomos tipai:

– Paviršiumi plintanti melanoma – dažniausiai pasitaikanti, sudaro apie 70 proc. atvejų. Iš pradžių ji plinta horizontaliai odoje (atrodo kaip tamsi ar kelių spalvų dėmė ar plokštelė), tačiau bėgant laikui gali skverbtis gilyn į odą ir išplisti organizme.

– Mazginė melanoma – navikas suformuoja greitai augantį mazgą. Sudaro apie 15–30 proc. atvejų.

– Piktybinis šlakas (lentigo maligna) – tai ilgalaikio saulės poveikio pasekmė, sudaro apie 10–15 proc. melanomos atvejų. Išsivysto dažniausiai vyresnio amžiaus žmonėms saulės veikiamose vietose, pvz., veido odoje. Iš pradžių atsiranda ruda dėmė, kuri bėgant laikui didėja, tamsėja, kinta jos forma, reljefas.

– Akrolentiginė melanoma – atsiranda tamsios dėmės, pakilimai delnų, padų odoje, rudi dryžiai ar tamsus darinys po nagu. Pasitaiko iki 5 proc. melanomos atvejų.

– Retais atvejais šis navikas neturi rudo pigmento ir yra rausvos spalvos. Tai – amelanotinė melanoma.

Kiek susirgimų diagnozuojama Lietuvoje ir pasaulyje?

Melanoma sudaro apie 3 proc. visų pasaulyje registruojamų piktybinių navikų. Pasaulyje diagnozuojama apie 160 tūkst., Europoje – apie 50 tūkst. melanomos atvejų per metus. Nors melanoma iš visų odos vėžių pasitaiko rečiausiai, jos atvejų pasaulyje kasmet daugėja apie 7 proc.

Lietuvoje per metus diagnozuojama apie 200 naujų susirgimų melanoma. Moterys šiuo vėžiu serga dvigubai dažniau nei vyrai. Dažniausiai suserga 40–60 metų amžiaus žmonės.

Kas provokuoja melanomos atsiradimą?

Melanomos išsivystymą skatina šie veiksniai:

– Ultravioletiniai spinduliai. Ilgalaikis nesaikingas deginimasis saulėje, taip pat soliariumas.

– Odos nudegimai saulėje vaikystėje.

– Amžius. Melanomos atvejų daugėja vyresniame amžiuje.

– Šviesus odos fototipas. Jai būdinga šviesi oda, šviesi ar rausva plaukų spalva, mėlynos akys, strazdanos. Tokia oda saulėje ne įdega, bet greitai nudega.

– Didelis apgamų skaičius: 50 apgamų ir daugiau.

– Atipiniai apgamai: tai gerybiniai apgamai, turintys melanomos bruožų, pvz., netaisyklingi kontūrai, netolygi spalva, asimetrija. Rizika susirgti melanoma didėja, turint daug atipinių apgamų.

– Paveldimumas. Apie 10 proc. melanomos atvejų yra šeiminės. Jei šeimoje yra melanomos atvejų, pirmos ir antros eilės giminaičiams rizika susirgti šia liga žymiai padidėja.

– Imunosupresija (sergant vėžiu, po organų transplantacijos, vartojant imunitetą slopinančius vaistus) – susidaro palankesnės sąlygos melanomai išsivystyti.

– Anksčiau nustatytas odos vėžys.

Ar žmogus gali atpažinti ją savarankiškai?

Norint laiku pastebėti odos darinių pakitimus, rekomenduojama reguliariai atlikti visos odos patikrą, kadangi laiku pastebėti pakitimai gali išgelbėti gyvybę. Namuose galima atlikti darinių apžiūrą patiems, juos įvertinant pagal ABCDE taisyklę:

A (assimmetry) – ar apgamas simetriškas?

B (borders) – ar kontūrai taisyklingi?

C (color) – ar spalva tolygi, vienoda, ar stebima dvi ar daugiau spalvų?

D (diameter) – ar darinio skersmuo didesnis nei 6 mm?

E (elevation) – ar darinys bėgant laukui didėja, keičiasi?

Kaip tinkamai apžiūrėti savo odą?

– Veidrodyje apsižiūrėkite kūną iš priekio ir nugaros, pakelkite rankas, apžiūrėkite pažastis, nepamirškite rankų išorinių paviršių, padų, pirštų, tarpupirščių.

– Su veidrodėliu nepamirškite apžiūrėti sėdmenų, lytinių organų.

– Praskleiskite plaukus, dalį jų sukelkite į viršų ir veidrodžio pagalba apžiūrėkite galvos odą, kaklą.

Pastebėjus aukščiau nurodytus pakitimus, būtina kreiptis į specialistą. Dermatologas apžiūrės darinius, naudodamas dermatoskopą, t.y., optinį prietaisą, kuris padidina stebimą objektą kelis kartus. Skaitmeniniai dermatoskopai didina iki šimto kartų. Tokiu būdu galima tiksliau įvertinti darinių struktūrą, spalvą, formą ir kt.

Kaip gydoma melanoma?

Melanomos gydymas yra individualus kiekvienam pacientui, atsižvelgiant į naviko storį, lokalizaciją, išplitimą, paciento amžių, lydinčias ligas.

Pagrindinis melanomos gydymo būdas yra chirurginis, t.y., naviko išpjovimas. Operacijos apimtis priklauso nuo melanomos storio. Jei yra įtarimų, kad melanoma išplito, kartu šalinami ir limfmazgiai. Esant naviko išplitimui organizme, skiriamas kombinuotas gydymas panaudojant imunoterapiją, taikinių terapiją, radioterapiją, chemoterapiją.

Kokia būtų pagrindinė prevencija?

– Turint daug apgamų ar diagnozavus odos vėžį šeimoje, būtina reguliariai lankytis pas dermatologą kartą per metus. Didesnės rizikos pacientams specialistas gali rekomenduoti atvykti į patikrą dažniau.

– Taip pat rekomenduojama nepiktnaudžiauti saulės voniomis vasarą, karščiausiu dienos metu nuo 11 iki 16 val. nesideginti, saugoti save ir vaikus nuo saulės nudegimų, naudoti saulės apsauginius kremus ne mažiau SPF 30.

– Vaikų iki 6 mėnesių nelaikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose. Kartu su kosmetika nuo saulės rekomenduojama ir fizinė apsauga nuo saulės spindulių, t.y. rūbai ilgomis rankovėmis, skrybėlė ar kepurė, akiniai nuo saulės. Žinant pirmuosius melanomos požymius ir reguliariai atliekant savistabą namie bei patikrą pas specialistą, galima laiku aptikti vėžį bei jį išgydyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.