Gydytoja perspėjo moteris: savityros nepakanka – prieš vėžį geriausiai veikia kitas būdas

Krūties vėžys yra dažniausias moterų onkologinis susirgimas tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Nacionalinio vėžio instituto (NVI) duomenimis, 2020 m. pasaulyje buvo nustatyti 2,3 mln. naujų krūties vėžio atvejų, tuo tarpu Lietuvoje kas metus nustatoma beveik 2000 šios onkologinės ligos atvejų. Anot gydytojos radiologės-echoskopuotojos Dr. Rūtos Briedienės, siekiant laiku diagnozuoti bei suvaldyti krūties vėžį, efektyviausiais ginklais yra pripažįstami profilaktinė diagnostika ir tyrimai.

Pranešimo spaudai ir 123rf nuotr. koliažas
Pranešimo spaudai ir 123rf nuotr. koliažas
onkologinė liga, vėžys<br>123rf iliustr.
onkologinė liga, vėžys<br>123rf iliustr.
Rūta Briedienė <br>Pranešimo spaudai nuotr.
Rūta Briedienė <br>Pranešimo spaudai nuotr.
onkologinė liga, vėžys<br>123rf iliustr.
onkologinė liga, vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 7:56 AM

Savityra neparodo tikrųjų simptomų

Krūtų ligų diagnostikoje besispecializuojanti „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė-echoskopuotoja Dr. R. Briedienė pastebi, jog dažnai moterys yra linkusios pasitikėti vien savityros procedūromis. Pasak jos, šis metodas neretai gali būti pavojingas, kadangi aiškiai užčiuopiamas gumbelis ar kiti negalavimai neretai signalizuoja apie jau progresavusią ligą.

„Skausmas yra retas krūties vėžio simptomas, kuris juntamas nebent vėžiui stipriai išplitus. Pažengusi liga gali turėti daug simptomų, tačiau dažniausiai pasitaikantys yra šie: krūties dydžio, formos, odos spalvos ar reljefo pokyčiai, taip pat spenelio formos pokyčiai ar išskyros iš spenelio, kurios kartais gali būti ir kraujingos, padidėję pažastų limfmazgiai bei guzelių ar sukietėjimų atsiradimas krūtyje“, – aiškina gydytoja radiologė-echoskopuotoja, pridurdama, jog norint užčiuopti pirminius ligos simptomus dar ankstyvoje stadijoje, svarbu ne tik stebėti savo kūną, bet ir reguliariai lankytis pas specialistus.

Liga aptikta ankstyvojoje stadijoje gali būti išgydoma

Pasak Dr. R. Briedienės, moteris svarbu supažindinti su šios ligos ankstyva ligų diagnozavimo svarba dar paauglystėje, kadangi pastaroji padeda rasti pirmuosius ligos požymius moteriai net nejaučiant ligos simptomų.

„Nors pastebima, kad krūties vėžiu dažniausiai serga 40–60 metų amžiaus grupės moterys, ši onkologinė liga neaplenkia ir jaunesnių. Siekiant užkirsti kelią ligos progresavimui, kasmet atlikti profilaktines patikras yra rekomenduojama jau nuo 25 metų“, – pažymi medikė.

Gydytoja radiologė-echoskopuotoja akcentuoja, jog ankstyvosios diagnostikos dėka bei efektyvaus gydymo metodų pagalba, moterų, sergančiųjų krūties vėžiu, išgyvenamumo skaičiai svyra į teigiama pusę – net 4 iš 10 pacienčių, dalyvaujančių ankstyvosios patikros tyrimuose, pasveiksta.

Tyrimai – individualus pasirinkimas

Dėka šiuolaikinių medicinos laimėjimų, moterims atlikti modernius diagnostinius tyrimus tapo dar paprasčiau. Onkologinių ligų diagnostikai, atsižvelgus į individualius poreikius, yra suteikiama galimybė rinktis net iš keturių radiologinių tyrimų rūšių – mamografijos, ultragarso, magnetinio rezonanso bei ABUS tyrimo. Anot Dr. R. Briedienės, labai dažnai visi šie tyrimai atliekami kartu, kompleksiškai, papildant vienas kitą.

„Tyrimai yra parenkami atsižvelgus į individualius, kiekvienos moters atvejus, įvertinus vieną iš pagrindinių kriterijų – krūties liaukinio audinio tankį. Būtent šis aspektas leidžia paskirti efektyviausią tyrimo metodą.

Kaip pavyzdys, esant tankiam liaukiniam audiniui, kas antrai moteriai plačiai paplitusio mamografijos tyrimo metu krūties patologija nėra aptinkama, todėl būtina atlikti ir kitus tyrimus, tokius kaip ultragarsas ar automatinis krūtų ultragarso ABUS tyrimas“, – akcentuoja ji.

Dr. R. Briedienė akcentuoja, jog diagnostiniai tyrimai specialaus pasiruošimo nereikalauja, yra neskausmingi ir trunka vos kelias minutes, o laiku pastebėti nerimą keliantys dariniai – esminis žingsnis sėkmingo gydymo eigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.