Nuo mirtinos užkrečiamos ligos moteris pasveiko be vaistų ir gydymo: toks atvejis tik antras istorijoje

Panašu, kad moteris iš Argentinos atsikratė žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) be vaistų ir gydymo – tai antras dokumentais užfiksuotas tokio pobūdžio atvejis pasaulyje.

ŽIV infekcija.<br>123rf iliustr.
ŽIV infekcija.<br>123rf iliustr.
Laboratoriniai tyrimai.<br>T.Bauro nuotr.
Laboratoriniai tyrimai.<br>T.Bauro nuotr.
Laboratoriniai tyrimai.<br>T.Bauro nuotr.
Laboratoriniai tyrimai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 8:52 PM

Gydytojai mano, kad pacientės imuninė sistema virusą sugebėjo pašalinti pati.

Daugiau nei milijardo moters ląstelių bandymai nerado gyvybingų infekcijos pėdsakų, rašoma Archives of Internal Medicine žurnale paskelbtame straipsnyje.

Jei šį atvejį pavyktų suprasti geriau, tyrėjai mano, kad tokį procesą būtų galima veiksmingai pritaikyti ŽIV gydymui.

ŽIV pašalinimas

Šis atvejis dar kartą patvirtina išvadą, kad labai maža žmonių dalis jau gimsta natūraliai atsparūs ŽIV. Be to, kai kurie turi genų, užkertančių kelią infekcijai.

Kiti, įskaitant anoniškumą norėjusią išsaugoti argentinietę, atrodo, kad užsikrečia ŽIV, bet tada išnaikina virusą.

Tačiau daugumai ŽIV užsikrėtusių žmonių reikia visą gyvenimą trunkančio antiretrovirusinio gydymo. Jei jie nustoja vartoti paskirtus vaistus, ramybės būsenos virusas gali vėl pabusti ir sukelti naujų sveikatos problemų.

Tačiau pastaraisiais metais buvo gauta pranešimų apie, taip vadinamus, „elitinius kontrolierius“, kurie gali nuslopinti virusą su pagalba, bet be vaistų nuo ŽIV.

Onokologine liga ir ŽIV vienu metu sirgęs Adamui Castillejo iš Londono nebereikėjo vartoti tablečių nuo ŽIV, po jam suteikto gydymo nuo vėžio donoro kamieninėmis ląstelėmis.

Jo ŽIV infekuotos ląstelės išnyko ir onkologinio gydymo metu buvo pakeistos kitomis. Visiškas atsitiktinumas lėmė, kad jo kamieninių ląstelių donoras priklauso tam 1 proc. žmonių, gimusių su genais, kurie ŽIV patekti į ląsteles ir jas užkrėsti.

Tiesa, neaišku, kiek ilgai šį atsparumą išsaugos A.Castillejo.

Naujo gydymo viltis

Tačiau aptariamu atveju argentinietė daugiau nei aštuonerius metus neturėjo aptikto ŽIV. Loreen Willenberg iš San Francisko, panašu, taip pat buvo išgydyta nuo ŽIV savo imuninės sistemos pastangų dėka.

Ir tai suteikia viltį kitiems pacientams, jog gali atsirasti naujas gydymas nuo ŽIV.

„Galime rasti būdą, kaip šį gydymą pritaikyti žmonėms, kurių organizmas negali pats atsikratyti ŽIV“, – sakė tyrimo vadovas daktaras Xu Yu iš Masačusetso Bendrosios ligoninės Ragono instituto.

Vadovaujantis tyrėjas daktaras Xu Yu iš Masačusetso bendrosios ligoninės Ragon instituto, Masačusetso technologijos instituto ir Harvardo, sakė: „Žmonėms, kurie patys to padaryti negali, gali būti tinkamas būdas išgydyti sterilizaciją.

„Dabar mes ieškome galimybės sukelti tokį imunitetą asmenims, kuriems taikomas antiretrovirusinis gydymas. Skiepų pagalba siekiami lavinti jų imuninę sistemą, kad ji galėtų kontroliuoti virusą be antiretrovirusinio gydymo“, – aiškino Xu Yu.

Neabejoja, kad sirgo

Profesorius Johnas Frateris iš Oksfordo universiteto sakė, nors beveik neįmanoma pasakyti, ar kas nors tikrai išgijo nuo ŽIV, tyrėjai padarė „tiek, kiek tik įmanoma pasitelkiant šiuolaikines technologijas“, kad tai įrodytų.

„Svarbiausia išsiaiškinti, ar šis pacientas iš tikrųjų išgijo pats, ar, pavyzdžiui, turėjo kokią nors infekciją, kuri pati save nuslopino“, – sakė jis.

„Pacientės imuninė sistema aiškiai prisimena, kad ji buvo užsikrėtusi, todėl dėl infekcijos fakto abejonių nekyla“, – pridūrė J.Frateris.

Tiesa, pasak jo, labai gali būti, kad ir daugiau panašių atvejų, kurie leistų medicinos mokslui pasisemti naujų idėjų efektyviams ŽIV gydymui.

Tiesa, daktaras Andrew Freedmanas iš Kardifo universiteto medicinos mokyklos teigė, kad jau dabar turimi vaistai nuo ŽIV yra labai veiksmingi, todėl labai svarbu užtikrinti gydymo prieinamumą.

Parengta pagal BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.